Výběr notebooku za již dosluhující

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
pavel85
občas něco napíše
Příspěvky: 15
Registrován: 06 zář 2010 17:25

Výběr notebooku za již dosluhující

Příspěvekod pavel85 » 06 úno 2016 04:11

Zdravím,
v současné době zvažuji nový NTB místo svého stávajícího.
To je Acer Aspire 6530G - AMD Turion X2 dual-core mobile RM-74 2,2GHz, s s hybridní grafickou kartou ATI Radeon HD3200 a Ati mobility Radeon HD3470 Hybrid X2.
V podstatě mi plně dostačuje, ovšem už je mu nějakých 8 let a má něco za sebou.
Na trhu je nepřeberné množství různých "mašinek", ale nějak jsem se přestal orientovat hlavně v procesorech.
Využití bude hudba, FHD filmy, internet (youtube,FB,správa menší domácí sítě) ,word, excell, úprava fotek ve smyslu oříznutí,komprimace,odstranění červených očí apod. Občas otevření MKV kontejneru, vložení zvukové stopy a zabalení. Nemyslím, že by to byly extrémně náročné procedury.
Vůbec netuším, jaký vybrat procesor. Určitě minimálně i3,ale který?
Nechci aby to dopadlo tak, že si pohorším.Velikost klasika 15,6".
Další promne důležitý parametr je GLAN, často kopíruji větší soubory po síti.
Koukal jsem třeba na :

https://www.alfa.cz/product.php?eid=10514008101Y0CE3C1K

Co ten procesor? Nebude na tom hůř? Někde uvádějí jen LAN, Někde GLAN. Nejsem si jistý, co vydrží 3-článková LiPol baterie.

Další alternativa :

https://www.mall.cz/notebooky-znacky/ac ... nxmltec005

nebo

https://www.alfa.cz/product.php?eid=10514008101Y0CE3BZU

V podtatě si myslím, že by pro mé potřeby plně dostačovala i integrovaná grafika, co je v těch procesorech,nebo se pletu a má cenu jít do samostatné?V případě integrované bych asi do budoucna uvažoval o dokoupení dalších 4GB RAM. Disk nejspíše vyměním za svůj současný SSD. V tomto segmentu NTB se asi nedá očekávat volný slot pro m-sata disk, co?
Ještě k těmprocesorům, bude znát rozdíl mezi i3-4005U a i3-5010U?
Hodně se mi líbí tento:

https://www.alza.cz/asus-f555lf-dm186-c ... d=18842920

Ovšem nemá OS. Cenově bych to viděl tak do Těch 13000. Úplně maximální strop je 15000, ale to by muselo být dobrý důvod.

Omlouvám se za delší kecání, ale snad jsem dobře popsal svou situaci a někdo poradí.

Díky.
Naposledy upravil(a) pavel85 dne 06 úno 2016 14:13, celkem upraveno 1 x.

roman2277
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 10670
Registrován: 30 dub 2008 10:22
Bydliště: okolí Prahy

Příspěvekod roman2277 » 06 úno 2016 08:28

Druhý odkaz je nefunkční.
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

pavel85
občas něco napíše
Příspěvky: 15
Registrován: 06 zář 2010 17:25

Příspěvekod pavel85 » 06 úno 2016 14:13

opraveno

roman2277
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 10670
Registrován: 30 dub 2008 10:22
Bydliště: okolí Prahy

Příspěvekod roman2277 » 06 úno 2016 15:11

V zásadě je to jedno.Jsou to srovnatelné NTB.
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

pavel85
občas něco napíše
Příspěvky: 15
Registrován: 06 zář 2010 17:25

Příspěvekod pavel85 » 06 úno 2016 15:43

To chápu, jde mi hlavně o to, aby to nebylo horší,než co mám teď.

roman2277
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 10670
Registrován: 30 dub 2008 10:22
Bydliště: okolí Prahy

Příspěvekod roman2277 » 06 úno 2016 15:48

Horší to nebude.
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

pavel85
občas něco napíše
Příspěvky: 15
Registrován: 06 zář 2010 17:25

Příspěvekod pavel85 » 06 úno 2016 15:54

ale ani o moc lepší co?

roman2277
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 10670
Registrován: 30 dub 2008 10:22
Bydliště: okolí Prahy

Příspěvekod roman2277 » 06 úno 2016 20:21

S SSD o dost.
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

pavel85
občas něco napíše
Příspěvky: 15
Registrován: 06 zář 2010 17:25

Příspěvekod pavel85 » 06 úno 2016 21:53

SSD mám už v tom svém.
Pořád hledám a nemohu se rozhodnout. Nejsem si jistý hlavně v tom, jestli má smysl řešit ext. grafiku, hry nehraju, maximálně kulečník na netu a jestli bude velký rozdíl v processorech mezi i3 4005U.5005U a 5010U

roman2277
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 10670
Registrován: 30 dub 2008 10:22
Bydliště: okolí Prahy

Příspěvekod roman2277 » 06 úno 2016 22:03

Rozdíl o ničem.
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

pavel85
občas něco napíše
Příspěvky: 15
Registrován: 06 zář 2010 17:25

Příspěvekod pavel85 » 07 úno 2016 06:49

Takže to asi všechno stroskotalo na tom, že u všech NTB co by se mi zamlouvaly, nelze jednoduše zaměnit disk za SSD. Bez toho bych si asi moc nepolepšil.
Dneska si asi člověk nevybere.

roman2277
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 10670
Registrován: 30 dub 2008 10:22
Bydliště: okolí Prahy

Příspěvekod roman2277 » 07 úno 2016 10:01

Ale vybere,ale v jiné cenové hladině.
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

zivan
guru
Příspěvky: 3441
Registrován: 26 kvě 2008 17:23
Bydliště: Brno

Příspěvekod zivan » 07 úno 2016 12:21

Pokud ti staci ta soucasna grafika a hry nehrajes, tak ti integrovana grafika bohate staci. Proti tomu soucasnemu Radeonu je i integrovana grafika v tom prvnim Asusu 2x-3x rychlejsi:
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Gra ... &daysold=0

Podobne je i 1,7Ghz Haswell i3 cca 2x rychlejsi nez ten tvuj aktualni Athlon:
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Pro ... &daysold=0

Vydrz na baterii te nezajima? To same s LCD? Myslim, ze vyrobci uz umi udelat i naprosto bidny fullHD TN displej.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP Universal USB-C Dock + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

pavel85
občas něco napíše
Příspěvky: 15
Registrován: 06 zář 2010 17:25

Příspěvekod pavel85 » 07 úno 2016 14:15

Výdrž baterie si myslím, že bude v každém případě lepší než současná. Z 8 let provozu už mám třetí a výdrž nové značkové nebyla nikdy více než 1-1,5h.
Hlavně mi jde o dostatek RAM, což ale u těch ASUSů jde jednoduše rozšířit a pak ta výměna disku za ssd. To už je horší snad u všech. Nevím, jestli mají nějaké plomby na těch šroubcích spodního krytu. Jestli by to šlo rozdělat, aniž by to případně zsušilo záruku. Pokud by plomby nebyly, neřešil bych to, a disk si vyměnil.
Pak je tu další možnost. Disk místo DVD, ale to mi příjde nešikovné. Co když budu někdy potřebovat mechaniku? V případě že bych měl ssd přímo uvnitř, by to byla otázka pár minut, vyhodit plotnový, nahodit mechaniku a zase zpět.
Současný NTB jsem kupoval za 17000 a má 2 pozice pro HDD, slot M-Sata.
Ale dnes se asi opravdu šetří na všem.

Warhawk
guru
Příspěvky: 524
Registrován: 13 úno 2007 14:39

Příspěvekod Warhawk » 07 úno 2016 17:19

pavel85 píše:Výdrž baterie si myslím, že bude v každém případě lepší než současná. Z 8 let provozu už mám třetí a výdrž nové značkové nebyla nikdy více než 1-1,5h.
Hlavně mi jde o dostatek RAM, což ale u těch ASUSů jde jednoduše rozšířit a pak ta výměna disku za ssd. To už je horší snad u všech. Nevím, jestli mají nějaké plomby na těch šroubcích spodního krytu. Jestli by to šlo rozdělat, aniž by to případně zsušilo záruku. Pokud by plomby nebyly, neřešil bych to, a disk si vyměnil.
Pak je tu další možnost. Disk místo DVD, ale to mi příjde nešikovné. Co když budu někdy potřebovat mechaniku? V případě že bych měl ssd přímo uvnitř, by to byla otázka pár minut, vyhodit plotnový, nahodit mechaniku a zase zpět.
Současný NTB jsem kupoval za 17000 a má 2 pozice pro HDD, slot M-Sata.
Ale dnes se asi opravdu šetří na všem.


Ja treba CD mechaniku v notasu nepouzil uz hezkych par let, ale je to individualni. U nekterych notebooku se muze stat ze rychlost SATA pro mechaniku je pomalejsi nez pro hlavni disk. Totez muze byt u mSata portu. Dle meho je nejidealnijesi reseni SSD na plne rychlosti misto klasickeho disku a pak treba 500GB plotnovy disk v "CD rom".
Ted mam mSata a klasick disk - taky to ujde, ale mSata prost nejede na plne rychlosti.

Jinak plomby na RAM, mechanice a disku jsem nevidel. Myslim si, ze jsou to bezne vymenitelne soucaskty neohrozujici zaruku.

U vymeny disku - pozor jen na recovery partition (pokud tam nejaka je).

Moje "min konfigurace" obsahuje +8GB ram, SSD a intel procesor I3, I5


Zpět na „Jaký vybrat notebook“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 59 hostů