16:9 displeje a filmy-dobrá volba?

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
centos
guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 19 kvě 2008 23:47

720p sice odpovídá WXGA rozlišení, ale na téhle úhlopříčce je to zbytečně velké (to, co má notebook v patnácti palcích, má LCD TV ve třiceti). Rozdíl je tam ale od DVD patrný na první pohled, to je bez debat.
DVD ripy mi na tohle bohatě stačí, jen se řídím tím, že víc jak 100 minutový film musí být na 1,4GB. Ale asi jsem nenáročný :)
Zatím největší užitek v HD jsem viděl v dokumentu Earth, kde bych si to na 26" LCD TV nedokázal v SD představit.. ale na filmy v obyč kvalitě se tam dívám běžně, nedělá mi to problém.
ASUS F3Ka, Arch linux
bo neznamená nebo, ale protože (neboť)..

TJK
píše často

Příspěvekod TJK » 20 kvě 2008 06:15

Abych pravdu řek já už koukám jen na HD (720p) filmy... Takový Star Wars v 720p je prostě paráda... Asi jsem náročný :lol: ... Třeba se zanedlouho objeví stolní přehrávače která zvládnou x264 v matrosce... možná že už jsou.
ACER TM 5720G (111): C2DM T7500 @ 2,2GHz, 2GB RAM @ 667MHz, ATI Mobility HD2600 512MB, 250GB HDD, LCD WXGA (já nechci...), Win XPP SP3

centos
guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 20 kvě 2008 09:19

Např. Popcorn Hour http://avmania.zive.cz/default.aspx?sec ... rticle=869 nebo Mvix http://www.tvfreak.cz/art_doc-1A2A340DA ... DFEE0.html
Tohle jsou multimediální centra, které se připojujou k počítačům přes LAN nebo wifi. Nejvíc by mi na nich vadila absence mechaniky, ale třeba obyčejný Ferguson s perfektní podporou titulků stojí dva litry, jen dokoupit :)
ASUS F3Ka, Arch linux

tunak
píše často

Příspěvekod tunak » 20 kvě 2008 15:52

Mizerný DVD ripy v rozlišení 600xX? To je teda rozdíl oproti 720x576 palu, to ti povím. 8) Rozdíl je především v použitým kodeku, ale i DVD je výrazně ztrátový a s artefakty se musíš smířit.

:roll:

Ono totiž žádné HD velká výhra není. I v kině máš film rozmazaný a dokonce jsem zažil, že se promítači netrefili na plátno ( v Bratislavským Palacu)., ale nechápu, jak by HD mohlo pomoci estetickým kvalitám televize (zůstanou mizerný) nebo filmu (nesouvisí s formátem). Jistě, když budeš mít přepis Červený Pustiny do Full HD, který má skoro stejnou rozlišovací schopnost, jako 35mm, budeš mít lepší obraz, než z DVD - hypoteticky. Film s jeho podíním barev apod. ti stejně HD nenahradí. Full HD tak ZATÍM nenahradí 35mm film a jakýkoliv domácí kino nenahradí velký kino.

Ale když jste se celej život dívali na filmy v televizi, které měly často mnohem horší obraz, než DVD na monitoru ntb. - a ještě prapodivnej ořez - nezapomenu, jak jsem se nasmál, když jsem v katastrofický přestřelce v Tenkrát na Západě v televizi neviděl kvůli ořezu ani jednoho pistolníka (stojí naproti sobě na krajích hodně širokýho plátna), ale jen hodně dlouhej prázdnej záběr - tak se smiřte s "mizernou" kvalitou DVD, který jste ještě nedávno opěvovali (ano, má teoreticky vyšší rozlišovací schopnost, než PAL...)

Opravdu tenhle svět potřebuje už jen masivní rozšíření FullHD přijímačů, disků a programů... a bude pohodička.

:roll:

Crabik
guru

Příspěvekod Crabik » 20 kvě 2008 19:02

tunak: 720x576 je o 90% vetsi nez 632x344.

EDIT: Zajimalo by mne, jestli specialne kvuli tobe delaji na pozadani promitani v kine.:lol:
VBI Compal EL80 (15,4", 1280x800 • T7200 2,0GHz • 2GB RAM • GF go7600 256MB • 250GB, 5400ot. • Wifi, Bluetooth • Windows 7)

NEODPOVÍDÁM NA DOTAZY V SOUKROMÉ POŠTĚ

tunak
píše často

Příspěvekod tunak » 26 kvě 2008 18:05

Crabik píše:tunak: 720x576 je o 90% vetsi nez 632x344.

EDIT: Zajimalo by mne, jestli specialne kvuli tobe delaji na pozadani promitani v kine.:lol:

Jo, šlo by to... ve škole máme pěknej sál 8) a občas je tam volno.

Jistě, to rozlišení je tam větší, ale pro obrazovku počítače NIKOLIV ZÁSADNĚ.

Připomínáte mi reklamní letáčky Orange, které tvrdí, že jejich FlexiTV v HD má mnohem lepší podání barev, než vaše obyčejná palová televize. :lol: jako by 4-2-0 bylo o moc jiný, než pseudo 4-2-0 v 4-1-1 :roll:

A jako by naprostá většina přijímačů dokázala aspoň gamut PALu zobrazit.

onne
guru

Příspěvekod onne » 26 kvě 2008 18:40

Mám 15.4" a jsem naprosto spokojen s DVD ripy 632x344... někdy se poštěstí a můj oblíbený seriál si stáhnu v 720x416 :) Ale moc velké kvalitní rozdíly v tom nevidím.. A když si zapnu normální DVD tak mi na noťasu to rozlišení naprosto stačí.. 4,7 GB mi pro film stačí.. FullHD při dnešních cenách médií se hodí jen pro filmy které mám nejoblíběnější a rád si prohlídnu všechny detaily :) Mít vše v HD je dle mého zbytečnost.. Musel bych si ještě pořídit externí disk abych to měl kam cpát ty filmy.. Navíc smažit na DVD vyjde levněji :) Ale možná tu je v tom příspěvku trošku warez, tak pardón :lol:
ThinkPad T420

Crabik
guru

Příspěvekod Crabik » 26 kvě 2008 21:19

onne: No, pokud se na to kouká čistě na notebooku, tak 720p nepřesáhne 4,7GB, soubory mkv mohou jít klidně ještě níž (s větší zátěží na procesor).
Jinak samozřejmě na normální seriály se dá bez problémů koukat i v obyčejném 632x344. Jenom na to nepotřebuješ novej notebook, aby sis pak stěžoval, jak je to nekvalitní.

A co se týče cpaní filmů na externí disk nebo na DVD - na 90% věcí se stejně už nikdy nepodíváš, pokud množství vlastněných filmů je větší než malé.
VBI Compal EL80 (15,4", 1280x800 • T7200 2,0GHz • 2GB RAM • GF go7600 256MB • 250GB, 5400ot. • Wifi, Bluetooth • Windows 7)

NEODPOVÍDÁM NA DOTAZY V SOUKROMÉ POŠTĚ

centos
guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod centos » 26 kvě 2008 21:58

To jedno DVD je standardní velikost pro H.264 ripy v 720p u filmu tak do dvou hodin, delší už se dávají na DL DVD a s vyšším bitratem, naopak viděl jsem několik osekaných ripů taky v MKV a 720p na poloviční velikost, tj +- 2,2GB, kvalita slušná, lepší než dvdrip, ale ochuzený bitrate tam už jde vidět.
A imho je to pořád dost hodně dat na tahání, takže smazat to by byla škoda ;)
ASUS F3Ka, Arch linux

onne
guru

Příspěvekod onne » 27 kvě 2008 07:22

Crabik: S tím externím diskem jsem to myslel tak, že si to nacpu raději do externího HDD než vypalovat na Blu-Ray či DVD DL :wink: Na svém LCD panelu mi ale stačí DVD ripy.. v HD mam jen filmy ktere mam oblibene :)
ThinkPad T420

tunak
píše často

Příspěvekod tunak » 29 kvě 2008 19:46

Ono taky u kvality ripu záleží na softwaru, kterej to kódoval / respektive třeba kodeku (ale nejen na něm). Profesionální soft za desítky tisíc vám DVD zakóduje mnohem lépe. A rozdíl opravdu poznáte. Samozřejmě pak hraje roli třeba i původní zdroj, spousta raritních věcí, který se daj více či méně pokoutnou cestou sehnat, jinde u nás prostě neexistují a kupovat si DVD z Amazonu jen proto, že se potřebuju podívat, jak se vyvynul Mizogučiho jazyk mezi léty 36 a 54...

8)

Jenže holt se člověk musí smířit s tím, že je to grabovanej záznam z kdovíjakstarý VHS. Kdybych chtěl zdigitalizovat naší domácí sbírku VHS s úžasným základem dějin kinematografie, zblázním se z toho. Ale řadu věcí bych zachránit chtěl (například Tarasovova Ivanhoea z osmdesátých let s písničkami Volodi Vysockého; pro mě etalon rytířské romance), jenže záznam na VHS starej třeba 25 let už stojí za...

A je to velká škoda, že to JVC s VHSkou vyhrálo, že ano. Protože stejně starý Bety v pohodě sloužej a starou VHSku ohlodal čas, když už pomlčím o zpětné nekompatibitě přístrojů, například SONY.

Chtěl jsem jen upozornit na to, že záleží i na zdroji a softwaru, nejen na datovým toku. (Proto taky dneska dosáhnete s xvidem mnohem lepší výsledky, v podstatě nerozeznatelný od DVD, než dřív.)

Zpět na „Hardware“