objevil jsem možná problém týkající se většího množství notebooků s integrovanou grafickou kartou od intelu a bylo by fajn kdybyste se zkusili podívat jestli netrpíte podobným problémem (možná netušeně).
Problém:
- S novými ovladači od Intelu v6.14.10.5002 a 5009 při práci na baterii je po chvíli procesor vytěžován cca 20-30% kernelem (čas jádra), konkrétně položkou HW interrupts (v process exploreru).
- Spotřeba notebooku v nečinnosti se zvýší cca o 50-60%. (u Thinkpadu R61 14" z 9W na 15W).
- Pokud systém uspíte (nebo vypnete) a poté opět zapnete, tak problém na chvíli zmizí a opět se objeví.
- Při běhu na zdroj se problém nevyskytuje vůbec.
- Při ovladačích 6.14.10.4926 a starších je vše také bez problému.
Mám notebook Thinkpad R61 založený na intelu včetně integrované grafické karty GMA965 (X3100). Systém je Windows XP Pro.
Na kernel a HW interrupts jsem přišel pomocí utility process explorer od Microsoftu.
Tento problém se nevyskytuje jen na mém notebooku, ale i na notebooku od Swarma (jistě jej všichni znáte), který má identický model. Dále mám od Swarma zatím nestoprocentní informaci, že toto provádí i nový HP EliteBook 6930p, který má novější grafiku X4500.
Je možné že se to týká jen lidí s Thinkpady a integrovanou grafickou kartou, ale možná se to týká i jiných značek.
Nevíte někdo co s tím?
Máte někdo podobný problém?
Pokud ANO, napište.
Čím víc lidí bude mít stejný problém, tím je větší šance že se jedná o chybu v ovladačích od Intelu, nebo upravených od Lenova.
Jako možný zdroj problémů jsem identifikoval právě buď integrovaný grafický čip, nebo závažnou chybu v ovladačích po sáhodlouhém všemožném testování všehomožného a to sice:
- Na velmi mnoho kombinacích (starších, novějších): ovladačů, nutného softwaru (např. pro funkčnost čtečky prstů), povypínaného HW v BIOSu a různých verzích BIOSu.
- Pár různých instalacích OS (recovery, clean), včetně updatů, bez updatů, SP2, SP3 a podobně.
- Bylo zkoušeno jestli na to má vliv různý soft. od Lenova, i jestli se nejedná o HW konflikt (dle správce zařízení konflikt není - žlutý vykřičník jsem nenašel ani u skrytých zařízení).
- Samozřejmě jsem počítač otestoval na viry, dále jsem otestoval HW na případnou chybu (utilita přímo od lenova). To vše několikrát.
Normálně bych tento problém asi neřešil, ale nové ovladače přidávají podporu openGL 2 a zvyšují celkem podstatně výkon grafické karty (což se vždy hodí) a řeší pár neduhů.
SlovaN