![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Nemá smysl hledat v Linuxu spásu protože "Wokna suxxx" a kdo ví co a hledat v nich životní styl taky není zrovna zdravé. První chyba je chápat Linux jako náhražku Windows. Ten jí ale nemá být a ani se z tohoto důvodu nevyvíjel. Tím plynule přecházíme k tomu klasickému srovnávání Windows vs Linux. Škoda, že to bez toho nejde, ale budiž. Řeknu proč ho používám já.
Windows používám paralelně na jiných strojích, jen pro ujasnění. Na mém hlavním stroji je ale Linux (Ubuntu pokud to někoho zajímá). Využití je z 90% internet a práce (programování). Hlavní důvody:
* Jednoduchost správy systému a aktualizace. Třeba je to paradoxní, ale je to opravdu pravda.
* Dostupnost nástrojů, které používám. Bez toho by to asi nešlo. Pro serverové aplikace a sítě je Linux stejně nejlepši platforma.
* Skriptování. Pokud je potřeba automatizovat nějakou činnost, tak se s tím většinou počítá a prakticky vše lze ovládat přes command line.
* Využívání HW. I když to není ideální, mám v pozadí třeba 20 aplikací a rychlost přepínání je blesková, navíc bez swapu při 1GB ram. Jádro navíc mohutně kešuje disk a to jde hodně poznat.
* Bezpečnost. S Linuxem jde pracovat bez problému s právy omezeným uživatelem a zároveň nelze systém nijak dovrtat. Nejde změnit jediný program nic. Systém jako takový je nedotknutelný a od uživatele oddělený. Proto nejsou viry. Prostě má jistou koncepci i když je Unixová.
* Je zdarma. Warez neprovozuju a s mým omezeným rozpočtem je to sakra velká výhoda.
* Dělá jen to co chci. Jde prostě upravit k obrazu svému a nevnucuje mi vlastnosti, které nepotřebuju.
* Veškeré nastavení všech uživatelských programů je nezávislé na systému a je v souborech.
* Jsem detailista a tak je pro mě ten pohled "vím co systém dělá" docela podstatný.
* Sympatie k model open source. Má svoje výhody a nevýhody. Zatím se zdá, že překvapivě funguje.
Ok má to i nevýhody.
Špatná podpora HW (prostě není tak rozšířený). Kvalita některých klíčových aplikací není úplně ok.
Všiměte si, že jsem ani jednou nepoužil to srovnání "narozdíl od Windows". Dnes už by to stačilo, jdu dělat taky něco užitečného... Stačí takto? Jde to pochopit?
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)