Dobrý den
Zhruba dva týdny se pokouším ujasnit si, jaké parametry by měl mít můj nový notebook a zhruba jsem došel k požadavkům. Protože jsem před třemi měsíci koupil MacBook Pro a vůbec mi nevyhovuje, nerad bych udělal další chybu a byl bych rád, kdyby poradil někdo, koho tento segment baví a zajímá. Takže co hledám:
Tichý notebook:
Po velmi špatné zkušenosti s HP, kdy větrák chlazení foukal na nejvyšší rychlost neustále od zapnutí a to i v klidu, hledám něco, co bude tiché. Zde je jedna z mála věcí, která mi u MacBooku Pro vyhovovala, protože jsem jej slyšel jen asi dvakrát, při kopírování a zároveň rozbalování velkého množství dat.
Procesor i5:
Dle odpovědí na fóru jsem nabyl dojmu, že i7 je vhodný pro náročnější práce, než jaké plánuji. Naddimenzování je sice vhodné, ale myslím si, že i7 bude spotřebovávat více energie = bude více topit = bude nutné více chladit = bude hlučný. Není-li tomu tak a procesor se bez zátěže umí nějak podtaktovat a snížit své požadavky, lze uvažovat i o i7.
Klasický HDD minimálně 500GB na data a mSata slot:
Pracuji s velkým množstvím podkladů a přestože notebook nepřenáším, chci mít tyto data jak na NASu, tak na disku v NTB. Proto by mi 128GB SSD disk samotný nestačil a 256GB by byl na hraně. Rád bych to vyřešil tak, že koupím notebook s klasickým diskem na data a do mSata slotu koupím třeba jen 128GB SSD pro systém a programy (případně bych mohl dát SSD do rámečku a vyměnit za mechaniku, takže buď mSata, nebo mechanika. Ale mSata mi připadá lepší).
Dedikovaná grafická karta:
Hry nehraji, ale kreslím v ZWCadu. Na MBP s HD4000 mi kreslení nevyhovovalo (Nebyl to problém ani OSX, ani ZWCadu. Testoval jsem to pod Win a zkoušel i DraftSight a aCad), takže bych rád aspoň nějakou lepší grafiku. V kanceláři mám stolní PC Dell Optiplex 740 s grafickou kartou Nvidia Quadro NVS 210s a nepozoroval jsem žádný problém. Na druhou stranu bych asi zase asi nešel do nějaké herní grafiky, když hry nehraji a akorát se bude notebook více zahřívat a chladit.
Nenapadají mě další parametry. Notebook nepřenáším, takže konstrukce šasi mě až tak nezajímá. Nevylučuji ale, že jej začnu přenášet alespoň v rámci bytu. Velikost obrazovky také není důležitá. Líbí se mi spíše menší do 14", ale nějak extrémně by nevadil ani třeba 17" (Oboje má své výhody a nevýhody). Moc se mi nelíbí rozlišení většiny notebooků, kdy si myslím, že by bylo vhodné alespoň fHD, když už to má každý mobil. Primárně ale používám externí monitor a notebook je prakticky pořád zavřený. Podsvícená klávesnice byla také fajn, ale bylo by to jen nějaké plus, kdyby jsem se rozhodoval, mezi několika modely. Uvažoval jsem i o pracovní stanici od HP, kde bych dokoupil Dock.
Také jsem si říkal, že když se nemohu rozhodnout, půjdu do nějaké šílenosti a třeba bych zkusil konvertibilní notebook (líbil se mi yoga od Lenova). Tam byl ale zase malý disk a údajně docela hlučný.
Vypsat si své požadavky a vyfiltrovat v eshopech není problém. Problém je, že některé věci v eshopu prostě nezjistím (zda má mSata, hluk...). Předběžně jsem vybral 14" Probook od HP, ale pak jsem našel nějaké problémy s přepínáním grafiky a ještě k tomu je prý hlučný, takže asi nic. U toho základu bych se rád pohyboval kolem 20k s dokoupeným SSD. Max bych chtěl těch 25k, kdyby byl třeba nějaký výkonný, malý a třeba s podsvícenou klávesnicí, nebo dockem.
Poradíte?
Tichý notebook do cca 20k, max 25k
Gooorila píše:V tuto chvíli ještě uvažuji o ThinkPad T530. Ten je už ale nad limitem a nevím, jestli by tam šel SSD.
aj klasicky 2,5" aj mSATA. aj DVD mechanika sa da nahradit adapterom pre HDD/SSD. pokial chces tichy notebook tak je to velmi dobra volba. pokial viem tak 15" Tcka su dost tiche aj v zatazi. o 14" T sa to povedat neda.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8
Takže T430 ne? Ta 530 se mi líbí, ale jak jsem již psal, je to kvalitní notebook u něhož spoustu potenciálu jednoduše nevyužiji a tak je už cenově dost vysoko (v lednu jsem kupoval macbooka, takže jen letos jsem již do notebooku investoval docela dost
).
Kdybych nesehnal nic jiného, budu asi nakloněn jít i do něj, ale pořád hledám ještě alternativy.

Kdybych nesehnal nic jiného, budu asi nakloněn jít i do něj, ale pořád hledám ještě alternativy.
Koukal jsem i na Dell Inspiron 15z (http://www.alza.cz/dell-inspiron-15z-ul ... 374638.htm). Nemáte někdo zkušenosti přímo s tímto?
Pochopil jsem to tak, že bych vyhodil ten 32GB SSD a dal tam 128GB, kde bych nahrál systém. Tím bych neměl hluk z klasického disku, kdyby se na něj moc nepřistupovalo a taky by tím pádem nějak nezahříval stroj. i7 je víc, ale doufám, že se notebook umí podtaktovat, podle využití a taky by nebyl rozdíl oproti i5?
Pochopil jsem to tak, že bych vyhodil ten 32GB SSD a dal tam 128GB, kde bych nahrál systém. Tím bych neměl hluk z klasického disku, kdyby se na něj moc nepřistupovalo a taky by tím pádem nějak nezahříval stroj. i7 je víc, ale doufám, že se notebook umí podtaktovat, podle využití a taky by nebyl rozdíl oproti i5?
Tak je to šest kolíků navíc.
Já tomu prd rozumím a nechám si poradit, ale snažím se zohlednit i to, že to 99% času bude stát na stole zavřené, tak nevím zda má smysl připlácet právě za kvalitu zpracování.
Líbila se mi i pracovní stanice od HP (ProBook 6570b http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0000001SWS), kde se jednoduše dá odcvaknout spodní víko notebooku pro čištění. Ale stejně jako u ThinkPadu bych měl záruku jen na rok (budu kupovat na IČO), kdežto ten DELL má NBD na 2 roky, tak jsem koukal i na něj.
Ale jak říkám, mám víkend na výběr a v pondělí bych rád objednal, tak ještě popřemýšlím. 26k jsem už dávat nechtěl a když k tomu přidám ještě SSD, jsem na 30k. Takže to rozhodování není jen černobílé
)
Já tomu prd rozumím a nechám si poradit, ale snažím se zohlednit i to, že to 99% času bude stát na stole zavřené, tak nevím zda má smysl připlácet právě za kvalitu zpracování.
Líbila se mi i pracovní stanice od HP (ProBook 6570b http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0000001SWS), kde se jednoduše dá odcvaknout spodní víko notebooku pro čištění. Ale stejně jako u ThinkPadu bych měl záruku jen na rok (budu kupovat na IČO), kdežto ten DELL má NBD na 2 roky, tak jsem koukal i na něj.
Ale jak říkám, mám víkend na výběr a v pondělí bych rád objednal, tak ještě popřemýšlím. 26k jsem už dávat nechtěl a když k tomu přidám ještě SSD, jsem na 30k. Takže to rozhodování není jen černobílé

Gooorila píše:Ale stejně jako u ThinkPadu bych měl záruku jen na rok (budu kupovat na IČO), kdežto ten DELL má NBD na 2 roky, tak jsem koukal i na něj.
Len pokial bude brat Proobooky alebo Edge/L Thinkpady. Elitebooky a Thinkpady T/X maju 3 roky zaruku v zaklade aj pri kupe na firmu.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8
Python.P píše:HP -> Hlučné
O dvě odpovědi dříve jsi postoval, že konkurence HP je docela chladná a hned pak napíšeš, že HP je hlučné.
Mi se líbí ten ThinkPad, ale ta 530 už je cenově nad limit a nevyužiji jej. Bral bych tu s430, ale výše Ghost zase píše, že je 14" hlučná. A třeba na Alze je jen s 12ti měsíční zárukou.
U Dellu mám 24 měsíců NBD, ale zase je mé cenové relaci jen ten 14z. Já jsem ve stavu, kdy tak maximálně porovnám ty papírové parametry a ještě zkusím filtrovat subjektivně ty výrobce, no

Ale už vím, jak to dělat příště. Když si budu chtít koupit notebook do 25k, tak dám do dotazu v poradně limit 20k, protože když se tam hned napíše těch 25k zákonitě z toho vyjde notebook s cenovkou o 5k vyšší

Zpět na „Jaký vybrat notebook“