Mizerný DVD ripy v rozlišení 600xX? To je teda rozdíl oproti 720x576 palu, to ti povím.

Rozdíl je především v použitým kodeku, ale i DVD je výrazně ztrátový a s artefakty se musíš smířit.
Ono totiž žádné HD velká výhra není. I v kině máš film rozmazaný a dokonce jsem zažil, že se promítači netrefili na plátno ( v Bratislavským Palacu)., ale nechápu, jak by HD mohlo pomoci estetickým kvalitám televize (zůstanou mizerný) nebo filmu (nesouvisí s formátem). Jistě, když budeš mít přepis Červený Pustiny do Full HD, který má skoro stejnou rozlišovací schopnost, jako 35mm, budeš mít lepší obraz, než z DVD - hypoteticky. Film s jeho podíním barev apod. ti stejně HD nenahradí. Full HD tak ZATÍM nenahradí 35mm film a jakýkoliv domácí kino nenahradí velký kino.
Ale když jste se celej život dívali na filmy v televizi, které měly často mnohem horší obraz, než DVD na monitoru ntb. - a ještě prapodivnej ořez - nezapomenu, jak jsem se nasmál, když jsem v katastrofický přestřelce v Tenkrát na Západě v televizi neviděl kvůli ořezu ani jednoho pistolníka (stojí naproti sobě na krajích hodně širokýho plátna), ale jen hodně dlouhej prázdnej záběr - tak se smiřte s "mizernou" kvalitou DVD, který jste ještě nedávno opěvovali (ano, má teoreticky vyšší rozlišovací schopnost, než PAL...)
Opravdu tenhle svět potřebuje už jen masivní rozšíření FullHD přijímačů, disků a programů... a bude pohodička.