HP ProBook 4535s nebo Lenovo IDEAPAD G570 Dark Metal

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
quish
občas něco napíše

HP ProBook 4535s nebo Lenovo IDEAPAD G570 Dark Metal

Příspěvekod quish » 18 led 2012 22:59

Chtěl bych koupit notebook pro přítelkyni a ze všech možných jsem výběr zůžil na poslední dva.
HP 4535s http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 000000183G za cenu 11 490,-Kč
Lenovo G570 http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-g570- ... .htm#popis za cenu 9583,-Kč
Notebook bude určen především k vysokoškolsému studiu (časté přenášení), prohlížení webu, sledování filmů a podobné "kancelářské" práci.
Zajímalo by mě, zda-li ma cenu si připlatit ty dva tisíce a koupit raději HP.
Předem děkuji.

Was3k
guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Was3k » 18 led 2012 23:23

Ani jeden, ty notebooky jsou na časté tahání nevhodné, mají nevhodný HW a pro slečnu těžké.
Co takhle stylovka v podobě lenova U260 http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-u260- ... .htm#popis ? Pokud by nevadila nižší výdrž na baterce tak by mohl posloužit dobře.

Ale spíš doporučuju Edge E320 http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-edge ... heureka.cz Ten ale zase moc parády nenadělá
lenovo ThinkPad T420i

quish
občas něco napíše

Příspěvekod quish » 19 led 2012 00:43

Musím ještě doplnit co jsem předtím nepovažoval za důležité.
Slečna v budoucnu nebude mít přístup k desktopu, takže se bude jednat o jediný stroj na kterém bude pracovat, proto nepřichází nic menšího než 15 palců v úvahu. Zároveň je nutnost numerická klávesnice. Co se týče hmotnosti, tak 2,5kg není žádna váha, když místo několika sešitů a knížek bude několik pdf souborů.
Prosil bych o objasnění proč je HW v těchto strojích nevhodný.

Was3k
guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Was3k » 19 led 2012 01:50

No nevím, momentálně používám 14" jako primární stroj a žádné omezení necítím, dokonce jsem jednu dobu používal 12,5" a taky bez problému, znám i pár lidí co mají 12" jako primární stroj dlouhodobě a též si nestěžují. Navíc se to dá řešit monitorem, je to o zvyku ale budiž.
Co se týče hmotnosti tak si dovolím zapochybovat nad tím, že bude vždy nosit jen noťas, minimálně připočítej trafo, což může být i 0,5kg, k němu čas od času přibudou i nějaká skripta/sešity k tomu nějaká voda a něco k jídlu (asi to nebude půl zabijačky jak u mě ale i tak :D ), voalá 5kg je tu jak nic. Já tahám několikrát do týdne 1,9kg notebook a klidně si dovedu představit i něco o chlup lehčího, a to rozhodně nejsem žádný střízlík. Ono se při celodenním pobíhání pronese každý gram. Několik spolužaček sebou přestalo nosit notebook protože vlastní 15,6" krávy a jim se nechce s nimi tahat.
Numerická klávesnice se dá řešit externí do usb (stojí asi 200,-). Navíc z její absence plyne taky výhoda - klávesnice přesně na středu notebooku. Pokud má notebook numerický blok tak musí být posunuta do boku i s touchpadem z čehož plyne, že ruce jsou vyosené. Opět přidám osobní poznatek - na absenci numeriky jsem si zvyknul asi za 2 týdny a v současnosti ji už nepoužívám ani u desktopu. A na externí numeriku sedá prach...
Co se týče těch kandidátů:
HP: AMD A4 oproti konkurenčnímu intelu víc žere a topí navíc má nižší výkon (není to tak strašné jako dřív ale pořád to není to pravé ořechové). Navíc je v notebooku zcela zbytečná dedikovaná grafika. Notebook nemá moc dobrou klávesnici. Ale hlavně hučí jak vysavač!
Lenovo: CPU v pohodě ale opět zcela zbytečná dedikovaná grafika. Navíc by mě vytáčelo lesklé víko a displej (ale někomu to třeba vyhovuje - i když nevím proč :D )

Ještě jednou doporučuji pořádně zvážit menší úhlopříčku, je to sice vaše věc co nakonec zvolíte ale myslím si že na tomto fóru jste protože potřebujete radu, takže zajděte do nějakého showroomu a tam ať si slečna notebooky patřičně prohlédne a posoudí co by jí nejvíce vyhovovalo. :wink:
lenovo ThinkPad T420i

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 19 led 2012 02:41

Můj poznatek - většina lidí, co znám a co ty notebooky fakt denně nosí, postupně přešla z 15tek na 13.
Ti, co chtěli ergonomii, mají doma / na kolejích externí LCD (stačí něco úplně obyč za 2-3k) + myš, mnohdy i klávesnici.
A z pohledu ergonomie je i 15ka nesplňující požadavky (= displej přímo před uživatelem při narovnaných zádech + klávesnice v místě rukou, aby svíraly cca 90° s trupem - aby se lčověk k tomu nenatahoval. U notebooku i tak nesplnitelné, u jakékohokoliv. Člověk se krčí tak jako tak, ale u 13 se méně natahá.
Ono nosit 15' 3kg pádlo a něco velikosti a4 s 1.5kg je docela rozdíl.
A docela to zavazí i třeba na přednáškách, moc místa tam většinou nebývá.

Osobně bych klidně bral menší notebook, než mám (14'), ale zase zde byla možnost vyššího rozlišení (1440x900px), která u mne zvítězila.
Dokupy jsme na 2.65kg s 9článkovou baterkou a být to třeba jen o půl kila lehčí, byl bych jedině rád (ovšem u mne jedine za krutou cenu poloviční výdrže...)
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 19 led 2012 12:29

Podle mě si 15" notebook do školy může koupit jen ten, kdo notebook nikdy neměl. Řekl bych, že maximum je tak leda 14". 15" v posluchárnách na stolku akorát přenáší, je těžký a nenabízí o nic lepší ergonomii.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Jirrick
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Jirrick » 19 led 2012 15:23

<povzdech> Ono i ty 14" jsou na denní tahání častokrát moc, zvlášť pokud nejsou uplně lehké, např. jako můj kousek... </povzdech>
Kdybych si teď měl koupit notebook na VŠ (kde není potřeba CADovat), tak nebude větší než 13".

Když se nad tím tak zamyslím, tak tohle se dá považovat za pozitivum ultrabooků, že masám říká, že notebook nemusí být téměr 2,5 kilová supermarketová 15" nebo udýchaný 11" netbook a existuje něco příjemně přenosného a přitom dostatečně výkonného. Samozřejmě, že zbytek konceptu ultrabooků mi už tak fajn nepřijde, už jenom dvě usb a hdmi bez možnosti docku (ať klasický/thunderbolt/whatever jen ať se to dá jednoduše dokovat), d-subu a ethernetu je prostě pro mě jako primární pc nepoužitelné.
Lenovo X1 Carbon Touch

* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

Zpět na „Jaký vybrat notebook“