Již nějakou dobu brouzdám zde na fóru a snažím se pochytit co nejvíce "rozumů," které by mi mohly pomoci při výběru notebooku.. a tak jsem se taky odhodlal zeptat..
Na co budu notebook používat?
Práce - programování, flash, office, internet, mail, ...
Zábava - filmy, hudba, hry *), fotky ...
-
Mobilita - z prvu notebook nebudu moc přenášet (odhadem 1-2x týdně); do budoucna neim, spíš bych to ale viděl na vyšší frekvenci..
- výdrž - byl bych rád za 3 hodiny práce a víc, ale přežil bych i +-2
-
*) Jelikož mám momentálně na desktopu stařičkou nVidia GeForce FX 5200, tak jsem si zvyknul na absenci max. detailů i u ne zrovna nových her.. Proto bych si na notebooku občas pro relaxaci zahrál některou i z novějších her (opět opakuji, stačí mi střední/nižší detaily, hlavně když se svítí)
....
Požadavky na notebook (v první řadě chci upozornit, že jsou to spíš přání, než požadavky, nechám se usměrnit od zkušenějších)
>Procesor: nejsem vyznavač určitého výrobce, byl bych rád za 2+Ghz
>Ram: 2+Gb
>grafika: vzhledem k občasnému hraní her bych preferoval dedikovanou GK
>display: 15'' (popř. i méně); nemám zkušenosti, jestli matný, nebo lesklý.. kdyby ale mělo záležet jen na tom, bral bych asi matný display
>disk: 160Gb (ale spíš víc; popř. externí)
> wifi, BT, DVDvypalovačka, USB, ...
> finance: max. 25 000 CZK (+-)
>šasi - nad tímto jsem hodně dlouho přemýšlel. Nejdřív jsem preferoval R61, posléze R500. Ale poslední dobou uvažuji nad tím, jestli opravdu potřebuji "neprůstřelný" notebook, když (viz výše) budu přenášet jen občas.. Nemíním s notebookem hrát kopanou či basket, počítám, že se o něj budu starat, aby mi nějaký čas vydržel..
- na vzhledu šasi mi moc nezáleží; kdyby to bylo ale jediné hledisko volby, asi bych bral radši Notebook než lacině vypadající plastovou náhražku.. ale je to fakt vedlejší..
> výdrž - (myšleno jak dlouho by nám měl náš vztah majitele/notebooka vydržet) - rád bych min. 2-3 roky, radši víc.. ztohoto hlediska by to chtělo odstranit "topení" (nebo i ta vydrží?)
sečteno, podtrženo (aneb kandidáti):
Lenovo R500
+odolná
+výkonná
- jemně nad limitem
> nevím, jestli využiji její "extra odolnost" (bráno vůči notebookům stejné cenové hladiny)
Lenovo Sl500
+jemě výkonější grafika (vím, že téměř neznatelně

+výkonná
+do cenové hladiny by se vešla ještě extra RAM, popř externí disk
-není tak odolný
>dock asi stejně nevyužiji; lesklost snad není takový problém
Lenovo R61
> nebyl by to tak trochu krok z5? (starší technologie, nepatrně slabší,...)
.....
napadá vás ještě jiný kandidát?
Předem díky všem za reakce.. Když mě ještě něco napadne, co jsem neuvedl, později to dopíšu.
Doxxik
PS: ne, nechci PC + malý notebook, tuto variantu jsem už zvažoval...