Lenovo ?500

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Doxxik
občas něco napíše

Lenovo ?500

Příspěvekod Doxxik » 19 říj 2008 23:29

Zdravím,

Již nějakou dobu brouzdám zde na fóru a snažím se pochytit co nejvíce "rozumů," které by mi mohly pomoci při výběru notebooku.. a tak jsem se taky odhodlal zeptat..

Na co budu notebook používat?
Práce - programování, flash, office, internet, mail, ...
Zábava - filmy, hudba, hry *), fotky ...
-
Mobilita - z prvu notebook nebudu moc přenášet (odhadem 1-2x týdně); do budoucna neim, spíš bych to ale viděl na vyšší frekvenci..
- výdrž - byl bych rád za 3 hodiny práce a víc, ale přežil bych i +-2
-

*) Jelikož mám momentálně na desktopu stařičkou nVidia GeForce FX 5200, tak jsem si zvyknul na absenci max. detailů i u ne zrovna nových her.. Proto bych si na notebooku občas pro relaxaci zahrál některou i z novějších her (opět opakuji, stačí mi střední/nižší detaily, hlavně když se svítí)
....

Požadavky na notebook (v první řadě chci upozornit, že jsou to spíš přání, než požadavky, nechám se usměrnit od zkušenějších)
>Procesor: nejsem vyznavač určitého výrobce, byl bych rád za 2+Ghz
>Ram: 2+Gb
>grafika: vzhledem k občasnému hraní her bych preferoval dedikovanou GK
>display: 15'' (popř. i méně); nemám zkušenosti, jestli matný, nebo lesklý.. kdyby ale mělo záležet jen na tom, bral bych asi matný display
>disk: 160Gb (ale spíš víc; popř. externí)
> wifi, BT, DVDvypalovačka, USB, ...
> finance: max. 25 000 CZK (+-)

>šasi - nad tímto jsem hodně dlouho přemýšlel. Nejdřív jsem preferoval R61, posléze R500. Ale poslední dobou uvažuji nad tím, jestli opravdu potřebuji "neprůstřelný" notebook, když (viz výše) budu přenášet jen občas.. Nemíním s notebookem hrát kopanou či basket, počítám, že se o něj budu starat, aby mi nějaký čas vydržel..
- na vzhledu šasi mi moc nezáleží; kdyby to bylo ale jediné hledisko volby, asi bych bral radši Notebook než lacině vypadající plastovou náhražku.. ale je to fakt vedlejší..

> výdrž - (myšleno jak dlouho by nám měl náš vztah majitele/notebooka vydržet) - rád bych min. 2-3 roky, radši víc.. ztohoto hlediska by to chtělo odstranit "topení" (nebo i ta vydrží?)

sečteno, podtrženo (aneb kandidáti):

Lenovo R500
+odolná
+výkonná
- jemně nad limitem
> nevím, jestli využiji její "extra odolnost" (bráno vůči notebookům stejné cenové hladiny)

Lenovo Sl500
+jemě výkonější grafika (vím, že téměř neznatelně :-)
+výkonná
+do cenové hladiny by se vešla ještě extra RAM, popř externí disk
-není tak odolný
>dock asi stejně nevyužiji; lesklost snad není takový problém

Lenovo R61
> nebyl by to tak trochu krok z5? (starší technologie, nepatrně slabší,...)
.....

napadá vás ještě jiný kandidát?

Předem díky všem za reakce.. Když mě ještě něco napadne, co jsem neuvedl, později to dopíšu.

Doxxik

PS: ne, nechci PC + malý notebook, tuto variantu jsem už zvažoval...

globe

Re: Lenovo ?500

Příspěvekod globe » 19 říj 2008 23:36

Doxxik píše:

Lenovo R61
> nebyl by to tak trochu krok z5? (starší technologie, nepatrně slabší,...)
.

Já osobně jsem měl nejdřív R500 a teď mám R61 a mám ho radši... Ta grafika v R61 je z nějakého záhadného důvodu výkonější, co se starších 3D aplikací týká, nové nejdou ani na jendé ale ProStreet šel lépe na R61. A taky se mi subjektivně zdá o něco lehčí ale nevím, jestli mě to nemate, neměl jme je nikdy v ruce najendou... Ale jiank je R5OO asi rychlejší v kancelářské práci apod., je to skor jedno, cos i vezmeš..

Doxxik
občas něco napíše

Příspěvekod Doxxik » 20 říj 2008 18:31

díky za názor

ale teť jsem se díval na czc, mají tam R61 za 27 670,- Kč (s Vista Business) nebo za 25 421,- Kč (s XP profesional). Kdežto novou r500 mají za 25 869,- Kč (s Vista business + údajně i XP Pro recovery CDs).

ještě bych se chtěl zeptat na frekvenci paměti..
je (pro normálního smrtelníka) znatelný tozdíl mezi 667 [MHz] (má sl500) proti 1066 [Mhz] (má r500)...

ad. jiné návrhy: nějak jsem se při "zkoumání" nezaměřoval na jiné značky, takže moc nevím, co můžou nabídnout.. pokud byste měl někdo návrh, budu jen rád.. (tuším, že třeba Compaq nejsou k zahození..).

díky

Doxxik

globe

Příspěvekod globe » 20 říj 2008 19:04

Záleží, mě třeba sklamalo slícování plastů, jinak je ThinkPad fakt asi nejodolněji postaven, Compaq drží krok a pokud se k němu slušně chováš, vyšší série jsou moc fajn a mají větší výdrž baterie. Záruka Dellu je stokrát omílaná...

Ty ramky jsou lepší ale nevím jak to pocítíš při práci, spíš možná ten procesor... Ale vážně je těžší, zase má pevnější víko, ale to R61 není zlé..

Krom toho všeho ale asi tvé rozhodování vyřeší, že R61 už většinou nemají a jen dopordávají :-)

Doxxik
občas něco napíše

Příspěvekod Doxxik » 20 říj 2008 20:25

mno, moc nevyřeší, pže tam zbyte sl500 a r500

ad. další kandidáti - tak jsem nenašel žádnýho vhodnýho Compaq kandidáta (možná jsem hledal špatně, ale nevím) v dané cenové relaci..

jen bych se ještě zeptal - kvalita zpracování sl500 - jak byste to přirovnali ke konkurenci (stačí přibližně), protože v tomhle fakt nevim.. předem díky

Gwaihir
píše často

Příspěvekod Gwaihir » 21 říj 2008 10:35

Ja mam R500 a drive jsem mel Compaq nx8220 (uz ma 3 roky). A to Lenovo je lepe dilensky zpracovane, je mnohem pevnejsi a pri castem prenaseni nehrozi zlomeni zakladni desky, jak se stalo memu HPcku (a i jinemu mekkemu notesu HP meho kamarada).

No rozhodne bych rekl Lenovo a me prislo R500 jako dobry kup. Klidne ti neco testnu, jestli mas oblibenou hru nebo jsem uz postoval benchmarky v threadu o R400/500.
MacBook Pro 15"

Lenovo TP R500 P8400 @ 2.27GHz, 2GB, 160GB, 15.4" WSXGA+, M82XT, Vista Bsnss / Ubuntu 12.04

Doxxik
občas něco napíše

Příspěvekod Doxxik » 21 říj 2008 22:38

díky za nabídku, asi se ozvu.. teď jsem ale víc nakloněnej tomu Sl500.. není tady někdo, kdo zkoušel oba?

jP
občas něco napíše

Příspěvekod jP » 23 říj 2008 17:28

údajně i XP Pro recovery CDs

No dnes mi dosel z CZC R500 a byl naprosto bez niceho (zadna Win XP CD, zadne tricko). Ale byl to ten slabsi model s Intelackou grafikou, tak mozna to davaj k tomu drazsimu modelu...

Zpět na „Jaký vybrat notebook“