stará mašina mi dodýchala, takže je čas na kúpu novej a preto sa obraciam na toto fórum o pomoc a nejakú tú radu pri výbere. Je to viac-menej núdzové riešenie, pretože som práve v poslednom ročníku na VŠ a dúfal som, že ten notebook do konca štúdia vydrží. Väčšinu času bude n stole na internáte, 2x týždenne ho vezmem v batohu do práce. Priorita je u mňa vysoký výpočtový a priemerný až mierne nadpriemerný grafický výkon, dostatočné chladenie a spoľahlivosť (viem, že za tie peiaze nemožem očakávať bezporuchovosť na tri roky, ale aby vydžal mimo servisu aspoň rok).
Takže:
Cena: do 15 000 CZK (600 €) vrátane DPH
Použitie: MS Office, internet, filmy, 3D grafika a CAD, menšie pevnostné MKP analýzy, občas nejaké staršie hry (Civilization V)
Mobilita: Niekoľkokrát týždenne v batohu do práce, pár krát do roka cez celé Slovensko domov; vysoká výdrž batérie nie je prioritou, väčšinou bude napájaný zo siete;
Konštrukcia: Odolnejšia; vystužený plastový rám može byť, ale dám prednosť kovovým častiam
Display: 14" - 17"; matný alebo lesklý

Harddisk: aspoň 500 GB; budem uprednostňovať 7200 otáčkový
+ min 4GB RAM, rýchlejšie USB porty, numerická klávesnica, OS Windows 7
- optickú mechaniku nepoužívam, budem uvažovať o možnosti dokúpenia SSD disku;
Očakávam najmä rady ohľadom procesoru (i3?, i5?, Ivy alebo Sandy bridge?). Mám aj zopár kandidátov, no nemám s danými značkami žiadne skúsenosti a ani odhad po niekoľkých prečítaných recenziách. Tu je pár favoritov:
ASUS K55VD, ASUS X55VD, ASUS X54HR, Lenovo IdeaPad G580 "Dark Metal", Lenovo IdeaPad G580, Samsung 300E, Acer Aspire E1-571G, Acer TravelMate 5744