HP Compaq 6910p - sdílená nebo vlastní paměť graf. karty

notebooky HP - Hewlett-Packard (Compaq, Pavilion, Presario) a vše kolem
Karel Blahoš
občas něco napíše

HP Compaq 6910p - sdílená nebo vlastní paměť graf. karty

Příspěvekod Karel Blahoš » 21 pro 2007 17:31

Zdravím Vás.
Zajímalo by mne, zda se na celkovém výkonu notebooku (nemyslím při hraní her!) nějak významným způsobem projeví, když grafická karta používá sdílenou paměť (tzn. ukousne z hlavní paměti) a nebo když má svou vlastní paměť. Notebook HP 6910p je nabízen v obou možných konfiguracích.
Dle mého sdílená paměť zdržuje celkový výkon, protože jsou grafická data hnána po stejné sběrnici, jako probíhají data mezi pamětí a CPU. Ale to je jen můj dohad. Nemá někdo nějakou zkušenost? Nenarazil někdo na nějaké výsledky benchmarku, které by obsahovaly obě možné konfigurace? Díky. KB.

CeCo

Příspěvekod CeCo » 22 pro 2007 01:38

Pozor - ono su ponukane 3 konfiguracie:
. Intel X3100 (integrovane graficke jadro v northbridge, zdielana pamat s velkostou podla potreby
. ATi Radeon X2300 (samostatny cip) + 64MB vlastnej pamate + zvysok v pripade potreby dozdielany
. ATi Radeon X2300 (samostatny cip) + 128MB vlastnej pamate + zvysok v pripade potreby dozdielany
+ podla potreby = automaticky Windowsom a ovladacmi, bez moznosti zasahu uzivatelom.

Takze zdielanu pamat maju vsetky, len Intel ju vyuziva vzdy, kedze nema vlastnu ;)
A k veci - ATi je dalsi cip na doske = o dost zvysuje spotrebu. A graficky vykon? Neprejavi, kup si ho s 2 GB RAM v Dual Channel (2x1) a zdrzovanie nespozorujes. Alebo si myslis, ze ta grafika zbernicu vytazi na 110%?

A benchmarky - hladaj porovnania ktorychkolvek notasov. Napr. 6510b alebo 6710b, ten ma tiez Intel X3100 ;)

C

Karel Blahoš
občas něco napíše

Příspěvekod Karel Blahoš » 22 pro 2007 10:01

Díky za odpověď. Možná jsem to nenapsal úplně srozumitelně, ale nejde mi o grafický výkon. Jde mi o celkový výkon počítače. Mám nyní notebook HPNX6125 s AMD Turion64 ML-34 1,8 GHz, pamětí 1,5 GB a grafikou ATI Mobility Radeon Xpress 200G (RS480M) se sdílenou pamětí - v BIOSu jsem pro ni vyhradil 64 MB.
Pracuji jako překladatel a občas se vyskytne nutnost hotový text "zalámat" a vytisknout do PDF. Nedávno jsem dělal pokus, kdy jsem při standardním rozlišení 1400 x 1050 a 32bitové hloubce tiskl dokument. Trvalo to 4 minuty a 3 sekundy. Pak jsem stejný dokument tiskl při sníženém rozlišení displeje na 800 x 600 a 16bitové hloubce. Tisk se povedl již za 3:35 sekund. Znovu jsem změnil rozlišení na původní (1400 x 1050 X 32 bit), a tisk trval opět něco málo přes 4 minuty. Změna rychlosti tedy nemohla být způsobena jen lepším "kešováním" objektů dokumentu do paměti. Připomínám dále, že výsledné PDF bylo ve všech případech stejné - rozlišení displeje na něj nemělo vliv.
Celková rychlost zpracování úkolu se však zvýšila přibližně o 10%, což není zanedbatelné.

Dnes jsem použil testovací benchmark HWiNFO32 a ověřil, že se při různě nastaveném rozlišení a barevné hloubce displeje (tedy celkovém objemu přenášených grafických dat mezi pamětí a grafickým čipem) mění přenosová rychlost paměti. Množství přenášených grafických dat tak celkem významně ovlivňuje průchodnost paměťové sběrnice:

Horiz. | Vert. | Bar. hl. | Přenosová rychlost
1400 | 1050 | 32 | 1079 MBytes/s
1400 | 1050 | 16 | 1173 MBytes/s
1024 | 768 | 32 | 1169 MBytes/s
1024 | 768 | 16 | 1242 MBytes/s
800 | 600 | 16 | 1261 MBytes/s

Protože nemám možnost srovnat tyto parametry mezi obdobnými konfiguracemi stroje, ale při použití sdílené a vyhrazené paměti, dal jsem dotaz sem. Opravdu by mne zajímalo, jak se například u již zmiňovaného notebooku 6910p s mnohem rychlejším CPU než má můj současný notebook, projeví typ použité grafické paměti na celkovém výkonu. Díky.

Zpět na „notebooky HP (dříve Hewlett-Packard)“