Prve čo ma napadlo je že inštalácia ubuntu je mágia. Tu po inštalácii sa človek dostane do príkazoveho riadku a všetko inštaluje od nuly/veľmi veľmi silno odoporúčam mať druhý pc s otvorenou wiki/. Inštalácie i napriek tomu sa mi zdala ľahká /moje skúsenosti:práca so všekými win. od 3.11; rok na linuxe, pravidelné čítanie naj. webou o HW/SW/lin, anglina/ ak som mal wiki.
Námaha sa odvďačí oveľa rýchlejším bootom /u mňa cca. 40s, ubutnu 2x viac čím je skoro vyrovnané s neopuživanym XP/, všeobecne ak sa nenainštaluje compiz je arch pekelne rýchly oproti ubutnu. Zmetený som z toho že copmiz je viac než viditeľne pomalší.
Obrovská výhoda /zatiaľ neodskúšaná, arch mám ani nie týždeň/ je v tom že neexistuje hlavná verzia, stále sa iba upgraduje a cd ktoré sa sťahujú a z neho inštaluje je iba aktuálny snapshot toho čo je v repozitároch.
Aby som nechválil tak mínusy sú v repozitároch kde je oveľa menej balíčkov /cca 22000 vs 4500/ ale sú nejaké uživateľske čo som ešte neskúšal lebo všetok hlavný sw mám. Zatiaľ sa mi nepodarilo nainštalovať knotes, z neznámych dôvodov nejde mi príkaz shutdown tj. nedá sa vypnúť z bežných ponúk /to som vyriešil pridaním ikony na panel ktorá spúšťa poweroff ktorý nb vypne
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Všetkým ktorý majú trochu času a chcú sa s linuxom trochu posunúť ďalej alebo si ho zrýchliť tak odporúčam archlinux, ostatným určite bude stačiť ubuntu.