Notebook na domácí použití

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Rawmen
občas něco napíše

Notebook na domácí použití

Příspěvekod Rawmen » 30 bře 2015 22:17

Zdravím všechny,
dnes se na mě obrátila mamka, že by chtěla pro otce notebook, tak jestli bych se jí po něčem nepodíval. Bohužel už jsem se celkově o PC, HW atd přestal zajímat, takže nevím co je v kurzu a nerad, bych vybral šmejd, proto se obracím na vás.

Požadavky:
Cena - čím nižší tím lepší :)
Výkon - internet, internetové přenosy (fotbal, hokej,..), malování, word
Výdrž - NTB bude převážně doma napíchnutý na kabelu.

Rozhodně nehledám nic herního ani nic na PS, autocad a já nevím co všechno. :)

Moje tipy:
http://www.czc.cz/hp-255-g3-cerna/154677/produkt
http://www.czc.cz/lenovo-ideapad-g50-45 ... 08/produkt
http://www.czc.cz/lenovo-ideapad-g50-30 ... 16/produkt

Děkuji.

tiktak
guru

Příspěvekod tiktak » 30 bře 2015 22:40

Ten poslední alespoň s tím Celeronem - ty AMD CPU teď stojí dost za houby.

PS: nedá mi to si nerýpnout poznámkou - o tom, aby si nekoupil "šmejd".
Co očekáváš v podstatě jiného na úplném začátku cenové nabídky nových notebooků? Kaviár za 30 korun deset deka Ti asi nikdo taky neprodá... :)

V téhle cenové kategorii se dá velmi dobře sehnat "bazarový" (řádově 1-3 roky "starý") notebook, který je diametrálně výkonnější a s daleko lepšími parametry (prakticky ve všem), než všechny odkazované nové.
Například nějaký bazarový Dell 6420, 6520 či Lenovo T420, T520 (4ky jsou modely se 14" displeji, 5tky jsou s 15.6" displeji) se dají sehnat v podstatě obdobné, nebo jen o cca 1000,- korun vyšší ceně ve výbavě cca:
CPU Intel I5 nebo dokonce I7
RAM 4-8GB
HDD 320-500GB
Wifi, Bluetooth
Grafika Intel 3000 nebo dokonce nVidia ala NVS 4200
klávesnice může být podsvícená, LCD může být v HD+ nebo FHD.
Mechanická pevnost, odolnost (nesrovnatelná, proti Tvým odkazům) a třeba ještě roční NBD záruka (u Dellu druhý den po ohlášení závady přifrčí mechanik a opraví to, co je potřeba)

Dle mého je to i vzhledem k formálnímu "stáří" "bazarového" notebooku nesrovnatelný rozdíl a vždy bych volil raději nákup toho staršího, ale prověřeného a výkonného. Protože na samotné cenové hranici nákupu notebooku vůbec, to asi logicky nebude opravdu moc dobré, ať zvolíš cokoliv.
Což nemění nic na tom, že asi na vše, co požaduješ, pro nenáročného uživatele ty vybrané dostačují.
je: 2x T60P, X220, 2x 8570W Dreamcolor, E6420
bylo: E7440, M6600, X230T, T440P, E6400, XPS 1330, D630, D620, D610, D600, C640, HP N6200, HP NX8220, T43P

Rawmen
občas něco napíše

Příspěvekod Rawmen » 31 bře 2015 09:00

Jasně z ní to divně, nekoupit šmejd a nakupovat to nejlevnější, teď uvedu
příklad ze života.
Kámoš si koupil dotyk, furt říkal, jak je super atd. chvilku na to jsem já zvažoval koupi nového mobilu, měl jsem v plánu koupit si jak on. Najednou jsem našel na netu - s větším displayem, mnohem více barev, výkonnější a hlavně o dost levnější. Občas takhle na forech lidi vědí, co je třeba momentálně "někde" v akci, co se vyplatí koupit. A laikovy, který si najede na CZC, Alzu a dá seřadit dle ceny poradí: " hele mrkni se na XYZ od ABC, je v podobné cenové relaci, ale mnohem lepší" :)

O bazaru bych uvažoval, kdyby mi šlo o ten výkon, ale otec tam opravdu nemá ani jednu hru (jediné co kdy hrál byl ten Solitair a Operace Flashpoint, což snad utáhnou i ty moje tipy).

edit: nebo ještě jsem myslel, že třeba může někdo napsat něco ve smyslu např: ten první jsem měl, ty panty nic moc, po půl roce odešel první, po reklamaci mi stejně za 2 měsíce odešel zase.

swarm
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod swarm » 31 bře 2015 10:19

IdeaPady G měly po generace problém s praskajícími klouby (a to poměrně ve velkém). Je možné, že se to týká i této poslední generace, ale tam zatím nemám zkušenosti.

Jinak všechno to jsou svým způsobem šmejdy s brutálně nízkým výkonem. Raději bych připlatil za Extensa 2510, kde jsou lepší snad všechny parametry a už je to notebook, který by měl chvíli vydržet (mechanicky i morálně).
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Zpět na „Jaký vybrat notebook“