Notebook kolem 5.000,- Kč

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Sklipkan

Notebook kolem 5.000,- Kč

Příspěvekod Sklipkan » 08 led 2011 13:55

Zdravím, chtěl bych si koupit noťas kolem 5.000,- Kč, tedy repas, protože nepředpokládám, že něco tak levného se dělá :D Chci ho na občasné sledování filmů a když by to šlo, tak i na občasné hraní nějakých starších her, třeba jako původní Medal nebo CoD (pokud teda nejsou mé nároky příliš velké) Je strašná nabídka starších compů, ale protože o výkonu HW těchto strojoven nic nevím, prosím o radu co by mi dostačovalo na mé potřeby viz. výše uvedené s alespoň 14" obrazovkou převážně připojený k síti, tedy výdrž není rozhodující. Něco odolnýho co můžu tahat a nebát se, že to rozsekám. Koukal jsem na nějaký Thinkpady a to se mi celkem líbí. Snad to není blábol a někdo pochopí co tím chtěl tupoun říci :D
Předem díky za odpověď
Pavouk

roman2277
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod roman2277 » 08 led 2011 14:53

Hm...na tohle Ti stačí většina notebooků vyrobených od roku 2006-2007.Ovšem repas bych asi nepreferoval.Kolikrát to jsou vysušené přístroje apod.To už rovnou můžeš něco vydražit na Aukru apod.Osobně bych si připlatil za nový nebo zánovní notebook.Už za 6-7k se dá sehnat skoro nový notebook v záruce.
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

Sklipkan

Příspěvekod Sklipkan » 08 led 2011 15:05

No abych řekl pravdu, tak o AUKRU jsem taky uvažoval. Jen moc nechápu rozdíl mezi repasem a skoronovým se zárukou. A prosím pokud by jsi měl třeba nějaký konkrétní tip abych to pak měl alespoň s čím porovnávat. Jinak díky za odpověď :wink: Ta cena sice není limitní, ale protože mám stolní comp a toto má sloužit jen na příležitosné odreagování, ale furt se nemůžu zbavit pocitu, že by to za malé peníze mohlo umět spoustu věcí :D

roman2277
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod roman2277 » 08 led 2011 16:15

Repasované notebooky jsou vyřazené přístroje třeba z velkých společností(banky,úřady apod.).Kdežto zánovní notebooky jsou přístroje,které dostane majitel třeba jako dar,provizi apod.Tzn,že je nepotřebuje a proto je prodává za rozumnou cenu.(ovšem většinou se zárukou v autorizovaném servisu narozdíl od repasovaného přístroje)
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV

Sklipkan

Příspěvekod Sklipkan » 09 led 2011 20:00

Díkec za odpověď, tak s tím repasem mi to bylo asi jasné a s tím zánovním to bude asi problém, kromě aukra nevím, kde bych mohl vybrat z nějaké větší nabídky. Přijde mi, že vše, i to co píšou jako z výstav atd. jsou jen repasy. S tím rokem výroby jsem taky nahraný, není to zrovna údaj udávaný při inzerátech. Líbí se mi třeba IBM T42 nebo vyšší, už kvůli odolnosti. Hodně se taky nabízí dell D600 a vyšší. Prosím tedy zda by někdo mohl napsat, zda jsou pro mě dostačující nebo nějaké parametry (procík, ram) na které se mám zaměřit a z čeho vybírat. Předem díky :)

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 09 led 2011 22:11

Raději koukej po T43s int. grafikou. T40, 41, 42 měly problémy s odlupováním gpu od desky. Nebo pak novější T60, 61, pokud možno s integrovanou grafikou. Mají i pevnější tělo. D600 nebyla zrovna málo poruchová. Koukal bych po D620, D630, ale opět s integrovanou grafikou, ty quadra jsou lowendové nvidia čipy a minimálně 135m v d630 je velký potenciální problém (jádro 8400). Ale celkově, modely s dedikovanýma grafrikama jsou náchylnější na poruchy těchto čipů.

U D620/630 (což je konstrukčně to stejné) si i pohlídej stav pantů, rády dostávají vůli, poměrně rychle. Ale drží, s tím problém zase není... Taky si vytáhni baterii i mechaniku a zkontroluj přepážku mezi nimi, spodek je sice ze slitiny, ale je to nejslabší místo celé spodní konstrukce, takže po pádu to tam může být prasklé. Přičemž tělo jako takové ale pořád fest drží a zvenčí to nepoznáš,, až když to začneš opravdu silně kroutit (můj případ - pád na roh notebooku ze stolu na tvrou dlažbu). Jinak se dá říct, že by to mělo držet, 3 roky denního tahání, ne zrovna zacházení v rukavičkách a krom te mnou zaviněné praskliny no problem.
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

lukee

Příspěvekod lukee » 10 led 2011 14:28

Doporučil bych toto:
http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=11&t=92684

I po zaplacení poštovného by ti mělo zbýt cca 2.500,-, můžeš to dát do RAMek a rychlého HDD (např. Samsung HM160HC). První CoD by neměl být problém - pamatuju si, že jsem to hrával i na Radeonu 7000 v Dell Latitude C610. Prodejce ajkula66 je pohodář, cca před čtvrt rokem jsem od něj kupoval FlexView (IPS) displej na ThinkPada, můžeš na něj mrknout i v referencích. Pokud chceš Centrino, dá se v té ceně sehnat ale nejspíš jen s XGA displejem. Z řady T4x se dá taky leccos sehnat ale riskuješ, že se časem objeví zváda 'GPU loose'.

Rikardo333
občas něco napíše

Příspěvekod Rikardo333 » 10 led 2011 15:05

Tá posledná ponuka vyzerá zaujímavo ale mal by si brať v úvahu to že to nemá moc záruku ak vôbec nejakú. Ja som kupoval od známeho T60 ktorú mal presne 3 roky. Po 3 mesiacoch mi zhasla doska. Oprava 10000 cca aj s prácou. Tak ak chceš notebook do 5000 tak si radšej našetri a kúp si nový aj keď najnižšiu verziu notebooku ale zo zárukou. Keď sa to pokazí nebudeš si trepať hlavu o stenu. A čo sa týka renovovaných notebookov tak tam je najlepšie renomovaná firma čo dáva záruku aspoň 6 mesiacov a ta záruka je daná zákonom. Ale skôr by som do tejto verzie nešiel ako išiel. Nechceš vyhodiť love len tak do vzduchu a za pár mesiacov si hovoriť "stačilo len do šetriť" Toto je môj názor na danú tému.

Sklipkan

Příspěvekod Sklipkan » 10 led 2011 18:02

Supr, díky za odpovědi a Váš čas. Jsem sice zase na začátku, ale aspoň už ve sportovních trenýrkách a ne vytahaných teplákách :lol: Nejhorší je bejt blbě nerozhodnej jako já. Chtěl jsem to jen jako odreagování na cesty (ale ne bez sítě) a na doma, když je obsazen můj stolní PC. Tedy fakt nepotřebuji nic extra, ale z Vašich rad teď váhám. Chtěl jsem repas - nedoporučujete a již chápu proč, chtěl jsem dražit na aukru - taky risk, ta nabídka ze zahraničí je taky cenově zajímavá, ale nevím jak bych si s tím poradil (nemám zkušenosti s takovým obchodem) a když čtu na co všechno si dát pozor (komponenty) tak už se bojím koupit cokoliv :evil: :D Tak teď fakt nevím zda koupit nějakou šlupku a riskovat, že se to co nevidět podělá, i když za malý peníz, nebo koupit něco nového co nejlevnějšího se zárukou. Nemáte někdo ještě tedy nápad na něco nového s čím jsou dobré zkušenosti a co nejvíce by se to blížilo mému požadavku? Musí to holt doma projít schvalovacím procesem...manželka je horší než rodiče a nejhorší by pak bylo slyšet "Já jsem ti to říkala" :lol: Ještě jednou díky :wink:
Naposledy upravil(a) Sklipkan dne 10 led 2011 18:51, celkem upraveno 1 x.

roman2277
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod roman2277 » 10 led 2011 18:45

Problém u notebooků je ten,že se většinou mění u většiny větších oprav celá deska.A to je v ceně nového notebooku.Osobně bych si notebook bez záruky nekoupil.Jsou to moc háklivé přístroje.A poruchovost je značně vysoká.(zvláště u starších přístrojů)

Rikardo333
občas něco napíše

Příspěvekod Rikardo333 » 10 led 2011 19:26

Presne tak ako píše roman2277 má pravdu vo svojom názore. Je veľké riziko kupovať notebook od človeka- firmy (repas) ktorého nepoznáš a nevieš jeho históriu myslím tým čo sa s notebookom vlastne dialo nedialo. Chceš niečo na internet. Otázka je aký veľkí displej chceš mať. Ja som na nete našiel eMachine za cca 7000,- nový. Viem nie je to nič extra ale voči jazdením notebookom bez záruky to je šupa. Ty vlastne potrebuješ buď netbook alebo naj lacnejší notebook 15.6 ". Pozri si Alza.cz mironet.cz. A nepozeraj čo to dokáže lebo to čo požaduješ ty dokáže už ten najlacnejší notebook-netbook.

Sklipkan

Příspěvekod Sklipkan » 10 led 2011 20:16

No už hledám co se dá, spíš jsem myslel, zda nemá někdo zkušenost s něčím takovým v ceně co nejnižší a popř. co rozhodně nekupovat. Věřím, že mi bude stačit základ na net, staré gamesy a filmy. Tu obrazovku ale kolem 15" oči mám jen jedny :D Ale stejně je to mazec ty noťasy čím vším se to liší, a tak znovu děkuji za zkušenosti, které bych horkotěžko googloval bez újmy na zdraví :lol:

Rikardo333
občas něco napíše

Příspěvekod Rikardo333 » 11 led 2011 07:34

Napíš reálne koľko si ochotný dať do nového notebooku. Ja sa ti po niečom dobrom v tej cene pozriem.

lukee

Příspěvekod lukee » 11 led 2011 14:48

roman2277:
A poruchovost je značně vysoká.(zvláště u starších přístrojů)

Spolehlivost starých notebooků je minimálně stejná nebo lepší než u současných. V dobách, kdy stály high-endy 80 - 150 tisíc Kč se notebooky ještě nevyráběly jako spotřební zboží, ale jako stroje, co mají vydržet co nejvíce (staré Tecry, Compaqy Armada, Latitude CPi - C610). Někde jsem četl, že v řadě ThinkPadů T4x bylo reklamováno cca 4% objemu všech vyrobených jednotek, a to v celé délce záruk (mám dojem, že to je někde zmíněno na webu forum.thinkpads.com), to znamená že každá 25. jednotka byla reklamována a 24 jednotek z 25 nikdy servis nevidělo. A to se mi zdá jako hodně příznivé failure rate, když si vezmeš že řada T4x je zatracována za GPU loose. Já osobně bych se starého notebooku renomované značky vůbec nebál. Takový můj souhrn notebooků, které jsem vlastnil:

1. IPC PortaPC 486SX - kupován jako použitý z účetní firmy, bez problémů
2. Dell Latitude CPi - kupován jako repasovaný, po mě našel novou majitelku v Praze, bez problémů
3. IBM ThinkPad 570 - kupován jako repasovaný, prodán na internetu, naprosto bez problémů
4. Dell Latitude C610 - kupován jako repasovaný, po "odsloužení" odkoupen prodejcem
5. Dell Latitude D600 - kupován jako repasovaný, vada volume tlačítek, jinak OK. Prodán do světa.
6. Dell Latitude D600 - repas pro bráchu, volnější panty ale funguje dodnes.
7. Dell Latitude D520 - kupován jako repasovaný, bez problémů, darován tchánovi
8. IBM ThinkPad T40 - kupován jako repasovaný pro mámu, funguje dodnes
9. IBM ThinkPad T43p - kupován jako použitý z Polska, funguje spolehlivě dodnes, stále jej používám víc, než D630.
10. Toshiba Satellite (nevím typ, ale starý a ještě s DSTN displejem), funguje dodnes na diagnostiku do auta
11. Latitude D600 - kupován jako použitý a rozbitý. Mnou opraven funguje dodnes u prarodičů.
12. Latitude D630 - kupován nový, bez problémů na něm dodnes pracuju.
13. IBM ThinkPad X41 - koupen přes Allegro.pl, neměl pro mě využití, šel dál do světa. Bez problémů.
14. zvažuju použitou, nově oplastovanou T60p s S-IPS displejem z USA

Když to srhnu, se všemi použitými notebooky, které mi prošly pod rukama byl jediný problém akorát s Dellem D600 a jeho volume tlačítky. Chápu ale, že statisticky jsem jeden z miliónů. Je to taky o prioritách, já radši upřednostním 3 - 4 roky starý Mercedes než novou Fabii :)

Rikardo333
občas něco napíše

Příspěvekod Rikardo333 » 11 led 2011 15:23

V tom čo píšeš je síce pravda že notebooky pred pár rokmi boli na lepšej úrovni ako sú dnes. Ale dám ti príklad: Keď som ja kupoval novú T61 tak ma stála niečo okolo 57000,- V tej vyššej konfigurácií. Môj známi kúpil ešte skôr T60 v tej dobe za cca 70000,- v top konfigurácií. Na T je záruka 3 roky ako na každé T. Po 3 rokoch a 3 mesiacoch mu odišla doska. Oprava 10000. A teraz ty radíš kúpiť T4X povedzme T43. Ktorá bola na trhu cca 6 rokov dozadu. Ak natrafí na dobrý repas a záruku 6 mesiacov tak keď ubehne 6 mesiacov a jemu ten notebook odíde tak mi poradíš čo? že ako sorry ale vieš mne sa to nestalo ale tebe áno tak máš smolu. Chceš mu poradiť a radíš mi notebook čo je skoro 6-7 rokov na trhu. Keď už mu chceš poradiť tak T61 kde možno zoženie záruku cca 1 rok a ak takú zoženie tak môžeme povedať že ešte cca 2-3 roky bude mať pokoj. Ale hovoriť o tom že si nemal problém neznamená že ho nebude mať on sám keď kúpi tak starý notebook. A nový notebook ktorý má záruku 2 roky neznamená že keď je to ta najnižšia konfigurácia a značka acer a podobne tak nebude dobrá. Pri tom čo chce robiť a to nebude robiť moc si myslím že mu ten notebook vydrží viac ako 2 roky. A hlavne nebude sa triasť že kedy mi ten notebook vypovie službu. Ak sa mýlim tak ma oprav že to tak nie je.

Zpět na „Jaký vybrat notebook“