Amaterske otazky okolo Visty, instalacie a softweroveho vyba
Amaterske otazky okolo Visty, instalacie a softweroveho vyba
Mozno budem mat prvy notebook s Vista Home Premium. Akoze laicka otazka, bude sa dat "doplnit" na Business alebo Ultimate? Myslim nejak dokupit? A pocul som v tomto zmysle o nejakej licencii, ci pouziti na dvoch pc. A tiez o nejakej krabicovej a OME verzii. Moze mi to niekto erudovany vysvetlit? A keby ze kupim nejaky operacny system, tak to je CD s navodom a zvladne instilaciu aj laik ako ja? Dakujem pekne
Nadpis konci *softweroveho vybavenia ntb.
V otazkach budem pokracovat.
Nadpis konci *softweroveho vybavenia ntb.
V otazkach budem pokracovat.
Pokial kupis NTB uz s operacnym systemom tak sa jedna o OEM verziu a ta uz je na nom predinstalovana. Konkretne u Vist pri prvom spusteni prebehne personalizacia (par minut) a system je hotovy k pouzitiu. Co sa tyka upgrade na vyssiu verziu tak co mi je zname tak z home premium sa da len na Ultimate. Samozrejme musis dokupit. Kupit operacny system samostatne si mozes. Dostanes krabicu, navod, instalacne media. Ale podla mna je to zbytocne pokial ides kupovat novy notebook tak uz s OEM systemom. Sice nebudes mat "krasnu" krabicu a manual, ale instalacne medium urcite ano.
FS Amilo Xi1554, T7200, 2x1024 DDR2, 2x160GB, ATI X1900 (modifikovane Katalysty 8.6), 17" WUXGA+ (1920x1200), Vista Home Premium
-
- občas něco napíše
- Kontaktovat uživatele:
Upgrade je levnější než krabicová verze. Pro používání na dvou PC musíš mít (pokud vím) krabici v multilicenci ... u OEM nelze.
Dušan Janošík | www.DJanosik.cz
A kolko by ma tak stal upgrade
v starom pc mam xp ale myslim ze nacierno, je od kamosa a v ntb co mi dojde bude premium a na obox by som xcel ultimate alebo business. Da sa to vobec na to starom?
Lubo píše:Ale podla mna je to zbytocne pokial ides kupovat novy notebook tak uz s OEM systemom. Sice nebudes mat "krasnu" krabicu a manual, ale instalacne medium urcite ano.
k notebookom sa instalacne media uz v drvivej vacsine pripadov nedavaju - je to riesene skrytou particiou na hdd. ale mozes si sam napalit media pre obnovu systemu do povodneho stavu pri kupe.
Re: A kolko by ma tak stal upgrade
Marsus píše:v starom pc mam xp ale myslim ze nacierno, je od kamosa a v ntb co mi dojde bude premium a na obox by som xcel ultimate alebo business. Da sa to vobec na to starom?
Piratske XP sa dali zlegalizovat za relativne dostupny peniaz (neviem ci to este plati). A upgrade z XP na Visty urcite existuje. Co sa tyka stareho PC tak to dobre zvaz. Pokial nemas dostatocny hardware tak ostan radsej pri XP. Preco chces dat na stare PC Visty?
FS Amilo Xi1554, T7200, 2x1024 DDR2, 2x160GB, ATI X1900 (modifikovane Katalysty 8.6), 17" WUXGA+ (1920x1200), Vista Home Premium
Marsus píše:v starom pc mam xp ale myslim ze nacierno, je od kamosa a v ntb co mi dojde bude premium a na obox by som xcel ultimate alebo business. Da sa to vobec na to starom?
musel by si kupit 2 licencie - 1 OEM na notebook, 1 krabicovu (retail) na pc.
OEM verzia sa da kupit iba s novym hardware a jej pouzitie je na tento hw viazane. s inym hw sa neda legalne pouzivat. ku krabicovej (retail) licencii poskytuje support priamo microsoft, k OEM ti poskytuje support ten kto ti tu OEM licenciu predal (napr. vyrobca notebooku).
nainstalovat na stary pc sa vista da ak ma dostatocne vykonny hardware. ale retail licencie su dost drahe.
Ghost píše:k notebookom sa instalacne media uz v drvivej vacsine pripadov nedavaju - je to riesene skrytou particiou na hdd. ale mozes si sam napalit media pre obnovu systemu do povodneho stavu pri kupe.
No ja som ho dostal a bolo aj volne nakopirovane na HDD. Aj ked kto vie ci to nie je iba na obnovu (cele to ma okolo 3GB).
Jasne
ved to stare ma len 512 pamat. Kamosi a co mi poradite ohladom M Office? Ze je drahy a nebudem ho mat na ntb. Mozete mi to v skratke objasnit? Ze je nejaky aj zadarmo, nemusi to byt ako pre profikov ale rad by som mal word, excel, outlook expres a ine ani nepoznam,Ď.
Re: Jasne
Tak na 512 rozhodne Visty nedavaj. Chce to minimalne 1GB, optimalne 2GB. Office si mozes kupit, ale to je dost draha zalezitost pre normalneho pouzivatela. Celkom dobra nahrada je Open Office. Je to uplne zadarmo a volne stiahnutelne. Podporuje to aj formaty MS ako doc, xls, ... Na spravu posty existuje tak isto mnoho programov. Ja osobne pouzivam Mozilla Thunderbird.
Lubo píše:Piratske XP sa dali zlegalizovat za relativne dostupny peniaz (neviem ci to este plati).
plati. je to v podstate OEM licencia, ktora bude po aktivacii viazana na HW co ma doma s tym opiratenim XPckom.
Lubo píše:A upgrade z XP na Visty urcite existuje.
existuje.
z xp home na home basic, home premium a ultimate
z xp mce na home premium a ultimate
z xp pro na business a ultimate
ci bude vista OEM alebo retail zalezi od typu licencie XPcka ktora sa upgraduje.
ako je to s upgradmi medzi jednotlivymi verziami win vista neviem.
Re: Fajn
Marsus píše:Kde sa da stiahnut ten Open Office a co obsahuje? A na ten bird asi musi byt mozilla? Ja mam IE.
Staci pouzit google:
Open Office najdes tu http://sk.openoffice.org/
Thunderbird tu http://www.mozilla.sk/thunderbird/
Vdaka pomohli ste mi, usetrim aj many.
A ako mi poradite ohladom antivir programov? Pocul som, ze spomaluju system ale ja by som predsa nieco mal. Aky je dobry? Pocul som o Nod 32, Kaspersky a kolko tak stoja? A pocul som aj o nejakej komplexnejsej oxrane mysli sa to vola McAfee.
Zpět na „Windows 11, 10, 8 / 8.1, 7, Vista, XP i starší“