Reflow
Reflow
Dobrý den,
po servisní opravě notebooku (provedli REFLOW grafického čipu) jsem zjistil, že VRAM grafické karty (8600M GT) je snížena z továrních 512 MB na 256 MB. Chtěl bych se proto
zeptat, jestli je to po tomto zákroku normální? Notebook se mi tímto degradoval na poloviční výkonnost.
Nemá někdo podobnou zkušenost?
Přidávám pro úplnost momentální specifikace:
Operační systém: Windows 7 Home Premium, 64-bit (Service Pack 1)
Verze DirectX: 11.0
Procesor GPU: GeForce 8600M GT
Verze ovladače: 285.62
Podpora DirectX: 10
Jádra CUDA: 16
Taktovací kmitočet: 475 MHz
Kmitočet Shader: 950 MHz
Taktovací kmitočet paměti: 400 MHz (800 MHz datový tok)
Paměťové rozhraní: 64bitové
Celková grafická paměť k dispozici: 2047 MB
Vyhrazená video paměť: 256 MB DDR2
Systémová video paměť: 0 MB
Sdílená systémová paměť: 1791 MB
Verze systému BIOS videa: 60.84.42.00.23
Přerušení: 16
Sběrnice: PCI Express x16
po servisní opravě notebooku (provedli REFLOW grafického čipu) jsem zjistil, že VRAM grafické karty (8600M GT) je snížena z továrních 512 MB na 256 MB. Chtěl bych se proto
zeptat, jestli je to po tomto zákroku normální? Notebook se mi tímto degradoval na poloviční výkonnost.
Nemá někdo podobnou zkušenost?
Přidávám pro úplnost momentální specifikace:
Operační systém: Windows 7 Home Premium, 64-bit (Service Pack 1)
Verze DirectX: 11.0
Procesor GPU: GeForce 8600M GT
Verze ovladače: 285.62
Podpora DirectX: 10
Jádra CUDA: 16
Taktovací kmitočet: 475 MHz
Kmitočet Shader: 950 MHz
Taktovací kmitočet paměti: 400 MHz (800 MHz datový tok)
Paměťové rozhraní: 64bitové
Celková grafická paměť k dispozici: 2047 MB
Vyhrazená video paměť: 256 MB DDR2
Systémová video paměť: 0 MB
Sdílená systémová paměť: 1791 MB
Verze systému BIOS videa: 60.84.42.00.23
Přerušení: 16
Sběrnice: PCI Express x16
- Chlebovnik
- guru
Re: Reflow
MPet píše:Notebook se mi tímto degradoval na poloviční výkonnost.
Kartu Vám nejspíš vyměnili. Rozdíl ve výkonu mezi 512MB a 256MB verzí je skutečně minimální.
• Aspire V3-571G | 15.6" FHD IPS | i5-3230M | nVidia GT 640M | 8 GB RAM | Intel 80 GB SSD + 1 TB HDD
ASUS VX239H | SteelSeries 6Gv2 | Logitech MX518 | Tesoro Aegis X4 | Zalman NC2000
• ThinkPad T61p
ASUS VX239H | SteelSeries 6Gv2 | Logitech MX518 | Tesoro Aegis X4 | Zalman NC2000
• ThinkPad T61p
Re: Reflow
Děkuji za odpověď,
Občas notebook používám i k hraní her a musím konstatovat, že ten rozdíl ve výkonu je právě dost velký. Pokles naměřených FPS je až poloviční.
Edit// odstraněna zbytečná citace
Občas notebook používám i k hraní her a musím konstatovat, že ten rozdíl ve výkonu je právě dost velký. Pokles naměřených FPS je až poloviční.
Edit// odstraněna zbytečná citace
- Chlebovnik
- guru
Videl bych to tak, ze jsi mel predtim 8600M GT 512MB DDR3 a ted Ti tam dali 8600M GT 256MB DDR2, tudiz jsi limitovan hodne pameti.
Jestli to bylo reklamovano na zaruku, tak bych jim to vratil, protoze nemohou dle zakona vymenit soucastku za mene vykonnou.
Ale vzhledem na stari GPU je uz zrejme po zaruce.
Kolik jsi platil za opravu?
Jestli to bylo reklamovano na zaruku, tak bych jim to vratil, protoze nemohou dle zakona vymenit soucastku za mene vykonnou.
Asus ROG Strix G18
orgasmic píše:Videl bych to tak, ze jsi mel predtim 8600M GT 512MB DDR3 a ted Ti tam dali 8600M GT 256MB DDR2, tudiz jsi limitovan hodne pameti.
Je tomu přesně tak, jak píšeš. Byla tam právě 512MB DDR3. Záruka vypršela cca před rokem, ale po opravě za 3900,- mi běží záruka nová. Čekám na vyjádření technika, ale přestává se mi to všechno líbit. Jedná se o notebook Barbone Tomahawk SE HIGH jen tak mimochodem.
Jenze zaruka Ti bezi pouze na tu grafiku.
Kdyby sis neco precetl na netu, tak by jsi zjistil, ze tyto cipsety jsou poruchove a mel jsi radeji koupit do Tveho notebook grafiku od ATi.
Ale to uz je pozde. Navic tahle vymena za stejnou nVidii problem neresi.
Muze se Ti to stat opet znovu.
Kdyby sis neco precetl na netu, tak by jsi zjistil, ze tyto cipsety jsou poruchove a mel jsi radeji koupit do Tveho notebook grafiku od ATi.
Asus ROG Strix G18
orgasmic píše:Jenze zaruka Ti bezi pouze na tu grafiku.
Ano, tohle všechno jsem před posláním do servisu zjišťoval, ale tu grafiku od ATI se mi nepodařilo sehnat, tak jsem si řekl, že zkusím opravu a pokud se závada opět časem objeví, již nebudu řešit opravu další, ale koupím si notebook nový. Nevěděl jsem, že mi grafiku vymění za slabší. Jak jsi sám psal, dle zákona to nemohou. Tohle je problém, který mi momentálně vadí. Budu muset počkat na to vyjádření od technika a uvidíme co s tím půjde dělat. Každopádně díky.
Posledni prispevky se necituji.
Vymenu za mene vykonejsi nemohou v pripade, ze mas notebook v zaruce, coz Ty uz nemas.
Abych to upresnil, tak mohou, ale po predchozi domluve s Tebou.
To, ze jsi dal notebook bez zaruky do servisu a platil plnou cenu je uz jina vec.
S timhle nic nenadelas. Jedine zkusit to, ze Te neinformovali, ze Ti daji mene vykonnou, jestli se na to neco vztahuje.
Vymenu za mene vykonejsi nemohou v pripade, ze mas notebook v zaruce, coz Ty uz nemas.
Abych to upresnil, tak mohou, ale po predchozi domluve s Tebou.
To, ze jsi dal notebook bez zaruky do servisu a platil plnou cenu je uz jina vec.
S timhle nic nenadelas. Jedine zkusit to, ze Te neinformovali, ze Ti daji mene vykonnou, jestli se na to neco vztahuje.
Asus ROG Strix G18
-
- píše často
- Kontaktovat uživatele:
MPet píše:Barbone Tomahawk SE HIGH
to je klasika VBI Compal FL90. nejsem si ale vedom toho, ze by se do tohohle booka instalovala 8600M GT ve verzi s 512MB DDR3. co vim, vzdy se jednalo o verzi s 512MB DDR2. vlastne si ani nejsem jistej, ze verze s 512MB DDR3 existuje.
rozdil vykonu u 8600M GT mezi verzemi 512MB DDR2 a 256MB DDR2 muze byt pri malych rozliseni prakticky neznatelny. zalezi tedy na tom, v jakym rozliseni paris. pokud mas LCD s nadstrandartnim rozliseni (WXGA+ popr.WSXGA+), potom ten rozdil poznatelny byt muze. na druhou stranu pokud porovnas vykon 512MB DDR2 a 256MB DDR3, druha jmenovana bude vzdy vykonnejsi (pri WXGA az o 25procent).
a posledni vec - pokud ti za reflow uctovali 3.900,-CZK , nakopal bych je nekam. za tuhle cenu by si totiz jeste dneska mohl mit temer dve ATI Mobility HD3650, ktery jsou stejne vykonny jako 8600M GT 512MB DDR2 a netrpi vyrobni vadou.
rework (reflow, reball) BGA IC
DELL Precision M70 s WUXGA 1920x1200, FX Go1400, 2 x fan a 2 x HDD
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
DELL Precision M70 s WUXGA 1920x1200, FX Go1400, 2 x fan a 2 x HDD
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
- Chlebovnik
- guru
Předehřát na 200°C a péct 10 minut je nejčastější postup, na který jsem narazil. A pak nechat pomalu vychladnout.
• Aspire V3-571G | 15.6" FHD IPS | i5-3230M | nVidia GT 640M | 8 GB RAM | Intel 80 GB SSD + 1 TB HDD
• ThinkPad T61p
• ThinkPad T61p
Dekuji Ti za odpoved.
Akorat bude asi ta 8400M GS primo napajena k desce, takze da se to soupnout do trouby i s tou deskou?
Co ruzne plastove elektrosoucastky?
Nekde jsem cetl, ze nejlepsi je horkovzdusna pistole...na co presne ji mam umistit? Vylozene jen na kontakty GPU chycene k desce?
Akorat bude asi ta 8400M GS primo napajena k desce, takze da se to soupnout do trouby i s tou deskou?
Co ruzne plastove elektrosoucastky?
Nekde jsem cetl, ze nejlepsi je horkovzdusna pistole...na co presne ji mam umistit? Vylozene jen na kontakty GPU chycene k desce?
Asus ROG Strix G18
- Chlebovnik
- guru
Tak z tý desky musíš odstranit co jde a nejlepší je udělat si pár kuliček z alobalu o průměru řekněme 2 cm a těma tu desku podložit.
Jestli máš k dispozici pistoli, tak stačí alobalem obalit (přikrýt) desku a nechat "vykukovat" jenom ten grafickej čip a ten se pak ohřívá, ale jak dlouho nevim.
Jestli máš k dispozici pistoli, tak stačí alobalem obalit (přikrýt) desku a nechat "vykukovat" jenom ten grafickej čip a ten se pak ohřívá, ale jak dlouho nevim.
• ThinkPad T61p
• ThinkPad T61p