Jaký hardisk pro střih
Jaký hardisk pro střih
Jaký hardisk pro střih 5400ot.stačí nebo 7200ot.
Jedná se mi taky o spotřebu na baterii.
5400 stačí. Ale stačí neznamená, že je to ideální. Datový tok DV je asi 25MB/s.
Na druhou stranu, současné velké NB 5400 disky jsou přibližně stejně rychlé, jako starší 7200 disky - díky technologii kolmého zápisu. Ale..
...doporučuje se mít materiál na jiném FYZICKÉM disku, než je systémový disk. Podle mě je ideální pro střih disk v ntb. doplnit rychlejším externím diskem, kt. bude připojen přes iLink (FireWire) a nebo eSATA, což je samozřejmě nejlepší řešení.
Třeba tento: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=44711 se báječně hodí.
(USB je nevyhovující, střih je přes ně značně problematický, ne-li nemožný. FireWire je nevýhodný na prakticky všech ntb. vyjma MacBookPro, který má dva firewire vstupy, což z nepochopitelného důvodu nedokáže nikdo jiný napodobit - a dává všude jen tři, čtyři zbytečný USB šrot.)
Na druhou stranu, současné velké NB 5400 disky jsou přibližně stejně rychlé, jako starší 7200 disky - díky technologii kolmého zápisu. Ale..
...doporučuje se mít materiál na jiném FYZICKÉM disku, než je systémový disk. Podle mě je ideální pro střih disk v ntb. doplnit rychlejším externím diskem, kt. bude připojen přes iLink (FireWire) a nebo eSATA, což je samozřejmě nejlepší řešení.
Třeba tento: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=44711 se báječně hodí.
(USB je nevyhovující, střih je přes ně značně problematický, ne-li nemožný. FireWire je nevýhodný na prakticky všech ntb. vyjma MacBookPro, který má dva firewire vstupy, což z nepochopitelného důvodu nedokáže nikdo jiný napodobit - a dává všude jen tři, čtyři zbytečný USB šrot.)
-
- Moderátor
Re: Jaký hardisk pro střih
ROMIK píše:Jaký hardisk pro střih 5400ot.stačí nebo 7200ot.
do notebooku 5400rpm a na to strihanie externy 7200rpm cez firewire.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8
No jo ale jak zapojím kameru a ext. hardisk při natahování videa na jeden Firewire.
No nešlo by(asi ne),na ext hardisku mám 2 zdířky Firewire.
O kolik% asi má přibližně větši spotřebu 7200ot. hardisk
No nešlo by(asi ne),na ext hardisku mám 2 zdířky Firewire.
O kolik% asi má přibližně větši spotřebu 7200ot. hardisk
Přesně toto je, CeCo, ten důvod - pro nás, kterým je střih denním chlebem. Pokud chceš na ntb. střihat video a používat přitom externí disk, potřebuješ dva iLink porty - a nebo iLink a eSATA, což je ovšem novinka. Vlastně do nedávné doby neexistoval (nevím o) notebook, na kterém by se dalo střihat video, vyjma MacBooku. (Samozřejmě, střihat na ntb. je samo o sobě v profesionálních podmínkách absurdní, ale v domácích podmínkách je to elegantní a pohodlné řešení, jenže výrobci ntb. pro Windows iLink rádi ignorují, přitom je to vynikající rozhraní, narozdíl od problémy působících USB, jejichž výhoda je jen v možnosti napájet připojený přístroj, což se ovšem hodí leda tak pro tu myš a klávesnici...)
(Nepochopil jsem jen, proč jmenuješ kameru - nevím o tom, že by se totiž dala připojit přes cokoliv jiného, než právě iLink. Stejně tak je iLink mnohem lepším řešením pro cokoliv jinýho, než je myš, klávesnice a tiskárna - pro disky, foťáky... jenže si to výrobci neuvědomují / resp. nemají zájem prosadit iLink.)
Nejlepší řešení je dneska koupit disk, který se dá připojit přes eSATA - a eSATA kartu do ntb.
Rychlý externí disk ti pak zvládne cokoliv. Ale je to dost nepohodlné řešení.
(Nepochopil jsem jen, proč jmenuješ kameru - nevím o tom, že by se totiž dala připojit přes cokoliv jiného, než právě iLink. Stejně tak je iLink mnohem lepším řešením pro cokoliv jinýho, než je myš, klávesnice a tiskárna - pro disky, foťáky... jenže si to výrobci neuvědomují / resp. nemají zájem prosadit iLink.)
Nejlepší řešení je dneska koupit disk, který se dá připojit přes eSATA - a eSATA kartu do ntb.
Rychlý externí disk ti pak zvládne cokoliv. Ale je to dost nepohodlné řešení.
-
- Moderátor
tunak píše:jenže výrobci ntb. pro Windows iLink rádi ignorují
....
jenže si to výrobci neuvědomují / resp. nemají zájem prosadit iLink.)
vacsie rozsirenie firewire aka ilink aka IEEE 1394 "zabili" vyssie poplatky za licenciu a vyssie naklady na implementaciu - za to si mozu spytovat svedomie apple, sony a spol. ked nieco bez problemov zvlada lacnejsie usb tak naco by mali vyrobcovia pouzivat drahsie fw?
ROMIK píše:No jo ale jak zapojím kameru a ext. hardisk při natahování videa na jeden Firewire. No nešlo by(asi ne),na ext hardisku mám 2 zdířky Firewire.
neslo, potom potrebujes pcmcia/expresscard kartu s firewire/esata radicom.
ROMIK píše:O kolik% asi má přibližně větši spotřebu 7200ot. hardisk
5-100% pri idle a 10-30% pri zapise. zalezi od velkosti, modelu a vyrobcu. napr. medzi WD 250GB@5400 a Seagatom 160GB@7200 su tie rozdiel male ale medzi nimi nie je ani moc velky vykonnostny rozdiel.