ThinkPad L520 + Intel 310 SSD

notebooky Lenovo (IBM, ThinkPad, Lenovo 3000) a vše kolem
mountain
občas něco napíše

ThinkPad L520 + Intel 310 SSD

Příspěvekod mountain » 24 čer 2011 20:00

Zdravím, trochu jsem to tady projížděl, ale mám docela specifické požadavky, tak zakládám nový topic.
Vybírám nový notebook a jeden ze základních požadavků je SSD disk. To je bohužel trochu v kontrastu s tím, že do něho můžu investovat částku okolo 20k kč (+/- 2k řekněme).
Díky tomu SSDčku se nabízí několik řešení - koupit něco za 16-17k, doma ten disk hned vyhodit a dát tam SSDčko za 4k (stačí 80-100GB, mám dva externí disky). Další varianta je koupit noťas, který má na disky dva sloty, ale to předpokládám v 15.6'' velikosti asi nic takového nebude. A poslední možnost, která se mi líbí se všeho nejvíc, je dát tam tento SSD disk - http://www.alza.cz/intel-310-80gb-ssd-s ... 223885.htm
Bohužel co jsem se díval, tak není moc notebooků (v téhle cenové kategorii), kam se dá tohleto vrazit tak, aby to fungovalo. Zatím nejschůdněji vypadá Lenovo ThinkPad L520 http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-l520 ... .htm#popis Ten ten slot má ("WWAN příprava", myslím, že je to ono), ale nevím jestli to bude fungovat (to bych se zeptal přímo u Lenova případně).
Takže, nevíte ještě o nějakých modelech, do kterých by šel strčit ten Soda Creek (v téhle cenové kategorii)? Protože tohle řešení mi přijde nejlepší (zůstane mi tam původní disk a nemusím všude tahat externí).
Další požadavky jsou víceméně v názvu topicu, tj. 15.4/15.6 displej, nějaký rozumný procesor aby to trochu jelo (i3/i5), grafika je mi v podstatě lhostejná - moc nehraju, hlavně to musí přehrávat HD (nekoukám na nic jiného). Notebook bude většinu času ležet na stole, jednou za týden/dva ho budu vozit na klasické trase koleje-domov, sem tam ho vezmu do školy, takže nepotřebuju nějakou super mobilitu a extra dlouhou výdrž baterky. Samozřejmě se hodí kvalitní zpracování, aby se to za rok nerozpadalo. Tím "na práci" se rozumí nějaké to programování, Office, sem tam Photoshop, taková klasika, žádné náročné aplikace na tom provozovat nebudu (max nějaký VMware nebo tak něco).
Jde mi teda hlavně o to řešení s tím SSDčkem.
Díky za nápady.

Gendarme
píše často

Příspěvekod Gendarme » 24 čer 2011 23:46

myslím , že jsi zvolil dobře ... pokud tam nepůjde ten do miniPCIe, možná i když tam půjde tak tam stejně dát klasický Intel 320 120GB ... třeba už kvůli vyšší rychlosti zápisu lepší poměr cena/kapacita/životnost (čím větší je SSD tím by mělo mít větší životnost, protože opotřebováváš víc "čipů")
http://pevne-disky.heureka.cz/intel-320 ... cw120g310/

tu z recenze plyne že to Lenovo bude s osazeným SSD (bez HDD jako 2. disku) i tiché:
http://www.notebookcheck.com/Test-Lenov ... 415.0.html
DELL Precision M4600|i7-2720QM|FirePro M5950|16GB|Intel ssd 320 120GB|FHD WLED|Logi.Perf.MX+Illuminated Key.|DELL U2311H
exNTB: Asus A8, Lenovo TP Z61m, DELL Precision M4400

mountain
občas něco napíše

Příspěvekod mountain » 25 čer 2011 01:01

Vrtal jsem se v tom celý večer a vypadá to, že ten ThinkPad L520 je snad jediný notebook (okolo 18k), který ten slot má a kde by ten Soda Creek mohl i fungovat - viz http://www.storagereview.com/new_lenovo ... s_everyone
To řešení bych preferoval, akorát sem zjistil, že to je zatím docela výstřední řešení, nejsou s tím moc zkušenosti, ten disk nemají snad nikde skladem apod.
Samozřejmě je tady i ta varianta dát tam klasický SSD disk místo toho HDD co tam bude, ale do toho miniPCIe slotu mě to přijde o dost lepší, protože nebudu muset všude tahat externí disk. Navíc je myslím možné nastavit, aby se ten HDD vypínal, pokud budu jenom třeba surfovat na netu a tak, takže by to mělo být taky tiché.
Spíš jak píšeš ta životnost by mohla být potenciální problém - na tom notebooku budu trávit v průměru tak 6h denně určitě, to SSDčko pojede pořád....ale tak snad je to na to dělané, aby to bylo stavěné na 2h provozu denně, to snad ne....to je právě blbé, že s tímhle má málokdo zkušenosti :?

Gendarme
píše často

Příspěvekod Gendarme » 25 čer 2011 10:59

případně ještě, pokud nepotřebuješ DVD mechaniku nějak často, můžeš 2.HDD dát do "šuplíku" místo DVDromky. Čínský šuplík normálně koupíš z eBaye za pár stokorun.
Ale chápu tu výhodu a eleganci řešení s mini PCIe.
to SSD by rozhodně mělo vydržet dostatečně dlouho při provozu 6h denně ... já po zapsání 700GB (za 2 měsíce, ale docela intenzivního používání) dat jsem ještě nepocítil nějaké výrazné zpomalení.
Pro omezení zápisů na disk je řešení i v pořízení 8GB RAM a úplně vypnout swap. Ale win 7 jsou nastavené celkem dobře a přijde mi že swapují až když dochází RAM.
DELL Precision M4600|i7-2720QM|FirePro M5950|16GB|Intel ssd 320 120GB|FHD WLED|Logi.Perf.MX+Illuminated Key.|DELL U2311H

mountain
občas něco napíše

Příspěvekod mountain » 25 čer 2011 13:42

jj, místo té mechaniky je to taky dobrá varianta, určitě bych se bez níc obešel.
Teďka je to ve fázi, kdy to naráží na to, že ten Intel 310 SSD nikde nemají (cz/sk, kupovat to jinde po Evropě se mi moc nechce, kdyby to náhodou nefungovalo, aby se to dalo vrátit). Uvidím no, v pondělí se poptám na ty dostupnosti a pokud to bude v rozumných termínech, tak bych to asi viděl na tohle řešení.
Kdyby to nějak neklaplo, tak bych řešil ten šuplík, popř. nahradit HDD. To už by mohlo být i v jiném notebooku.
Jinak ještě ať to je trochu k tématu (už mi přijde, že by se to dalo přesunout do topicu Lenovo), tak ten L520 se dělá asi ve třech variantách. Vybíral bych asi mezi dvěma - 4GB RAM + i5 vs. 2GB RAM + i3. A jelikož se tyhle dvě verze cenově liší asi o 1200-1500Kč, tak bude asi výhodnější ta silnější konfigurace co?

Gendarme
píše často

Příspěvekod Gendarme » 25 čer 2011 17:29

určitě ta silnější s i5 .... hlavně aby tam byla ta 4GB RAM v jednom modulu, další 4GB dnes je tak levné, že je hřích je nekoupit :-)

mountain
občas něco napíše

Příspěvekod mountain » 27 čer 2011 14:27

No, tak co jsem zjišťoval, tak to SSDčko nikde nemají a nejsou ani většinou schopni říct, kdy ho mít budou. Z někama mi napsali, že v polovině července.
Tak uvidím, počkám týden-dva a snad se to do té doby někde objeví. Pak napíšu jak to vypadá, kdyby to náhodou někoho taky zajímalo....
(kdyby to vypadalo bledě, tak budu muset zvolit nějaké jiné řešení, ale tohle mi přijde fatk nejlepší)

mountain
občas něco napíše

Příspěvekod mountain » 12 črc 2011 14:46

Tak pokud by to někoho zajímalo, tak můžu potvrdit, že ten Intel 310 SSD disk bez problému FUNGUJE v ThinkPadu L520. Ještě pak můžu kdyžtak postnout nějaké benchmarky (nebo možná napíšu celý článek)....
Zároveň bych poprosil moderátora, aby to asi přesunul do topicu Lenovo (a dal tomu nějaký jiný název, ThinkPad L520 + Intel 310 SSD nebo tak něco), protože tady ve výběru už je to docela OT.

//edit: presunute a premenovane. Ghost

Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“