objevil jsem možná problém týkající se většího množství notebooků s integrovanou grafickou kartou od intelu a bylo by fajn kdybyste se zkusili podívat jestli netrpíte podobným problémem (možná netušeně).
Problém:
- S novými ovladači od Intelu v6.14.10.5002 a 5009 při práci na baterii je po chvíli procesor vytěžován cca 20-30% kernelem (čas jádra), konkrétně položkou HW interrupts (v process exploreru).
- Spotřeba notebooku v nečinnosti se zvýší cca o 50-60%. (u Thinkpadu R61 14" z 9W na 15W).
- Pokud systém uspíte (nebo vypnete) a poté opět zapnete, tak problém na chvíli zmizí a opět se objeví.
- Při běhu na zdroj se problém nevyskytuje vůbec.
- Při ovladačích 6.14.10.4926 a starších je vše také bez problému.
Mám notebook Thinkpad R61 založený na intelu včetně integrované grafické karty GMA965 (X3100). Systém je Windows XP Pro.
Na kernel a HW interrupts jsem přišel pomocí utility process explorer od Microsoftu.
Tento problém se nevyskytuje jen na mém notebooku, ale i na notebooku od Swarma (jistě jej všichni znáte), který má identický model. Dále mám od Swarma zatím nestoprocentní informaci, že toto provádí i nový HP EliteBook 6930p, který má novější grafiku X4500.
Je možné že se to týká jen lidí s Thinkpady a integrovanou grafickou kartou, ale možná se to týká i jiných značek.
Nevíte někdo co s tím?
Máte někdo podobný problém?
Pokud ANO, napište.
Čím víc lidí bude mít stejný problém, tím je větší šance že se jedná o chybu v ovladačích od Intelu, nebo upravených od Lenova.
Jako možný zdroj problémů jsem identifikoval právě buď integrovaný grafický čip, nebo závažnou chybu v ovladačích po sáhodlouhém všemožném testování všehomožného a to sice:
- Na velmi mnoho kombinacích (starších, novějších): ovladačů, nutného softwaru (např. pro funkčnost čtečky prstů), povypínaného HW v BIOSu a různých verzích BIOSu.
- Pár různých instalacích OS (recovery, clean), včetně updatů, bez updatů, SP2, SP3 a podobně.
- Bylo zkoušeno jestli na to má vliv různý soft. od Lenova, i jestli se nejedná o HW konflikt (dle správce zařízení konflikt není - žlutý vykřičník jsem nenašel ani u skrytých zařízení).
- Samozřejmě jsem počítač otestoval na viry, dále jsem otestoval HW na případnou chybu (utilita přímo od lenova). To vše několikrát.
SlovaN