NB pro Lightroom, místo PC i mobilita, cca 15-17 tis.

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
mkka
občas něco napíše

NB pro Lightroom, místo PC i mobilita, cca 15-17 tis.

Příspěvekod mkka » 19 srp 2011 08:54

Dobrý den,
jako náhradu sice funkčního, ale stařičkého nestíhajícího jednojádrového PC s 514 MB RAM hledám notebook (bude můj první).

Využití - nejnáročnější bude zpracování fotek - Adobe Lightroom 3 + poměrně běžné zpracování HDR, tj. nároky jak na paměť, tak na početní výkon. Dotažení fotek bude v Gimpu - práce s vrstvami. Nejedná se o profesionální činnost, jsem amatér.
Jako "PC" konfiguraci, tj. náhradu stolního počítače budu dokupovat 23-24" monitor, pravděpodobně Dell Ultrasharp nebo nějaký z LG monitorů s IPS panelem + grafický tablet Intuos4M (tablet určitě, Intuos uvažuji kvůli akci na Lightroom) + externí klávesnici.

NB bude cestovat jen občasně o víkendech + o dovolené, doma přenášený nebude. Přesto bych radši menší a lehčí, vzhledem k tomu, že s sebou v takovém případě povezu foto výbavu. Na cestách bude NB sloužit k ukládání a selekci + katalogování fotek v LR, náročné úpravy až s monitorem doma. LR je však náročný už ve fázi načítání fotek do katalogů.

Jiné využití naprosto nemá šanci vytížit jakýkoli stroj - internet, pracovně texty a překlady.
Připojení do domácí sítě přes LAN nebo WIFI, můžu obojí.

A teď - uvažuji o HP ProBook 4330s XX977EA, tj. INTEL Core i5 Sandy Bridge, 4 GB RAM + disk 7200 ot/min. Co nejdříve také plánuji navýšit RAM na 8 GB. Je mi jasné trochu problematické rozlišení, ale vzhledem k financím musím do kompromisu. Včetně monitoru (+cca 6-7 tis., tabletu + LR + dalších cca. 8-9 tis.) se při troše štěstí dostanu na cca. 30 tis. Kč, výrazně víc bych v celkové částce nerada. Nemá USB 3.0, ale výhledově by mělo jít využít slot pro Express Card. Zálohování dat na externí HDD (mám) + ze starého PC můžu vytáhnout novější disk do rámečku.

Neuteklo mi někde něco v mých úvahách? Nějaké výhrady, jiné návrhy? Cenově mi jde o celou tu kombinaci (NB + LCD + tablet + LR), strop mám mírně nad 30 tis. Kč, max. do 35 tis. V kombinaci PC + co nejlevnější NB + to ostatní se mi zdá, že bych se levněji nedostala při obdobném výkonu PC a ucházejícím notebooku.

Zpět k notebooku: velikostně se mi zdá 13" ideální, max. však bych brala 15". 17" už pro mě zabíjí tu mobilitu.

Díky za rady,
Majka

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 19 srp 2011 09:40

4330s je celkom slusny vyber. pokial by ti to rozpocet dovolil tak by stalo za uvahu priplatit na o triedu vyssi model 6360b http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=89032 s moznostou dokovania. ked ti neskor financie dovolia prikupit dokovaciu stanicu tak budes mat ovela jednoduchsie pripajanie periferii ako monitor, tablet, klavesnica, mys, atd. miesto pripajania niekolkych kablov potom staci notebook naklapnut na dock. co sa tyka HW tak Core i5 s Intel grafikou maju na Lightroom dostatocny vykon.

dokovacia stanica vychadza na cca 2500 CZK http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=73359
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

mkka
občas něco napíše

Příspěvekod mkka » 19 srp 2011 10:07

Diky za radu, nad tím modelem 6360b jsem také uvažovala.

Můžu se zeptat v čem je mezi nimi v rozdíl kromě možnosti toho dokování? Našla jsem jen rozdíly v rozhraních (navíc eSATA + firewire) + Webkameru. Nic z toho se samozřejmě neztratí :)

A ještě jeden dotaz k těmhle notebookům - HP je dělá (myslím oba dva) ve dvou provedeních co se týká grafické karty. Jedno je AMD Radeon HD 6490M a druhé Intel HD Graphics. Jakou vzít pro moje využití? Selský rozum mi říká k procesoru intel i grafickou kartu intel, ovšem jsem laik.

Vzhledem k tomu, že ty nákupy můžu trochu odstupňovat - tj. např. chvíli počkat s monitorem, protože mám celkem slušné LG, jsem schopná ten cenový rozdíl za možnost budoucího rozšíření o dokoupení dokovací stanice ustát.

Ještě jednou díky,
Majka

cyber-mythius
guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod cyber-mythius » 19 srp 2011 10:13

intel hd graphics je grafická karta integrovaná na základní desce s daleko menším výkonem než je u radeonu, kde je grafická karta samostatná.

pro tvé užití stačí bohatě grafická karta integrovaná. Dedikovaná karta by ti přinesla sice větší výkon, nicméně s sebou taky větší váhu stroje, menší výdrž na baterce a hlavně - větší zahřívání = menší životnost součástek, větší hlučnost.
AcerIconia W700 128GB SSD (tablet), Samsung S5
PAST -Thinkpad X230, i7-3520M, 8GB RAM, 120GB SSD, Thinkpad W520 Lenovo IdeaPad Y570 , Asus M51Ta, HTC Desire Z, Nokia Lumia, 800,Xperia ION, HTC OneX,Lumia 920,Nexus 7,Xperia Z1

Jirrick
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Jirrick » 19 srp 2011 10:29

Pro koreknost, ten výkonový rozdíl IntelHD vs AMD 6490 není zas tak velký (6490 je prostě slabá), takže IMHO nevýhody dedikovaného čipu převažují nad jeho výhodami.
Lenovo X1 Carbon Touch

* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

mkka
občas něco napíše

Příspěvekod mkka » 19 srp 2011 10:33

Díky, takže to vypadá, že je jasno. Připlatím na vyšší model, tj. 6360b, grafiku pouze integrovanou (stejně jí zpracování fotek tak moc nepotřebuje).

Ještě jednou díky všem, Majka.

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 19 srp 2011 10:43

mkka: hlavny rozdiel medzi 6360b a 4330s je prave v moznosti dokovania a vo vyssej odolnosti sasi 6360b. mensie rozdiely su v tom, ze 6360b ma Displayport miesto HDMI a navyse eSATA, firewire a moznost pripojit sekundardnu bateriu na spodok notebooku. webkameru maju oba (pravdepodobne rovnaku).

vykonna dedikovana Radeon grafika ti je zbytocna lebo sucasna verzia Lightroomu jej vyssi vykon nedokaze vyuzit. vykon grafiky vedia v sucasnosti vyuzit len Photoshop a Bridge vo verziach CS4 a CS5. http://kb2.adobe.com/cps/405/kb405745.html

co sa tyka akceleracie videa alebo flashu a HTML5 v browseroch tak to v pohode zvlada aj Intel grafika.

cyber-mythius: Intel grafika je od nastupu Core procesorov integrovana priamo v CPU.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

Zpět na „Jaký vybrat notebook“