Tichý notebook do cca 20k, max 25k

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Gooorila

Tichý notebook do cca 20k, max 25k

Příspěvekod Gooorila » 04 dub 2013 11:06

Dobrý den

Zhruba dva týdny se pokouším ujasnit si, jaké parametry by měl mít můj nový notebook a zhruba jsem došel k požadavkům. Protože jsem před třemi měsíci koupil MacBook Pro a vůbec mi nevyhovuje, nerad bych udělal další chybu a byl bych rád, kdyby poradil někdo, koho tento segment baví a zajímá. Takže co hledám:

Tichý notebook:
Po velmi špatné zkušenosti s HP, kdy větrák chlazení foukal na nejvyšší rychlost neustále od zapnutí a to i v klidu, hledám něco, co bude tiché. Zde je jedna z mála věcí, která mi u MacBooku Pro vyhovovala, protože jsem jej slyšel jen asi dvakrát, při kopírování a zároveň rozbalování velkého množství dat.

Procesor i5:
Dle odpovědí na fóru jsem nabyl dojmu, že i7 je vhodný pro náročnější práce, než jaké plánuji. Naddimenzování je sice vhodné, ale myslím si, že i7 bude spotřebovávat více energie = bude více topit = bude nutné více chladit = bude hlučný. Není-li tomu tak a procesor se bez zátěže umí nějak podtaktovat a snížit své požadavky, lze uvažovat i o i7.

Klasický HDD minimálně 500GB na data a mSata slot:
Pracuji s velkým množstvím podkladů a přestože notebook nepřenáším, chci mít tyto data jak na NASu, tak na disku v NTB. Proto by mi 128GB SSD disk samotný nestačil a 256GB by byl na hraně. Rád bych to vyřešil tak, že koupím notebook s klasickým diskem na data a do mSata slotu koupím třeba jen 128GB SSD pro systém a programy (případně bych mohl dát SSD do rámečku a vyměnit za mechaniku, takže buď mSata, nebo mechanika. Ale mSata mi připadá lepší).

Dedikovaná grafická karta:
Hry nehraji, ale kreslím v ZWCadu. Na MBP s HD4000 mi kreslení nevyhovovalo (Nebyl to problém ani OSX, ani ZWCadu. Testoval jsem to pod Win a zkoušel i DraftSight a aCad), takže bych rád aspoň nějakou lepší grafiku. V kanceláři mám stolní PC Dell Optiplex 740 s grafickou kartou Nvidia Quadro NVS 210s a nepozoroval jsem žádný problém. Na druhou stranu bych asi zase asi nešel do nějaké herní grafiky, když hry nehraji a akorát se bude notebook více zahřívat a chladit.

Nenapadají mě další parametry. Notebook nepřenáším, takže konstrukce šasi mě až tak nezajímá. Nevylučuji ale, že jej začnu přenášet alespoň v rámci bytu. Velikost obrazovky také není důležitá. Líbí se mi spíše menší do 14", ale nějak extrémně by nevadil ani třeba 17" (Oboje má své výhody a nevýhody). Moc se mi nelíbí rozlišení většiny notebooků, kdy si myslím, že by bylo vhodné alespoň fHD, když už to má každý mobil. Primárně ale používám externí monitor a notebook je prakticky pořád zavřený. Podsvícená klávesnice byla také fajn, ale bylo by to jen nějaké plus, kdyby jsem se rozhodoval, mezi několika modely. Uvažoval jsem i o pracovní stanici od HP, kde bych dokoupil Dock.
Také jsem si říkal, že když se nemohu rozhodnout, půjdu do nějaké šílenosti a třeba bych zkusil konvertibilní notebook (líbil se mi yoga od Lenova). Tam byl ale zase malý disk a údajně docela hlučný.

Vypsat si své požadavky a vyfiltrovat v eshopech není problém. Problém je, že některé věci v eshopu prostě nezjistím (zda má mSata, hluk...). Předběžně jsem vybral 14" Probook od HP, ale pak jsem našel nějaké problémy s přepínáním grafiky a ještě k tomu je prý hlučný, takže asi nic. U toho základu bych se rád pohyboval kolem 20k s dokoupeným SSD. Max bych chtěl těch 25k, kdyby byl třeba nějaký výkonný, malý a třeba s podsvícenou klávesnicí, nebo dockem.

Poradíte?

Gooorila

Příspěvekod Gooorila » 04 dub 2013 11:08

V tuto chvíli ještě uvažuji o ThinkPad T530. Ten je už ale nad limitem a nevím, jestli by tam šel SSD.

Python.P
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Python.P » 04 dub 2013 11:15

T530 je optimální volba a SSD tam dáš ;)

A nebo konkurence od HP která je poměrně chladná, a údajně už jde i regulovat fan.

nebo Dell ten je taky tichý
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 04 dub 2013 11:54

Gooorila píše:V tuto chvíli ještě uvažuji o ThinkPad T530. Ten je už ale nad limitem a nevím, jestli by tam šel SSD.

aj klasicky 2,5" aj mSATA. aj DVD mechanika sa da nahradit adapterom pre HDD/SSD. pokial chces tichy notebook tak je to velmi dobra volba. pokial viem tak 15" Tcka su dost tiche aj v zatazi. o 14" T sa to povedat neda.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

Gooorila

Příspěvekod Gooorila » 04 dub 2013 14:09

Takže T430 ne? Ta 530 se mi líbí, ale jak jsem již psal, je to kvalitní notebook u něhož spoustu potenciálu jednoduše nevyužiji a tak je už cenově dost vysoko (v lednu jsem kupoval macbooka, takže jen letos jsem již do notebooku investoval docela dost :o).

Kdybych nesehnal nic jiného, budu asi nakloněn jít i do něj, ale pořád hledám ještě alternativy.

Gooorila

Příspěvekod Gooorila » 05 dub 2013 11:39

Koukal jsem i na Dell Inspiron 15z (http://www.alza.cz/dell-inspiron-15z-ul ... 374638.htm). Nemáte někdo zkušenosti přímo s tímto?

Pochopil jsem to tak, že bych vyhodil ten 32GB SSD a dal tam 128GB, kde bych nahrál systém. Tím bych neměl hluk z klasického disku, kdyby se na něj moc nepřistupovalo a taky by tím pádem nějak nezahříval stroj. i7 je víc, ale doufám, že se notebook umí podtaktovat, podle využití a taky by nebyl rozdíl oproti i5?

Python.P
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Python.P » 05 dub 2013 20:21

Plasťáček vs. pracovní stroj. Já bych neváhal
X301 - "WKS"

Gooorila

Příspěvekod Gooorila » 05 dub 2013 22:41

Tak je to šest kolíků navíc.

Já tomu prd rozumím a nechám si poradit, ale snažím se zohlednit i to, že to 99% času bude stát na stole zavřené, tak nevím zda má smysl připlácet právě za kvalitu zpracování.
Líbila se mi i pracovní stanice od HP (ProBook 6570b http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0000001SWS), kde se jednoduše dá odcvaknout spodní víko notebooku pro čištění. Ale stejně jako u ThinkPadu bych měl záruku jen na rok (budu kupovat na IČO), kdežto ten DELL má NBD na 2 roky, tak jsem koukal i na něj.

Ale jak říkám, mám víkend na výběr a v pondělí bych rád objednal, tak ještě popřemýšlím. 26k jsem už dávat nechtěl a když k tomu přidám ještě SSD, jsem na 30k. Takže to rozhodování není jen černobílé :o)

Python.P
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Python.P » 05 dub 2013 22:43

HP -> Hlučné

Pokud to má ležet na stole, tak si najdi notes kde dobře funguje TPFC a vem k tomu dock.
X301 - "WKS"

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 06 dub 2013 20:33

Gooorila píše:Ale stejně jako u ThinkPadu bych měl záruku jen na rok (budu kupovat na IČO), kdežto ten DELL má NBD na 2 roky, tak jsem koukal i na něj.

Len pokial bude brat Proobooky alebo Edge/L Thinkpady. Elitebooky a Thinkpady T/X maju 3 roky zaruku v zaklade aj pri kupe na firmu.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

Gooorila

Příspěvekod Gooorila » 07 dub 2013 21:40

Python.P píše:HP -> Hlučné

O dvě odpovědi dříve jsi postoval, že konkurence HP je docela chladná a hned pak napíšeš, že HP je hlučné.
Mi se líbí ten ThinkPad, ale ta 530 už je cenově nad limit a nevyužiji jej. Bral bych tu s430, ale výše Ghost zase píše, že je 14" hlučná. A třeba na Alze je jen s 12ti měsíční zárukou.

U Dellu mám 24 měsíců NBD, ale zase je mé cenové relaci jen ten 14z. Já jsem ve stavu, kdy tak maximálně porovnám ty papírové parametry a ještě zkusím filtrovat subjektivně ty výrobce, no :o).

Ale už vím, jak to dělat příště. Když si budu chtít koupit notebook do 25k, tak dám do dotazu v poradně limit 20k, protože když se tam hned napíše těch 25k zákonitě z toho vyjde notebook s cenovkou o 5k vyšší :o)

Python.P
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Python.P » 07 dub 2013 22:06

tak logicky že.

furt jede fan -> furt to chladí a chladí to dobře -> je chladné ALE za cenu hluku ;)
X301 - "WKS"

Zpět na „Jaký vybrat notebook“