Spadl a odešel???

notebooky Dynabook a Toshiba (Satellite, Portégé, Tecra, Qosmio, Libretto) a vše kolem nich
marcopolo

Spadl a odešel???

Příspěvekod marcopolo » 21 bře 2011 15:23

Čaute lidi, spadla mi moje Toshiba A300D-16W z asi 8 cm výšky na bok a najednou se mi začala strašně moc sekat. Když jsem noťas pak vypnul a další den chtěl zapnout, nenaběhl. Načetlo to BIOS, pak se objevila černá obrazovka s logem MS Windows a loadingovýma čárkama a nakonec se objevila obrazovka s dvěmi možnostmi (spustit normálně X opravit a spustit - doporučeno). Když dám první možnost, restartuje se a opět to samé, když dám opravit, je tam asi 20 minut černá obrazovka jen s myší a nakonec se objeví černobílé pozadí Vista a tabulka s něčím jako "systém nebyl nalezen". Taky trošičku prská HDD a sem tam pípne zvukovka. Neví někdo co s tím prosím??? Pomozte mi zachránit data :cry:

Dorota
píše často
Příspěvky: 291
Registrován: 12 zář 2008 13:33

Příspěvekod Dorota » 21 bře 2011 15:57

Nejpravděpodobnější je, že tvůj disk je na cestě do křemíkového nebe. Nesnaž se počítač z něho startovat, každý pohyb hlaviček po disku může znamenat ztrátu dat. Stáhni si někde live distribuci linuxu, nabootuj z ní a na externí disk si zazálohuj co potřebuješ. Pak teprve se dej do testování a případných oprav.
HP 4520s WT290EA#ARL
Toshiba Satellite A200-1ZB

marcopolo

Příspěvekod marcopolo » 22 bře 2011 12:33

můžeš prosím trošičku podrobněji? zas tak tomu nerozumím :-) ale každopádně díky...

roman2277
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 10673
Registrován: 30 dub 2008 10:22
Bydliště: okolí Prahy

Příspěvekod roman2277 » 22 bře 2011 20:40

Je ten notebook ještě v záruce? Jestli ano,tak si zazálohuj vše co půjde a potom to pošli do servisu.
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

Dorota
píše často
Příspěvky: 291
Registrován: 12 zář 2008 13:33

Příspěvekod Dorota » 23 bře 2011 12:18

Nevím, čemu přesně nerozumíš. Live CD linuxu nabízí snad každá distribuce- nejznámější je asi Ubuntu- viz www.ubuntu.cz. Ale stačí i jakákoliv menší- třeba knoppix. Stáhneš to jako ISO image, vypálíš a dáš do mechaniky. Při splash screernu (logo toshiba na obrazovce) stiskni F12 pro vstup do bootovacího menu a dej boot z DVD mechaniky. Při startu ubuntu vyber "vyzkoušet bez jakýchkoli změn" ne instalovat! V linuxu se určitě zorientuješ rychle, připoj externí disk nebo flashdisk a zazálohuj, co potřebuješ.
HP 4520s WT290EA#ARL

Toshiba Satellite A200-1ZB

marcopolo

Příspěvekod marcopolo » 26 bře 2011 20:43

Díky moc, zkusím a uvidím jak to půjde... :-) A v záruce není, záruka vypršela před asi 2 měsíci bohužel...

marcopolo

Příspěvekod marcopolo » 08 dub 2011 23:16

Promiňte, delší dobu jsem neměl přístup k netu, tak píšu výsledek až teď. Do ubuntu jsem se teda dostal krásně, ale nevím kde tam najít ty data z windowsu. Projel jsem snad všechno možné a různé nabídky nastavení, ale nikde mě to nehodilo do Céčka ani Déčka na HDD... Nevíte jak se k tomu HDD přes to ubuntu připojit, abych to mohl zkopírovat na tu flashku??? :roll:

Martyrius
píše často
Příspěvky: 108
Registrován: 27 lis 2010 20:48

Příspěvekod Martyrius » 11 dub 2011 11:51

Pokud si dobře pamatuju, měl bys tam mít výpis různých adresářů.

Disky by se měly nacházet v

/dev

a nebo

/media


jednom z nich. Ale možná bude třeba je připojit. To se dělá přes příkazový řádek a nebo pomocí programů. Já to dělal přes Krusadera (jako Total Commander)


Dorota píše:Nevím, čemu přesně nerozumíš.


Já spíš nechápu, čemu se divíš ty. Linux je pro mnoho uživatelů neznámá věc, kterou nikdy neviděli. Snažit se pak přes něj něco udělat může být velice těžké.

Proto nerozuměl, tak to chápu já.

Václav Sedlář
píše často
Příspěvky: 219
Registrován: 30 srp 2008 14:58

Příspěvekod Václav Sedlář » 11 dub 2011 18:02

pokud máš ubuntu, tak v horní liště dej volbu "Místa" -> "Počítač" a tam uvidíš všechny připojené disky (na písmena disků zapomeň-musíš se orientovat dle velikosti)...tak tam si rozklikni svůj disk...a měl bys pak už vidět svoje soubory (strukturu složek apod...)

marcopolo

Příspěvekod marcopolo » 12 dub 2011 11:26

Václav Sedlář píše:pokud máš ubuntu, tak v horní liště dej volbu "Místa" -> "Počítač" a tam uvidíš všechny připojené disky (na písmena disků zapomeň-musíš se orientovat dle velikosti)...tak tam si rozklikni svůj disk...a měl bys pak už vidět svoje soubory (strukturu složek apod...)
toto jsem zkoušel a byl tam jen jeden disk místo dvou a v něm jen složky co se týče ubuntu a nic víc a neměl ani velikost HDD, ale jen opravdu malou část... do "dev" a "media" ještě kouknu, ale myslím, že jsem je taky procházel a nic v nich nebylo... kouknu a pak zkusím nějáký ten program na propojení...

a během načítání ubuntu se mi objevila obrazovka, která načetla a zmizla a pak najelo ubuntu
Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Václav Sedlář
píše často
Příspěvky: 219
Registrován: 30 srp 2008 14:58

Příspěvekod Václav Sedlář » 12 dub 2011 16:52

hmm, tak ten výpis se mi moc nelíbí..to opravdu vypadá na to, že disk udělal pápá

marcopolo

Příspěvekod marcopolo » 15 dub 2011 22:34

je to dobrý lidi, kopíruje to... sice je tam pár vadných souborů, ale 90% dat je zachráněných :-)... děkuji za podporu...


Zpět na „notebooky Dynabook (dříve Toshiba)“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti