vybírám ntb ... váha do 3 kg
- nehraji a nebudu hrát hry! , neprovádím složité výpočty. ... zřejmě i tak kategorie multimediální.
Doteď jsem měla Sony Vaio FE 39vp, ale pomalu dosluhuje, do designu už tolik vrážet nechci, ani do zbytečně nadupané konfigurace, ... tehdy mě ovšem zaujal i pevným šasi, což bych opět ocenila.
- účel - každodenní činnost: mail, web, skype, texty, tabulky, prezentace, pravidelně: prohlížení a úprava fotek, stříhání videa (Pinacle), filmy, hudba (nejsem náročný posluchač, na to mám hifi), tv vysílání, ...
- místo - převážne doma na stole (ale i v posteli s podložkou), nepravidelně (i několikrát do měsíce) přenos - kancelář, konference, školení, chata, zahrada, návštěva, ...
- cena - cca do 20 tis.
- displej - min. 15,4", ale 17" už je moc
- s operačním systémem
- numerická klávesnice
- pevný disk min. 500 GB, na zbytek mám externí
- čím delší výdrž baterie, tím lépe, cca 5-6 hodin postačí
- rozhraní - čím víc a vhodně umístěných USB, tím lépe, HDMI i VGA, optická mechanika, čtečka, WIFI, BT... prostě tolik vymožeností, kolik to jen jde.

Jo a slušný design určitě ocením - jsem ženská.

Zaujalo mě Lenovo - konkrétně Ideapad y570, ale to přehřívání mě odrazuje. Není mi jasné, jestli se to týká procesoru i7 nebo též i5, který by mi podle mého názoru postačoval...
Myslím, že nepotřebuji ntb s vysokým výkonem a asi ani nadupanou grafickou kartu...? - nehraji hry (jen koukám na filmy, upravuji a prohlížím videa)
CO se týče otáček u HDD - myslím, že pro mou potřebu postačí 5400, ale nejsem znalec a při pochybách si raději připlatím, pokud to nebude žrát zbytečně hodně energie.

V tom množství modelů a konfigurací jsem se začala logicky ztrácet, tak prosím o radu zkušenější. Pokud jsem něco podstatného neupřesnila, dejte vědět, doplním. Díky za ochotu a čas.
B.
p.s. prosím ne značky Fujitsu, Asus, nebudí u mě důvěru, zkušenosti z okolí.