DIODY-Problém

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
F0xH0und

DIODY-Problém

Příspěvekod F0xH0und » 26 pro 2009 22:05

Dobrý den :shock:

Otec mi zakoupil celkem slušný NB Toshiba satellite L300 20D, který má celkem otravný problém...

Během prvního zapnutí NB se mi vše zdálo normální, ale den poté se z NB začal ozývat hrozný zvuk podobný pískotu. Prvně jsem si myslel, že je to větrák nebo HDD, každopádně mi bylo jasné, že je něco špatně a v NB je něco uvolněného nebo aušusového.

Po dnech bloumání Netem s přesvědčení, že jsem blázen a že ten zvuk slyším jenom já (Neboť dospělí už neslyší takové frekvence), jsem toho už měl pokrk a neměl jsem NB dál chuť používat, protože jak víme jsou svátky a v prodejně někdo bude až čtvrtého. Dalším mínusem je, že NB lze nejdříve 3x opravit, než prodejci dojde, že to lze vyřešit jen výměnou zboží.

Každopádně před chvilkou jsem bloudil uchem po celém obvodu NB a pískot byl znatelně výraznější pod TOOUCHPADEM, kde vesele blikají nejspíš nekvalitní pískající diody.

Chtěl jsem se jenom zeptat, zda-li se to někomu také stalo nebo zdali je takováto porucha možná, protože větrák vydává pouze obyčejný provozní hluk a samozřejmě se zvuk šíří celým NB, tudíž je těžší určit zdroj, ale ty DIODY mě fakt dostaly.

Rád bych ale věděl, zda je nějaké řešení, než NB rozsekat, nebo mám pravdu s tou opravou až reklamací :shock:

Omlouvám se za znovu založené téma, pokud zde je přítomno.

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 26 pro 2009 22:31

Pískání se bohužel u některých kusů notebook napříč všemi výrobci vyskytuje. Diody to ale opravdu nedělají :D. Je to celkem známý problém, přečti si třeba tohle: http://notebookblog.cz/technika/navody/ ... -je-chyba/
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

F0xH0und

Příspěvekod F0xH0und » 26 pro 2009 23:58

Provozní hluk...provozní hluk... Tohle není normální provozní hluk. Každopádně ten pískot vychází spod touchpadu a určitě to jsou ty diody, protože to pípá, když to bliká (Může to být ale i jiná součástka v té oblasti, protože tam je hluk nejvíce slyšet). Takovýchle článku jsem už přečetl...A podle tohoto jsem se řídil jako první :D, ale i tak to jdu nechat opravit, takže díky za nic 8)

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 27 pro 2009 00:34

Stejně to jsou napájecí obvody (třeba procesoru), resp nějaké cívky/tlumivky. Nikdo neříká, že to je standardní provozní hluk, je to prostě chyba. Ale dioda ti pískat nemůže, protože to neni fyzikálně možné*. Notebooků jsem recenzoval přes stovku a když jde o pískání, je to téměř vždy to samé.

*) dle věku u tebe nepředpokládám nějaké elektrotechnické znalosti, ale i když ta dioda bude blikat jednou za sekundu, tak na ní půjde signál o frekvenci jen 1 Hz. Pokud se máme bavit o hodně vysokém pískání, tak by tam musel jít signál aspoň 20000x rychlejší. Další problém je v tom, že dioda konstrukčně nemá nic, co by mohlo mechanicky kmitat, a tím vydávat zvuk.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

F0xH0und

Příspěvekod F0xH0und » 27 pro 2009 02:18

To se omlouvám, až teď mi došlo, že jste autorem toho blogu :?. Každopádně snad to ta oprava nebo výměna vyřeší. Co se týče elektrotechnických znalostí o nich se raději zmiňovat nebudu, ale jinak díky za vysvětlení :D

Zpět na „Hardware“