Použítí: hlavně internet, skype, fotky (prohlížení a editace), přehrávání videa, velmi málo nějaká další kancelářská práce a jednoduché hry. Přenášený prakticky jen po domě a na zahradu.
Požadavky:
- spolehlivost
- nějaká výkonová rezerva pro jejich uvedené použití i do budoucna -nechtějí prý za pár let měnit za nový třeba kvůli nedostatečnému výkonu pro nové aplikace tj. např. antivir, prohlížeč, fotky, video atd., představují si, aby to měli apoň na 10let

- plná klávesnice i s čísly
- displej minimálně 15.6" s tím, že použití je pro starší osoby už tedy s horším zrakem a nejen uvnitř, ale i na zahradě tj. venku
- baterie by měla mít dobou výdrž, předstva je aspoň 4h (ale není to dogma)
- připojení: wifi, RJ45, aspoň 2xUSB (více by bylo lépe), výstup pro externí monitor, čtečka sdhc karet, hdmi výstup, (bluetooth by byl plusem ale není nutným požadavkem)
- mělo by to mít kameru i mikrofon, ale to myslím má skoro každý nb
Jak jsem tak pátral, tak se mi vhodné jeví nějaká z konfigurací HP Probook 4520s nebo Toshiba Satellite L650. (Ale beru doporučení i na cokoli jiného...)
Nevím ale, který z nich by byl vhodnější. Asi nejdůležitější bude, který z nich má pro ně lepší displej? Toshiba má lesklý a tím si tedy moc nejsem jistý pro čitelnost a také použití venku... Také nevím, jak jsou na tom Toshiba a HP v tomto segmentu se spolehlivostí.
Co se týká kofigurace, má smysl pro ně nějaká grafická karta nebo bude plně postačovat integrovaná třeba Intel GMA HD (měla by i výhodu delší životnosti baterií)? U procesoru také nevím, za cca 10 tis. by se dal pořídit P6200 (s integrovanou GK) nebo nižší (ty pak i s graf. kartou). Intel i3 pak už jde cenově výš, než by oni chtěli. Dle benchmarků, co jsem na netu našel, je mezi P6200 a i3 docela skok, ale nedokážu posoudit a nemám zkušenost, zda by to pro jejich použití mělo nějaký zásadní význam... (Třeba s ohledem na budoucnost, kdy sice na tom nebudou dělat nic víc, než dnes, ale nové programy možná budou vyžadovat o něco vyšší výkon?)
Díky předem za rady.