Dobrý den,
vybírám nový notebook a základní požadavky jsou docela podobné tomu, co se řeší zde:
http://notebooky-forum.notebook.cz/view ... sc&start=0
ale mám k tomu možná trochu odlišný přístup, predevším presně vím jaké chci pouštět hry a říkám si jestli by to nezvládla integrovaná Intel HD Graphics 4000
ovšem pojďme na to od začátku...
- nový notebook kupuji především pro pracovní účely a ty sebou nesou dva nepodkročitelné požadavky:
numerickou klávesnici a rozlišení alespon 1600x900
- displej v žádném případě nesmí být lesklý a 17 palců už je moc (není tolik místa na stole), což zřejmě v kombinaci s tou numerickou klávesnicí znamená jasně danou velikost 15,6
- pracovní nároky na výpočetní výkon jsou s ohledem na současný hardware nepodstatné
- byl bych ovšem rád, kdybych byl s notebookem schopen rozchodit své oblíbené MMO RPG hry, což je momentálně Lord of the Rings Online a Guild Wars 2 - u GW2 jsem si v téměř jistý, že to s HD 4000 nebude problém, u této hry by mi navíc ani tolik nevadilo případné nižší rozlišení (hra má jednodušší ovládání a ani při hře ve skupině nepotřebuji vidět tolik informací)
horší je to u LOTRO, myslím že sama o sobě je tato hra graficky náročnější a také bych ji rád spouštěl v co nejvyšším rozlišení (ovládacími prvky a informacemi o nepřátelích či vlastní skupině mám i na desktopu obrazovku tak zaplněnou, že si neumím představit kam by se to vešlo v obyčejném HD rozlišení nebo horším)
obecně mi nevadí vyšší cena, pokud vím, že za ni dostanu něco co ocením či využiji - co velmi oceňuji je kvalitní zpracování notebooku a dobré chlazení nebo spíše tichý provoz, který z toho plyne (při běžné práci prostě nechci slyšet žádný větrák), kvůli tichému a svižnému provozu bych také ocenil možnost kombinace SSD na system+používané aplikace a HDD na odkládání dat
po dlouhém pátrání na webu mám následující dva favority:
parametry na papíře (či e-shopu) či v marketingových materiálech výrobců jsou jedna věc, praktické zkušenosti druhá (těch se mi zatím moc nedostává a proto sem píšu)
Thinkpad Edge E530
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1
+ snadne pridani (resp. vymena toho jejich 16GB) mSATA SSD
+ kdyby hrani nezvladal Intel HD 4000, je tam jeste dedikovana grafika
- stve mne ze je tam grafika jejiz GPU je delane 40nm procesem (zahrivani a tedy potencialni vetrani, kdyz by nemuselo byt), rad bych mel volbu bud nic nebo kepler (podle toho zda bude potreba) ale to mam holt smulu
- co jsem tady pochytil na foru, tak zpracovani teto rady neni nic moc, uplne mne desi ten popisovany problem s vetrakem (doufam ze je to uz vyresene)
Toshiba Tecra R950-117
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1
+ ocekavam, ze by melo byt kvalitnejsi zpracovani/pouzite materialy (prosim potvrdit/vyvratit)
- nevim zda je mozno pridat SSD disk
- bude stacit Intel HD 4000?
pokud by integrovana grafika stacila a bylo možno přidat SSD byla by Toshiba favoritem, jinak to asi vypadá spíš na Lenovo
předem díky za všechny rady a informace
Thinkpad Edge E530 vs. Toshiba Tecra R950
Zpět na „Jaký vybrat notebook“