zapojený notebook do el. sítě: rušení externího LCD (vlny)

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
slovan
píše často
Příspěvky: 304
Registrován: 24 zář 2007 15:57
Bydliště: Brno

zapojený notebook do el. sítě: rušení externího LCD (vlny)

Příspěvekod slovan » 28 lis 2007 19:18

Mám notebook Acer Aspire 4920G a připojené externí LCD Viewsonic vx2025wm (20") přes port D-SUB(VGA).

Když běží notebook na baterie, tak je obraz prefektní i přes vysoké rozlišení 1680x1050. Ale když ho připojím ke zdroji (el. sítě), začne mi po cca 1s na obrazovce lítat velmi nepříjemné rušení (něco ve stylu skákajících pruhů).

Nevíte co s tím?

Vypadá to, jako by zdroj generoval nežádoucí signál který se přimísí k výstupu na monitor.
Zkoušel jsem u souseda 19" LCD - to samé, akorát menší rušení - přijatelné.
U 17" CRT - nic - žádné vlny.
Při pohybu myší, se to lehce zhoršuje (ovšem bez napájecího adaptéru vše ok)
Edit: Vyměnil jsem kabel za horší, který háže lehký stín a kupodivu se kmitáni hodně zredukovalo aspoň při černém textu a bílém pozadí...krok kupředu ale situaci to dlouhodobě neřeší....

Strašně mě to štve, kdyby to aspoň bylo naopak (na baterky vlny a na zdroji nic), to bych to neřešil, ale takhle je to nepoužitelné.

V Biosu bohužel není volba "spread spectrum" na vyhlazování signálu (kdo, ví, jestli by vůbec pomohla). Vlnění téměř vymizí, když notebook zatížím např. prime95 (prostě se nesmí procesor nastavovat do stavu halt, nebo stopgrant). Vypadá to na zdroj, nebo špatně navržený notebook (s jiným kompem pohoda). Je to můj druhý kus tohoto notebooku a u prvního to dělalo myslím také.

Když jsem volal do Aceru, operátor mi řekl, že je to na reklamaci, ale když jsem mu řekl, že to dělalo i s tím prvním kusem, tak mi řekl, že se mám zeptat přes web technické podpory (prý 2. level).
Moc se mi to už potřetí reklamovat nechce...

Za každou radu děkuju.
Radek
Stolní Mini PC: Node 304 (MiniITX), Core i5 3470, 8GB RAM, GTX650Ti, 1TB HDD.
Notebook: Thinkpad R61 14,1", Win 8, dock

Krevety
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2352
Registrován: 11 kvě 2006 21:10
Bydliště: † Ostrava †

Příspěvekod Krevety » 28 lis 2007 19:50

jaky adapter mas k televizi a k notesu ? (jde o to jestli je 2 nebo 3 kolikovy) ...
Samsung 730U
(i5 3337U; 8GB RAM; Radeon HD 8570M; 480GB SSD; Win8.1 x64)

slovan
píše často
Příspěvky: 304
Registrován: 24 zář 2007 15:57
Bydliště: Brno

Příspěvekod slovan » 28 lis 2007 19:54

K notebooku mám tříkolíkový, k monitoru taky tříkolíkový.
Vše na jedné zásuvce, přes roztrojku.

Zdroj je LITE-ON PA-1900-24 (input: 100-240V~ 50Hz-60Hz 1,5A, output: 19V 4,74A).

Jinak LCD (20" 1680x1050) mám na práci, ne jen na filmy - o to více to vadí :-(
Stolní Mini PC: Node 304 (MiniITX), Core i5 3470, 8GB RAM, GTX650Ti, 1TB HDD.

Notebook: Thinkpad R61 14,1", Win 8, dock

Krevety
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2352
Registrován: 11 kvě 2006 21:10
Bydliště: † Ostrava †

Příspěvekod Krevety » 28 lis 2007 19:57

se ti to rusi ze site...

1) spatna televize ... daleko lepsi je 2 kolik
2) obvykly zdroj v notesu ... tady je taky lepsi 2 kolik

takze pro zacatek zajisti aby se ti nulaky u obou zdroju nepropojovali s el. siti
dalsi vec , muzes zkusit treba odpojit antenu, od ni se taky obcas dostava ruseni

//no koukam ze to neni telka ale monitor , tak s tou antenou asi nic... ale ruseni je nejspis pres sit, nebo pak mizerny VGA vystup na notesu, s cimz by se nedalo nic delat.
Samsung 730U
(i5 3337U; 8GB RAM; Radeon HD 8570M; 480GB SSD; Win8.1 x64)

slovan
píše často
Příspěvky: 304
Registrován: 24 zář 2007 15:57
Bydliště: Brno

Příspěvekod slovan » 28 lis 2007 20:17

Krevety píše://no koukam ze to neni telka ale monitor , tak s tou antenou asi nic... ale ruseni je nejspis pres sit, nebo pak mizerny VGA vystup na notesu, s cimz by se nedalo nic delat.


Výstup, když běží notebook na baterie, je naprosto perfektní!!!
žádné šmouhy, žádné vlnění, ani stíny, prostě nic! (to zní skoro jak reklama na clean&clear...hehe :D)

Každopádně díky za nápady, mimochodem bydlím na koleji...žádná televize
Stolní Mini PC: Node 304 (MiniITX), Core i5 3470, 8GB RAM, GTX650Ti, 1TB HDD.

Notebook: Thinkpad R61 14,1", Win 8, dock

Krevety
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 2352
Registrován: 11 kvě 2006 21:10
Bydliště: † Ostrava †

Příspěvekod Krevety » 28 lis 2007 20:56

no tak zkus zajistit jen pripojeni pres fazi a nulak a uvidis :P
Samsung 730U
(i5 3337U; 8GB RAM; Radeon HD 8570M; 480GB SSD; Win8.1 x64)

kiposukjange
guru
Příspěvky: 1678
Registrován: 01 lis 2007 17:20

Příspěvekod kiposukjange » 28 lis 2007 23:41

To je právě problém LCD panelu připojeného přes D-SUB konektor, DVI by to vyřešilo. Sám jsem kdysi tento problém řešil a zjistil jsem, že to záleží na grafické kartě (kvalita a síla signálu). Zkus si koupit nějaký kvalitní a drahý VGA kabel - aby byl tlustý a šel špatně ohnout, mohlo by to pomoct.
HP 8710p - C2D T7200 2.0GHz, NVIDIA Quadro 320M 256MB DDR3, 4 GB DDR2, HDD 250 GB SATAII 5400ot., 17" WXGA+ 1440x900, Windows 7 Professional x64.

slovan
píše často
Příspěvky: 304
Registrován: 24 zář 2007 15:57
Bydliště: Brno

Příspěvekod slovan » 30 lis 2007 17:22

Toz mam jiny kabel, horsi nez ten predtim a prask pri AC napajeni je obraz o dost lepsi a kmita uz jen na tmavem pozadi (ale bez AC napajeni je horsi nez ten predtim....takze je to chyba ciste toho aceru), ale i tak sem volal do servisu a v pondeli si pro nej prijede PPL....uz potreti :-( za 2 mesice. Snad uz se to konecne vyresi nebo mi vrati money...
Mimochodem na strankach www.softcom.cz softcomu maji poruchovost vsech aceru 0%. Se nedivim, kdyz vsechny opravy resi zakaznik primo ze servisem pres callcentrum...parchanti spatni a jeste v dobrem svetle :(
Stolní Mini PC: Node 304 (MiniITX), Core i5 3470, 8GB RAM, GTX650Ti, 1TB HDD.

Notebook: Thinkpad R61 14,1", Win 8, dock

slovan
píše často
Příspěvky: 304
Registrován: 24 zář 2007 15:57
Bydliště: Brno

Příspěvekod slovan » 07 led 2008 23:24

Tak sem to jeste 2x reklamoval a rekli ze to neni jejich chyba - ze pry bez galvanickeho oddeleni to delat muze (ruseni na vetsine monitorech) (wtf????). MŮŽE????? (vzhledem k vade a pouzitelnosti vyrobku). Na prodejne mi chteji vymenit zdroj za UNIVERSAL, ktery ma galvanicke oddeleni. Zajima me, jestli to ze Acer nema galvanicke oddeleni adapteru je reklamovatelna vec - prosim napiste. Napsali ze neni, ale mysim si ze je. Chci z tech ku*v vymlatit prachy, bo me pekne nasrali. galvanicke oddeleni problem vyresi, ale kdyz chci pouzit jen origos prislusenstvi, tak to neni mozne...co s nima?
UVAZUJU o soudnim znalci...
Stolní Mini PC: Node 304 (MiniITX), Core i5 3470, 8GB RAM, GTX650Ti, 1TB HDD.

Notebook: Thinkpad R61 14,1", Win 8, dock

CeCo

Příspěvekod CeCo » 07 led 2008 23:42

Ano, "MOZE" to robit a aj to casto robi. Kamaratovi rusi notas telku a u mna zasa 11ty kanal televizie na desktope.

Reklamovatelne to evidentne nie je, mas proste smolu smolovatu (hoci si myslis, ze to urcite reklamovatelne je). Mozno ti poradi nejaky elektrikar, ale ak by to malo byt povinne, tak by si urcite galvanicke oddelenie v zdroji mal (EU by si inac na tom poctivo zgustla).

C

slovan
píše často
Příspěvky: 304
Registrován: 24 zář 2007 15:57
Bydliště: Brno

VYŘEŠENO

Příspěvekod slovan » 22 led 2008 02:21

Po druhé se notebook vrátil z reklamace, s tím samým výsledkem - reklamace neuznána v servisu Acer. Na prodejně ale zjevnou vadu viděli a reagovali. Chtěli mi vyměnit originální adaptér za nějaký univerzální, se kterým se rušení nevyskytovalo vůbec při testech na prodejně. Nedal jsem, protože mám rozšířenou záruku na 3 roky vč. pojištění a odmítnul to. Zavolal soudnímu znalci, který mi sdělil:

K rušení typu :nepříjemné podélné vlnění/rušení na externím monitoru - pouze při zapojení notebooku do el. sítě.

"Výrobek s videovýstupem, který je zapojen s monitorem do společné zásuvky (rozuměj rozdvojku, dvojzásuvku), NESMÍ tímto způsobem rušit monitor."

ALE MŮŽE SE VYSKYTOVAT V PŘÍPADĚ, že notebook je zapojen do elektrické sítě velmi daleko od místa, kde je do el. sítě zapojen Monitor (rozuměj 10ky metrů el. vedení - což je v praxi stejně nemožný případ). V tomto případě vzniká rozdílné napětí na zemnění a nedá se s tím nic dělat.

Maximálně může být obraz nekvalitní (lehce rozmázlý, duchy, a tak), což v tomto případě nebyl (bez napájení měl výstup nádherný).

Po pár nehezkých rozhovorech na prodejně a výhrůžkách prodejce nakonec celou věc začalo řešit vedení firmy. Zajistilo u vedení Aceru technickou revizi notebooku. Po pár dnech mi poslali email, že mi vystavují dobropis a vrátí mi peníze.

Konečně vyzkoušeli notebook na obyčejné zásuvce - normálně testují jen na galvanicky oddělených zásuvkách!!! Zajímalo by mě co s tím budou dělat, protože to byl můj druhý kus, který to dělal - tzn. že to dělají všechny tyto modely Aspire 4920G (rozuměj napájecí adaptér).


POUČENÍ: Zařízení nesmí rušit zobrazovací zařízení, nenechte se odbýt a zavolejte pár lidem a organizacím (SOS, soudní znalci atd.). Všichni vám ochotně poradí co a jak (akorát dost provoláte) ;-) a nakonec třeba jako já vyhrajete.

Zazvonil zvonec a dobře končící pohádky je konec.

ps: Děkuju za všechny rady a nápady. nakonec bylo nejužitečnější rada dát to do servisu :D
Stolní Mini PC: Node 304 (MiniITX), Core i5 3470, 8GB RAM, GTX650Ti, 1TB HDD.

Notebook: Thinkpad R61 14,1", Win 8, dock

ntbforum

Vlnění

Příspěvekod ntbforum » 19 led 2011 22:02

Před nedávnem jsem tento dotaz položil do tohoto fora. Jednoduchá věc mi pomohla. Kabel, který vede do adaptéru nabíjení ntb nesmí být použit kabel s uzemněním. Nutno použít kabel dvoužílový.
Mrněkte na forum: http://notebooky-forum.notebook.cz/view ... 397#268397


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 hostů