NB na VMware workstation do 15 000Kč

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Špeky
občas něco napíše
Příspěvky: 1
Registrován: 26 črc 2017 10:48

NB na VMware workstation do 15 000Kč

Příspěvekod Špeky » 26 črc 2017 10:57

Zdravím,
potřebuji nový noťas na vysokou. Můj hlavní požadavek by byl, aby dokázal v rozumné míře utáhnout VMware workstation.
Hry na něm hrát žádné neplánuji. Jak již bylo zmíněno, výše uvedený program je moji hlavní prioritou při výběru, zbytek už budou jaksi detaily.

Nejsem obeznámen s náročností podobného programu, ale pokud by to nějaký NB v ceně do 15tisíc zvládl, bylo by to skvělý.

Děkuji moc všem předem za rady, příspěvky, kritiky. :)

Uživatelský avatar
leon
guru
Příspěvky: 984
Registrován: 25 zář 2014 20:46

Re: NB na VMware workstation do 15 000Kč

Příspěvekod leon » 26 črc 2017 12:18

na stránce vmware je uvedeno toto


System Requirements

64-bit x86 Intel Core 2 Duo Processor or equivalent, AMD Athlon™ 64 FX Dual Core Processor or equivalent
1.3GHz or faster core speed
2GB RAM minimum/ 4GB RAM recommended

za15 tis by sis měl vybrat, soustředil bych se na procesor a velikost RAM, záleží na tom, kolik virtuálů na tom budeš provozovat

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8856
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR

Re: NB na VMware workstation do 15 000Kč

Příspěvekod swarm » 26 črc 2017 20:47

Špeky: To zní, jako že přesně netušíš, k čemu VMware Workstation slouží.

VMware rozjedeš na úplně čemkoli. Třeba ve chvíli, kdy na něm budeš mít virtuální počítač s DOSem, tak ti i nejslabší notebooky poskytnou dostatek RAM, disku a procesoru.

Pokud ovšem budeš potřebovat současně třeba čtyři virtuální počítače s Windows Serverem 2016 pro účely přednášek/dema, budeš potřebovat počítač s hardwarovou virtualizací (nejsem si jistý, co nejnižší ji teď má, ale je ve všem od Core i3 nahoru) a 16GB RAM a možná taky SSD, pokud to budeš chtít mít rozumně rychlé (vem si, že se ti najednou znásobí zátěž OS na disk 5x).

No a pokud se v těch virtuálkách bude něco počítat, budeš samozřejmě potřebovat ještě výkonnější procesor. V praxi ovšem platí, že na prvním místě je operační paměť (součet paměti všech virtuálek + co ti bere hlavní operační systém = potřebná RAM). Druhý je určitě rychlý disk (= SSD). Ve většině případů je procesor až jako třetí.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Uživatelský avatar
leon
guru
Příspěvky: 984
Registrován: 25 zář 2014 20:46

Re: NB na VMware workstation do 15 000Kč

Příspěvekod leon » 27 črc 2017 14:22

každým dnem se člověk naučí něco nového : ) ... s tím diskem to dává smysl, notabene pokud budeš virtualizovat Win, které s oblibou šrotují s diskem i po hodině nečinnosti : )) ... tušim, že někde od Win VISTA přestal dávat úsprný režim na disk smysl, protože Win prostě furt něco hrabou ... SSD už je alespoň potichu

Uživatelský avatar
swarm
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 8856
Registrován: 09 úno 2007 14:22
Bydliště: zpět v ČR

Re: NB na VMware workstation do 15 000Kč

Příspěvekod swarm » 27 črc 2017 16:24

Uspávání disku má už teď smysl jen na kombinaci SSD a pevného disku, kde je komplet systém a základní programy na SSD. Pokud jsou na disku jen data, tak se vypíná při nečinnosti celkem spolehlivě. Jen si člověk musí ohlídat, že mu tam Windows nenarval třeba stránkovací soubor nebo soubor pro hibernaci.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Uživatelský avatar
leon
guru
Příspěvky: 984
Registrován: 25 zář 2014 20:46

Re: NB na VMware workstation do 15 000Kč

Příspěvekod leon » 27 črc 2017 17:19

jo to jo, šlo mi o to, že Win prostě baští energii i když je uživatel v klidu : ) ... chápal bych, že občas něco indexuje, ale když chroupe prostě furt, tak nevim

Puppy
guru
Příspěvky: 1888
Registrován: 16 kvě 2006 17:17

Re: NB na VMware workstation do 15 000Kč

Příspěvekod Puppy » 27 črc 2017 21:50

Používám Windows Server 2008/2016 jako workstation ve virtuálu celý den (~ 15 hodin) a v klidu nic neindexuje ani nic jiného nedělá.

Ohledně té hw virtualizace, nevím jak VMware, ten je už sám o sobě dost náročný na zdroje, ale VirtualBox na 64-bit už bez hw virtualizace snad ani nefunguje. To je pro tohle použití naprostý základ a je dobré u takto levného stroje ověřit, že se to opravdu dá zapnout v BIOSu. Pak je nutné samozřejmě hodně RAM a SSD. U těch SSD, alespoň ve starších strojích, je poměrně zásadní aktualizovaný firmware.

Ta podpora hw virtualizace byla u Intel procesorů dost zrádná, chce to ověřit pro konkrétní model procesoru. Vím že ne všechny i5 (2. generace) to měli, dnes už je to možná opravdu u všech.

Ohledně potřebné paměti, opět nevím jak VMware, ale u VirtualBoxu to není nutně hned součet nastavené velikosti všech běžících strojů. Přiděluje se postupně.


Zpět na „Jaký vybrat notebook“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 144 hostů