Ahoj,
potřebuji se poradit ohledně upgradu desky ve svém X220. Zapnul se mi v tašce a totálně se uvařil, deska je zničená a kdysi "hnědý" měděný chladič je komplet černý.
Mám před sebou následující volby:
1) Koupit stejnou desku X220 FRU 04Y1826 (i5-2450M) cca 1500 Kč + poštovné + chlazení
2) Koupit desku X220 FRU 04Y1830 (i7-2620M) cca 2800 Kč + poštovné (chlazení v ceně)
3) Koupit desku X220 FRU 04X1401 (i5-3320M) cca 850 Kč + poštovné (chlazení v ceně)
Do které varianty byste osobně šli? Notebook nebude daily, spíše ho potřebuji jako záložní a pro diag na auto. Pokud vezmu desku z X230 stačí pouze přelepit piny na klávesnici a zbytek komponent (čtečka otisků, touchpad, displej, ...) bude fungovat?
Díky
Upgrade desky v X220
Upgrade desky v X220
Z61m -> T500 -> X220 -> MBPro 13 -> XPS 15 -> MBPro 13
Re: Upgrade desky v X220
nejlevnější volba má paradoxně nejlepší procesor, podporuje víc RAM a má o generaci lepší grafiku, takže bych vzal ten, protože jinak maj podobnbý takty a počet jader stejný
Jemu jde spise o to, co je potreba udelat, aby v X220 fungovala deska z X230.
Jinak 16GB RAM podporuje i X220, mam je tam.
Jinak 16GB RAM podporuje i X220, mam je tam.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP Universal USB-C Dock + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Presne tak, nerad bych pri instalaci desky z X230 zjistil, ze mi nejde ctecka otisku, je potreba jina Wi-Fi karta, atd...
Ahoj, provozuji tento x225 frankenpad už nějaký čas. Měl jsem x220 s i5, dostala se mi do rukou x230 základovka a tak jsem to přehodil. Ve výsledku je to bezproblémová akce na jedno odpoledne. Obě desky jsem měl rovnou s chladičem, takže nevím, zdali je mezi nimi nějaký rozdíl. Jen jsem tu starou-novou desku přepastoval. Předpokládám, že víš, že x230 MoBo má mini DP namísto klasického velkého DP. Budeš mít tedy kolem konektoru nevzhlednou díru.
Aby fungovala klávesnice, je třeba ji rozdělat a přelepit piny - jak píšeš. Je to otrava, ale dá se to. Následně je třeba provést upgrade EC controlleru. Ještě si ověř, že ten nový firmware odstraní také problém s nekompatibilitou baterií. Tuším, že ano, ale nejsem si zcela jist. Já měl baterii už originální pro x230.
Celek funguje spolehlivě, nefunguje však TPfancontrol, resp. zobrazuje jen jeden senzor. V linuxu TLP nezobrazuje počet cyklů. Grafický výkon je vyšší. Instalaci jsem nahodil originál image pro x230. Klíč na windows je vypálený na desce.
Mám hromadu fotek z procesu, mohu ti to někde nahrát.
PS: Mám taky jednu desku x220 k prodeji. Jenže čekám, jak dopadne koncem týdne aukce jedné umrtvené x220.
Aby fungovala klávesnice, je třeba ji rozdělat a přelepit piny - jak píšeš. Je to otrava, ale dá se to. Následně je třeba provést upgrade EC controlleru. Ještě si ověř, že ten nový firmware odstraní také problém s nekompatibilitou baterií. Tuším, že ano, ale nejsem si zcela jist. Já měl baterii už originální pro x230.
Celek funguje spolehlivě, nefunguje však TPfancontrol, resp. zobrazuje jen jeden senzor. V linuxu TLP nezobrazuje počet cyklů. Grafický výkon je vyšší. Instalaci jsem nahodil originál image pro x230. Klíč na windows je vypálený na desce.
Mám hromadu fotek z procesu, mohu ti to někde nahrát.
PS: Mám taky jednu desku x220 k prodeji. Jenže čekám, jak dopadne koncem týdne aukce jedné umrtvené x220.
Super, diky za postrehy. Dam tam odemceny bios, kde jsou doufam, tyhle veci vyreseny. Za fotky budu rad.
Zkusim tu desku na X230, graficky vykon navic se hodi
Zkusim tu desku na X230, graficky vykon navic se hodi
Další zjištění ohledně X230:
- flashování modded BIOS není tak snadné jako v X220, je k tomu potřeba externí zařízení (RPi)
- řada 30 už má tu pitomou kontrolu baterie a neorig baterky odmítá nabíjet
- flashování modded BIOS není tak snadné jako v X220, je k tomu potřeba externí zařízení (RPi)
- řada 30 už má tu pitomou kontrolu baterie a neorig baterky odmítá nabíjet
dobrá pakárna
Seš si jist?
Já postupoval podle tohoto návodu a nic dalšího jsem nepotřeboval.
https://github.com/hamishcoleman/thinkpad-ec
Já postupoval podle tohoto návodu a nic dalšího jsem nepotřeboval.
https://github.com/hamishcoleman/thinkpad-ec
Mám na mysli flashnutí BIOSu s odstraněným whitelistem na Wi-Fi karty, odemknutou frekvencí na RAM a podobně.
Musí se používat nějaké HW udělátko viz: https://www.bios-mods.com/forum/Thread- ... lip?page=2
S baterkou je to asi o štěstí, ty novější už čip mají, tak pak asi fungují na X220 i X230.
Musí se používat nějaké HW udělátko viz: https://www.bios-mods.com/forum/Thread- ... lip?page=2
S baterkou je to asi o štěstí, ty novější už čip mají, tak pak asi fungují na X220 i X230.
Hmm, máš pravdu, že třeba thinkwiki se o tomto zmiňuje také. Nicméně ten odkaz na to flashovani ec controlleru také modifikuje BIOS. Vezme originální binarku, změní pár věcí a zase ji zabalí. Divím se tedy, že to nejde s middelton BIOS. Tedy možná to jdd, ale ještě jsem to nezkoušel.
Dříve jsem uživateli Ghost slíbil, že se podělím se zkušenostmi s výměnou základovky v x220 za x230.
Sepsal jsem to v angličtině zde. Řekl bych, že hlavně na fotkách záleží.
Sepsal jsem to v angličtině zde. Řekl bych, že hlavně na fotkách záleží.
pěkná práce
Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“