Notebook pro rodiče za cca 10000 s plnou klávesnicí

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
luky_12
občas něco napíše

Notebook pro rodiče za cca 10000 s plnou klávesnicí

Příspěvekod luky_12 » 27 kvě 2011 15:23

Zdravím, potřeboval bych poradit s výběrem notebooku pro rodiče (věkově přes 60let). Nemám s notebooky zkušenosti - jen s PC...

Použítí: hlavně internet, skype, fotky (prohlížení a editace), přehrávání videa, velmi málo nějaká další kancelářská práce a jednoduché hry. Přenášený prakticky jen po domě a na zahradu.

Požadavky:
- spolehlivost
- nějaká výkonová rezerva pro jejich uvedené použití i do budoucna -nechtějí prý za pár let měnit za nový třeba kvůli nedostatečnému výkonu pro nové aplikace tj. např. antivir, prohlížeč, fotky, video atd., představují si, aby to měli apoň na 10let ;-)
- plná klávesnice i s čísly
- displej minimálně 15.6" s tím, že použití je pro starší osoby už tedy s horším zrakem a nejen uvnitř, ale i na zahradě tj. venku
- baterie by měla mít dobou výdrž, předstva je aspoň 4h (ale není to dogma)

- připojení: wifi, RJ45, aspoň 2xUSB (více by bylo lépe), výstup pro externí monitor, čtečka sdhc karet, hdmi výstup, (bluetooth by byl plusem ale není nutným požadavkem)
- mělo by to mít kameru i mikrofon, ale to myslím má skoro každý nb

Jak jsem tak pátral, tak se mi vhodné jeví nějaká z konfigurací HP Probook 4520s nebo Toshiba Satellite L650. (Ale beru doporučení i na cokoli jiného...)
Nevím ale, který z nich by byl vhodnější. Asi nejdůležitější bude, který z nich má pro ně lepší displej? Toshiba má lesklý a tím si tedy moc nejsem jistý pro čitelnost a také použití venku... Také nevím, jak jsou na tom Toshiba a HP v tomto segmentu se spolehlivostí.

Co se týká kofigurace, má smysl pro ně nějaká grafická karta nebo bude plně postačovat integrovaná třeba Intel GMA HD (měla by i výhodu delší životnosti baterií)? U procesoru také nevím, za cca 10 tis. by se dal pořídit P6200 (s integrovanou GK) nebo nižší (ty pak i s graf. kartou). Intel i3 pak už jde cenově výš, než by oni chtěli. Dle benchmarků, co jsem na netu našel, je mezi P6200 a i3 docela skok, ale nedokážu posoudit a nemám zkušenost, zda by to pro jejich použití mělo nějaký zásadní význam... (Třeba s ohledem na budoucnost, kdy sice na tom nebudou dělat nic víc, než dnes, ale nové programy možná budou vyžadovat o něco vyšší výkon?)

Díky předem za rady.

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 27 kvě 2011 16:02

" představují si, aby to měli apoň na 10let "
promiň, ale LOOL :lol:
Ne, ted vážně, když to přežije 4 roky, dá se mluvit o velkém úspěchu. Poruchovost notebooků není zrovna nejnižší (statisticky skoro každej pátej se pokazí ještě během záruky).
Grafika určitě integrovaná, jednak kvůli výdrži (modely s přepínatelnýma grafikama stojí více), ale taky kvůli spolehlivosti. Dedikované karty neodcházejí zrovna málo. Na hry to samozřejmě není, jedině tak na karty apod. příp. staré a nenáročné hry jako mafia 1, trackmania, apod...

viděl bych to na jeden z těchto:
Lenovo B560:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1
(dle mě asi nej volba, ale bohužel lesklé LCD)

Acer tm5742:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 2K3000152I

HP 4520s:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 2K300014BI

Myslím, že všechny splňují požadvaky a ani se nedá říct, že by jeden byl nějak rapidně horší než ostatní, takže chybu neuděláš ani s jedním. I když osobní sympatie tíhnou k Lenovu (to tělo se mi hodně líbilo, když jsem to ohmatával, ani jsem nečekal tak dobře udělaný ntb za tak málo peněz... bez OS stojí 7500...)
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

luky_12
občas něco napíše

Příspěvekod luky_12 » 27 kvě 2011 16:47

Díky za radu. S grafikou tedy vyřešeno, ta nebude třeba.

To Lenovo vypadá slušně a uváděné HP jsem měl přesně na mysli :-) A co tohle? Toshiba C660-1CN [odkaz]
Navíc jsem tu Toshibu našel na Mironetu v akci za 7991Kč do 31.5. ! [odkaz]

(Jen ani ta Toshiba ani Lenovo nemají hdmi, což by se hodilo na připojení k TV)

Ale mám stále ještě nevyřešenu otázku, zda je lepší ten HP matný displej, nebo lesklý (Lenovo, Tohiba atd.) Pokud jednoznačně matný, pak asi není moc z čeho vybírat... Ale myslím, že roli, jak to bude čitelné, mohou hrát i jiné parametry než jen lesklý vs. matný...

Co se týká procesoru. To P6200 by bylo OK, nebo by stačil i nižší či by se vylplatilo připlatit na i3? Hry opravdu nejsou důležité. Spíš půjde o to video či fotky, což asi bude největší zátěž s uvedených aplilací (plus OS a ostatní SW jako antivir apod.)..

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 27 kvě 2011 17:34

Displej - na ven bych radji matný, i když upřímně, na přímém slunku neuvidíš ani na jeden, z lesklého bude velké zrcadlo, z matného pak velký bílý flek. Čitelnost ovlivňují kontrast a hl. jas (aby to mohlo "přesvítit" okolní světlo), enže to bývá vesměs u obyčejných ne-outdoorových modelů na nízké úrovni.
A jinak kvalitu nelze očekávat u žádného LCD v levných noteboocích.

HDMI vs B560 - zajímavé... koukám na lenovoshop.cz a taky ho nemají uvedeno.. přitom snad ve všech recenzích na B560 se o HDMI píše a v tom, co jsem měl v rukách bylo taky. Je ale možné, že nejlevnější verze jej nemá. Vyřešil bych to emailem do alfy (například).

Na uvedené činnosti P6200 stačí bohatě. Dokonce by to mělí vpohodě zvládnout i FullHD video (pehrávání)

Toshibu C jsem v rukách neměl. Ale tipuju to na takový ten běžný low-cost multimediál, tedy nic moc...
acer tm i 4520s jsou už lowend business třída. Lenovo B560 je sice taky multimediál, ale konstrukcí si s těmi levnějšími business modely nezadá.

Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 27 kvě 2011 17:58

alfah4ns: B560/V560 v najlacnejsich konfiguraciach afaik HDMI nemaju.

ja osobne by som volil to HP - ma matny displej, hdmi pre externy monitor/tv a osobne nemam ani velku doveru v servis Ideapadov.

vykonovo dostacuju vsetky 3 (na take vyuzitie staci lubovolny dnes predavany notebook). akceleraciu FullHD videa, Flashu a HTML5 v IE9 alebo FF4 zvlada Intel GMA HD bez problemov.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

luky_12
občas něco napíše

Příspěvekod luky_12 » 27 kvě 2011 18:36

Díky za rady.

To HP bylo a zatím, i díky vám, zůstává hlavní favorit. Asi jako jediný má má vše, co jsem zmiňoval. Navíc jsem teď náhodou zjistil, že ho na Mironetu lze koupit už za 9300 Kč (předtím jsem našel ceny tak cca 10300-10500)...

Jen jsem při pátrání narazil na výsledky spolehlivosti NB [odkaz] a tam vycházela velmi dobře Toshiba a Sony, propadal právě HP... I když to beru s rezervou, tak 10% rozdíl v poruchovosti (15% vs 25%) už je dost markantní, což mne dost znejistělo (HP jsem dosud bral jako spolehlivou značku).

Sony nepadá cenově v úvahu, proto jsem do hledáčku přidal i tu Toshibu... (Tam by to byl ale kompromis s displejem a pravděpodobně i HDMI, ale byla by zase o 1000Kč lacinější...)

Nějaké zkušenost s Toshibou?

(V Acer nemám důvěru díky pověsti jejich servisu, s Lenovo nemám žádnou zkušenost, s HP mám nadstandardně velmi dobrou skušenost s reklamací monitoru, jen mne zaráží ten výsledek spolehlivosti, jinak bych už asi neváhal.. Toshiba žádná zkušenost, jen celkem dobré ohlasy na netu...)

luky_12
občas něco napíše

Příspěvekod luky_12 » 27 kvě 2011 18:56

alfah4ns píše:Grafika určitě integrovaná, jednak kvůli výdrži (modely s přepínatelnýma grafikama stojí více), ale taky kvůli spolehlivosti. Dedikované karty neodcházejí zrovna málo.

Ještě jsem narazil na tohle: Toshiba L650-1K6

Za 1000 Kč navíc oproti HP to má už Intel i3-370M a grafiku ATI HD5470...
Takže výkově asi podstatně výš. No bohužel to má i tu grafiku a bez ní to nedělají, takže asi ne...

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 27 kvě 2011 19:59

luky:
u HP to hodně pokazily hl. multimediální řady (= pavilion). Plno z nich jich mělo problémy s chlazením apod. A taky hodně odcházely grafiky z řad nvidia 8xxx, ty čipy sice byly vadné a problémové mezi všemi výrobci, ale ty vyšší teploty se na tom podepisovaly taky (= mělo to tendenci odejít dříve).

Druhá věc je, že dané statistiky vycházejí pouze z uznaných reklamací a vad.

Třetí věc je, že je to statistika, a ta sama o sobě je nepřesná.

Takže se o to vpodstatě nedá nějak opřít, navíc každá modelová řada je trochu jiná, něco se povede, něco ne.

Vzhledem k tomu, že 4520s je na trhu už nějaký pátek, konstrukce není nejhorší, vzheldem k absenci dedikované grafiky (která více topí + snižuje výdrž + je určitým potenciálním rizikem vzhledem k životnosti, rádo to odchází) a faktu, že se jedná už o business notebook (ke kterému se např. dá dokoupit i 5letá záruka, takže mu výrobce i docela věří, i když je pravda, že ona záruka není nejlevnější), bych se ho nebál, naopak je to jedna z nej voleb v dané třídě.

L650 není nejlepší volbou. Jendak zbytečná grafika, ale taky celý notebook (ano, kompletně celý) je vyroben z tmavého LESKLÉHO plastu. Takže to bude vkuse upatlané... Od Toshiby jsou fan Tecry, ale to začíná někde kolem 15k...

CPU neřeš, P6200 stačí bohatě. A do budoucna.. hmm, asi takhle, až nároky stoupnou natolik, že by nestíhal P6200, nebude stíhat ani ta i3, zas takový trhač asfaltu to není.
Ber to tak, že já na T7250 2,0GHz, 3-4roky staré CPU, kreslím ve 3D CAD, občas i střihnu nějaké to domácí video, upravuju i foto na externím IPS panelu, občas dělám nějaké (několika stránkové) výpočty v mathcadu (tam už si teda pár minut počkám no..) a vpohodě... nějaké zkouknutí fimu, obrázku je tak to nejmenší, co ten notebook vytíží. Tedy krom FullHD filmů. ale FHD .mkv by ten notebook měl taky zvládnout vpohodě, byť se tam už i zapotí... Ale pochybuji, že by rodiče >60 let stahovali 15+GB filmy a pak je koukali s pomocí ntb :) (i když jak říkám, en ntb by to měl zvládnout)
Naposledy upravil(a) alfah4ns dne 27 kvě 2011 20:07, celkem upraveno 1 x.

luky_12
občas něco napíše

Příspěvekod luky_12 » 27 kvě 2011 21:07

OK, díky za čas a rady.

To s tím stahováním MKV máš pravdu =D. Přehrávání videa bude většinou z netu nebo původem z foťáku nebo kamery, tj. spíš krátká videa. Ale na druhou stranu taky promeškané TV pořady z netu a nárazově klidně i ten MKV film... Na NB rozhodně nebudou sledovat nějaké dlouhé filmy, i proto jsem preferoval možnost připojení přes HDMI, kdy by si něco delšího mohli takto případně nouzově pustit do TV....

Poslední dotaz... snad :-)

Takže doporučení bude na ten HP Probook 4520s.

Ale nevyloučil jsem zatím na 100% ani tu levnou Toshibu C660-1CN... Přeci jen je tam výrazný cenový rozdíl 1300Kč za podobnou kofiguraci (aspoň co se procesoru a grafiky týká). Oni se v týdnu byli podívat v obchodech a právě tuhle Toshibu viděli v reálu a líbila se jim. Tím líbila ale myslím opravdu jen, že jim přišla pěkná (víc tomu nerozumí) a prodavač jim jí doporučil z toho, co tam měli (byli někde v K+B...) Samozřejmě parametricky tam je rozdíl v 3GB pamětech, HDD s méně otáčkami, má lesklý displej a chybí hdmi. Plast by měl být takový vroubkovaný tj. bez zanechávání otisků. Jinak to ale porovnat nedovedu...

Takže doporučení bude na HP Probook, ale pokud by chtěli ušetřit (14% ceny...), byla by ta C660 špatná volba a měl bych je od toho odradit nebo je to dobrá alternativa odpovídající ceně?

Mulenex

Příspěvekod Mulenex » 27 kvě 2011 22:37

Tu toshibu C660 jsem měl v ruce a myslím, že to je velmi slušný notebook. Průměrné reproduktory, hloupé umístění portů (ale na tom tolik nezáleží), poměrně kvalitní touchpad, pevné plasty, displej se otevírá dozadu, ale myslím, že to tolik neovlivňuje max. úhel otevření.

Výkonostně nic extra, ale to zase neni potřeba pro daný využití.

luky_12
občas něco napíše

Příspěvekod luky_12 » 28 kvě 2011 10:57

Já tu toshibu dnes také viděl a nevypadá zle. Ale to jen co mohu posoudit z okouknutí v obchodě bez nějakého velkého osahávání a testování... Takže to je jen takový první dojem, že by nemusela být špatná, ale praxe může prokázat opak... Bohužel na HP Probook jsem naživo nikde u nás nenarazil (mají to jen na objednávku) a jet kvůli tomu někam 100km se mi nechce...

Nicméně jsem po podrobnějším zkoumání zjistil že ty mnou výše zmiňované akce Mironetu platí jen s pořízením mobilního internetu od Vodafonu na 2 roky, jinak je cena u obojího o 1000Kč výše.... Takže to asi vypadá opravdu na ten HP. Seženu ho tu za cca 9850 Kč. Toshibu za 8950, takže ten rozdíl dělá už jen 900 Kč...

Zpět na „Jaký vybrat notebook“