Zdravím,
jsem nucen se dívat po novém notebooku, protože mi odešla grafická karta (GeForce Go 7700) na mém milovaném notebooku - Asus Lamborghini VX2. Kupoval jsem ho jako nový v roce 2008 a do dnešního dne jsem byl víceméně spokojený - byl to skvělý společník až na mizerný akumulátor a také hlučné a naprosto neefektivní chlazení.
Nejprve jsem přemýšlel o koupi Asus G73JW nebo JH, protože mě napadlo zkusit větší obrazovku a vysoký výkon na hry. Ale po přečtení různých diskuzí jsem došel k názoru, že riskovat různé problémy v podobě špatného chlazení, vypínání se a dalších potíží jenom pro to, abych si vyzkoušel pár nejnovějších her, mi za to nestojí.
Rozhodl jsem se tedy, že hry nechám být a podívám se raději po něčem, co je kvalitní, stabilní a má za sebou dobré jméno. V podstatě mám rád výkonné stroje, protože velmi rád zpracovávám video (FULL HD), edituji fotografie ve photoshopu a celkově uznávám multimediální schopnosti. Mám rád sledování videí na YouTube ve FULL HD bez přerušování obrazu a co nejlepší stabilitu operačního systému. Kromě toho používám internet a sleduji filmy.
Potřeboval bych něco, co je zaměřené na user experience, tedy radost z práce s počítačem. Nechci plastový, vrzající notebook, který byl vyroben naprosto bez nápadu. Chci něco, co má nejenom výpočetní výkon, ale i kvalitu a estetickou krásu. K tomu bych chtěl navíc rozumnou výdrž na baterii a obrazovku ne větší než 14", ovšem nejlépe 13", menší až do rozměrů 11-12" bych snad ještě i přežil. Co se týče ceny, 25-45 tisíc. Samozřejmě čím méně, tím lépe.
Jak vidíte, je zde více odporujících se faktů - kvalita a design, ale co nejlevnější. Vím o tom. Nejlepší tedy bude něco, co je stělesněním kompromisů. Nemusí to být top, ale musí to vydržet minimálně další 3-4 roky.
Velmi krásný byl Dell Adamo Onyx, ale byl to slabý stroj.
Taky mě napadají modely od Apple - ale je tam toho víc Air, Pro, něco klasického, potom modely "Unibody". Ve značce Apple se ztrácím, nevím, co je co. Prozatím mi všichni tvrdí, že asi bych měl jít do Apple.
Každou radu ocením.
Díky
Prosím poraďte - důraz především na kvalitu.
Asi by som počkal na IdeaPad Y460p zo Sandy Bridge až do i7 (očakáva sa v prvom štvrťroku 2011), alebo nejaký kvalitnejší derivát vyššej rady, prípadne od inej firmy.
Integrovaná grafika tak skoro neodíde a nakoľko je výkon u novej generácie procesorov niekde úplne inde než staré integrované grafiky, mala by stačiť aj na hry pri nižších detailoch.
Integrovaná grafika tak skoro neodíde a nakoľko je výkon u novej generácie procesorov niekde úplne inde než staré integrované grafiky, mala by stačiť aj na hry pri nižších detailoch.
Acer Travelmate B115(2015+)
Dell Alienware 18(2014+)
Dell XPS M1710(2007+)
Logitech Daedalus(2015+)
Logitech Performance MX (2015+)
Razer DiamondBack(2005-2014)
Dell Alienware 18(2014+)
Dell XPS M1710(2007+)
Logitech Daedalus(2015+)
Applu se neboj. Je jednoduchý, udělá dojem, o což ti zřejmě jde.
Air = přenosnost, exkluzivita (až uvidíš, neuvěříš), dostatečný výkon skoro na všechno, okamžitý start systému, pohotovost. Ale FullHD... nevím nevím.
MacBook Pro = oproti airu docela těžký, ale jinak pořád slušně přenosný. Patnáctipalcový s Core i5 by ti výkonem asi vyhovoval nejvíc. Ale i 13 nebo MacMini PRÝ FullHD utáhne. Myslím samozřejmě střih. Tady bude největší brzdou vždycky disk = potřebuješ externí, na kterém budeš mít zdrojové video. A nikoliv přes USB. Totéž platí i pro Win platformu - pokud střih, tak potřebuješ rychlý port pro připojení externího disku.
A rozlišení displeje je další problém. Střihem se živím a nedovedu si už představit práci na jednom monitoru, každopádně ne na nějakém 1200x800 nebo HD ready. Tzn. externí monitor nebo model s velkým rozlišením.
Ten Thinkpad jednak VYPADÁ dobře, funguje dobře a je dobře udělaný. Výkon by ti měl stačit, takže pokud nechceš Apple, ber ho.
Air = přenosnost, exkluzivita (až uvidíš, neuvěříš), dostatečný výkon skoro na všechno, okamžitý start systému, pohotovost. Ale FullHD... nevím nevím.
MacBook Pro = oproti airu docela těžký, ale jinak pořád slušně přenosný. Patnáctipalcový s Core i5 by ti výkonem asi vyhovoval nejvíc. Ale i 13 nebo MacMini PRÝ FullHD utáhne. Myslím samozřejmě střih. Tady bude největší brzdou vždycky disk = potřebuješ externí, na kterém budeš mít zdrojové video. A nikoliv přes USB. Totéž platí i pro Win platformu - pokud střih, tak potřebuješ rychlý port pro připojení externího disku.
A rozlišení displeje je další problém. Střihem se živím a nedovedu si už představit práci na jednom monitoru, každopádně ne na nějakém 1200x800 nebo HD ready. Tzn. externí monitor nebo model s velkým rozlišením.
Ten Thinkpad jednak VYPADÁ dobře, funguje dobře a je dobře udělaný. Výkon by ti měl stačit, takže pokud nechceš Apple, ber ho.
Mr.Vaio: najlacnejsia 13tka s rovnako dobrym displejom ako mal vx2 su u nas macbooky - podla tvojich poziadaviek 13" macbook pro alebo air ak chces hires lcd. ale budes si musiet zvyknut na novy OS lebo s Win maju macbooky polovicnu vydrz na baterie. druhym problemom macbookov je, ze vykonovo zaostavaju uz teraz a nie az za 3-4 roky. design, vykon a dobry 13" displej v jednom splna az vaio z13, ktore je nad tvoj rozpocet (52tisic). pokial obetujes kvalitu displeja tak sa ti vyber hodne rozsiri.
Ionor: Y460p sa u nas dost pravdepodobne predavat nebude.
Ionor: Y460p sa u nas dost pravdepodobne predavat nebude.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8
To je možné, ale nejaká jeho konkurencia áno a Sandy Bridge s integrovanou grafikou má výkonovú rezervu a integrovaná grafika zas dáva prepoklad, že o 2 roky sa tu nenapíše stejny príspevok, keď uživateľovi zase chcipne grafika.
Pozáručný servis na nefunčknú grafiku vydá za lacnejší notebook.
Pozáručný servis na nefunčknú grafiku vydá za lacnejší notebook.
Acer Travelmate B115(2015+)
Dell Alienware 18(2014+)
Dell XPS M1710(2007+)
Logitech Daedalus(2015+)
Dell Alienware 18(2014+)
Dell XPS M1710(2007+)
Logitech Daedalus(2015+)
Díky za rady, pánové.
Které značky jsou z hlediska poruchovosti/spolehlivosti/kvality v současné době povážovány za ty nejlepší? Jako nepřílis informovaný člověk vím, že DELL má vynikající podporu, HP je takový optimální kompromis a například IBM jsou stroje vyloženě dělané pro práci - kvalitní a drahé. Apple je stylovka, ale kvalitní, ovšem se zastaralým hardwarem. Sony je něco jako Apple, ale s Windows. Acer prý patří k těm horším značkám a Asus dodává do svých modelů mizerné akumulátory - ostatně i VX2 mě o tom přesvědčilo.
Celkově jsem se rozhodl, že Apple nejspíš ne - MacBook Pro ve 13" má vcelku zastaralý HW a patří k horšímu průměru, MacBook AIR je ještě slabší a spíše to bude krásná a kvalitní stylovka, která lépe vypadá, než funguje.
Výše uvedený IBM je vcelku slušně vybavený a až na ten vyčnívající akumulátor mi designově vyhovuje - vím, že u IBM se na vzhled nehraje. Jak mám obecně rozumět této značce? Je to spíše to lepší, nebo průměr? Vím jen, že dělají stroje na práci. O poruchovosti, servisu a spolehlivosti nemám ani potuchy.
Které značky jsou z hlediska poruchovosti/spolehlivosti/kvality v současné době povážovány za ty nejlepší? Jako nepřílis informovaný člověk vím, že DELL má vynikající podporu, HP je takový optimální kompromis a například IBM jsou stroje vyloženě dělané pro práci - kvalitní a drahé. Apple je stylovka, ale kvalitní, ovšem se zastaralým hardwarem. Sony je něco jako Apple, ale s Windows. Acer prý patří k těm horším značkám a Asus dodává do svých modelů mizerné akumulátory - ostatně i VX2 mě o tom přesvědčilo.
Celkově jsem se rozhodl, že Apple nejspíš ne - MacBook Pro ve 13" má vcelku zastaralý HW a patří k horšímu průměru, MacBook AIR je ještě slabší a spíše to bude krásná a kvalitní stylovka, která lépe vypadá, než funguje.
Výše uvedený IBM je vcelku slušně vybavený a až na ten vyčnívající akumulátor mi designově vyhovuje - vím, že u IBM se na vzhled nehraje. Jak mám obecně rozumět této značce? Je to spíše to lepší, nebo průměr? Vím jen, že dělají stroje na práci. O poruchovosti, servisu a spolehlivosti nemám ani potuchy.
Patří mezi ty nejlepší. Dále můžeš kouknout například HP Elitebook a Dell Latitude.
Například:
http://www.alza.cz/hp-elitebook-8440p-d189190.htm
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp ... 10.0003%29
Například:
http://www.alza.cz/hp-elitebook-8440p-d189190.htm
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp ... 10.0003%29
Kvalita a estetika - toto obvykle nejde moc dokopy, kedze kvalitne materialy su robene na praktickost, nie modnu prehliadku.
Za mna osobne:
HP Elitebook
Dell Latitude E6x10
Macbook Unibody
Ono vykonny HW nie je nutne potreba ak to ma byt nastroj s ktorym potrebujes zarabat prachy. Aj ked strih Full HD videa... si si isty ze to chces robit na NB? Ja by som siel na 110% do workstationu (teda vykonne desktop PC, napr. HP Z400) a na cesty by som bral Macbook Pro 13".
Btw - IBM uz notebooky daaavno nerobi. Tie notebooky o ktorych hovoris vyraba Lenovo.
C
Za mna osobne:
HP Elitebook
Dell Latitude E6x10
Macbook Unibody
Ono vykonny HW nie je nutne potreba ak to ma byt nastroj s ktorym potrebujes zarabat prachy. Aj ked strih Full HD videa... si si isty ze to chces robit na NB? Ja by som siel na 110% do workstationu (teda vykonne desktop PC, napr. HP Z400) a na cesty by som bral Macbook Pro 13".
Btw - IBM uz notebooky daaavno nerobi. Tie notebooky o ktorych hovoris vyraba Lenovo.
C
Tak jsem šel do Alzy a mrknul jsem se na všechny notebooky kromě značky Apple. Musím nakonec uznat, že LENOVO řady T a X mě nakonec zaujaly nejvíce. Působí velmi kvalitní a profesionálním dojmem, dokonce mnohem lepším než Apple. Uvažuji teď nad Lenovo Thinkpad X201.
Konkrétně o tomto modelu: X201i
http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-x201i-d195726.htm
Hodně se mi taky líbí T410s, ale 55 tisíc je velmi vysoká cena a navíc 14" obrazovka není zrovna nejmenší. Ten X201 je pro mě ideální co se týče velikosti. Co si myslíte o tom X201, vím, že to není žádný "svalovec", ale jako kompromis to je docela dobrý ne? Ze svých požadavků na střih videa jsem se rozhodl slevit. Hlavně aby to bylo relativně rychlé na bežnou práci, aby to přehrávalo YouTube Full HD plynule, a také aby se to při spuštění několika kancelářských aplikací, YouTube a například Photoshopu nezačalo nepříjemně zasekávat. Toť vše k požadavkům.
Za názory budu vděčný.
Konkrétně o tomto modelu: X201i
http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-x201i-d195726.htm
Hodně se mi taky líbí T410s, ale 55 tisíc je velmi vysoká cena a navíc 14" obrazovka není zrovna nejmenší. Ten X201 je pro mě ideální co se týče velikosti. Co si myslíte o tom X201, vím, že to není žádný "svalovec", ale jako kompromis to je docela dobrý ne? Ze svých požadavků na střih videa jsem se rozhodl slevit. Hlavně aby to bylo relativně rychlé na bežnou práci, aby to přehrávalo YouTube Full HD plynule, a také aby se to při spuštění několika kancelářských aplikací, YouTube a například Photoshopu nezačalo nepříjemně zasekávat. Toť vše k požadavkům.
Za názory budu vděčný.
Zpět na „Jaký vybrat notebook“