sirius1983 píše:xprim: Na R400 jsem nikdy s žádnýma utilitama na regulaci větráku nic nedělal a dtejně si nějak nemůžu vybavit, jak vlastně ten jeho větrák zní, protože je při běžné práci stále ticho a v klidu.
Že neznáš Thinkpad Fan Controller není můj problém. A nebudu zkoumat tvůj subjektivní pocit "nehlučného" notebooku. Možnost konfigurace větrání tady prostě je a třeba i Acer Aspire One nebo 1810T to umí.
polo píše:Problem je v tom , ze na R400 pokyal nieje v zatazi ten vetrak nejde(chladi pasivne) a ked uz zacne ist tak je hlucnosotu na tom lepsie ako klasicky platnickovy disk...
a RMC ti velmi nepomoze vecsina bookov nevie zastavit vetrak vobec takze ramus neznizis...(nehovoriac , ze vecsina bookov s vetrakom na min. otacky roby neporovnatelne vecsi ramus ako keby v tej R400 bezal na FULL )
RMClock pomůže výrazně, i na mojí staré Toshibě A200 je při kancelářské práci víc slyšet disk než větrák a to je to NB s dedikovanou grafikou a větrák vypínat umí. Jinak v ničem nevidím problém a je prostě fakt, že RMClock sníží hlučnost, vyzařované teplo, spotřebu i tepelnou zátěž všech komponent v NB.
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
j.a.m.i píše:Pro mě je hlavní prioritou to, aby se nepřehříval.... například když si vemu večer nb na klín tak aby mi to nezapálilo lejtka. Já právě nemam zkušenost s modely co jsou právě na trhu, ale ten předešlý acer mě opravdu zklamal.....
Dá se podle nějakého parametru už při koupi odhadnout, či ten stroj bude pracovat plynule nebo že hrozí občasné přehřátí ?
Dá se to přibližně určit, např. procesor by měl být většinou Intel řady P nebo SU, s AMD nemám moc zkušeností. U grafik je situace složitější, highendové grafiky se budou asi zapékat vždy, takže je lepší mainstream. U nVidie bych volil model ze řady GT/GTS2x0, který je vyráběn technologií 40nm, u Ati bych bral řadu 46x0, která má ještě rozumný počet stream procesorů nebo možná 4830/4860, které jsou už také vyráběny procesem na 40nm, ale je to už highend... Jinak čím větší výkon, tím více problémů s teplem.
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Toshiba A200 1M8; C2D 7100 (undervolt), 2GB RAM, HD2600 Catalyst 9.4 mod, battery l. 2:32 (WiFi on); Vista HP
Acer 4810TZG 413G32Mn, C2D SU4100, switchable graphics, battery l. 8:10 (WiFi on), Win 7 HP