swarm píše:jarkov1: Pochybuju, že budou mít pokoj na 8 roků. Tak dlouho ten notebook imho nemá šanci vydržet - spíš počítej s tím, že tak do 2-3 let budeš hledat něco novýho. Tímhle jsem si taky prošel - notebook není dobrý jako dlouhodobá investice.
Pokud jde o odolnost, tak do 15 tisíc se dá najít hned několik notebooků, které si odolností nezadají s tím tvým VAIO. Jenom nenabídnou takový výkon (který je potřeba akorát na hry).
Jako možná existují specifické případy, kde má smysl dítěti koupit takhle drahý notebook, ale ten tvůj mi do toho nesedí. Tak možná kdybych měl děcko, který dělá nějaký brutální věděcký experimenty a na počítači si je vizualizuje v MATLABu. Nebo něco podobně ušlechtilýho. Ale to jsou případy, kde bych dokázal vést dítě k tomu, že si svou činností na tom notebooku i vydělá odpovídající částku (takovou, že se v ní ten notebook ztratí). Je to investice* jako každá jiná, a pokud nemá odpovídající návratnost, tak je to investice špatná.
*) investice = vynaložení omezených zdrojů za účelem získání budoucích užitků (přínosů)
Ospravedlňujem sa, že sa vraciam dozadu ale chcem zareagovať...
Swarm: Súhlasím
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
, myslím si ale že 8 rokov možno vydrží keď má kvalitnú, tvrdú horčíkovú konštrukciu, dobre vyriešené chladenie-max. 50°C CPU po 20 min hraní GTA IV, /prvý a posledný krát, hra ma nudila ako každá.../ a pri bežnej prevádzke max 40°C, idle 36°C na multimediálny notebook podľa mňa nieje veľa...
Ja som si tým ´´prešiel tiež´´, za 4100 sk som si pred troma rokmi kúpil compaq tablet 1ghz CPU, 768 mb ram, 32mb geforce... Napriek nízkemu výkonu mi na každodenné používanie bohato stačil a ako zápisník a prenosný Derive na počítanie a odvodzovanie neznámych zo vzorca by stačil do smrti
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
. Opustil ma pred rokom vo veku 8 rokov
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
, keď sa začal kývať kolík na napájaní, snažil som sa celý konektor prepájkovať za nový, ale nešlo to /bol tam pevne vrazený/ tak som aspoň zacínoval ten kolík, ale o mesiac sa uvolnil, spravil skrat /možno niečo v okolí spojil/ a nádherne odpiekol dosku
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Hardvérovo bol perfektný-kolík ho zničil. Disk ako vysokorýchlostný USB kľuč mám dodnes, slúžil mi 2 roky...
Tak isto optimistickú víziu mám aj s Vaiom, či sa tých 8 rokov dožije, to si nedovolím tvrdiť, ale robím všetko preto aby vydržal
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
tak ako tí dvaja dedkovia čo spokojne ležia na poličke a bezchybne fungujú (1993 a 1994-som aj zberateľ)
BTW: Ešte raz upresním a doplním prečo som sa rozhodol pre Vaio:
Strop bol 1000eur, a chcel som ako všetci výkonný, pevný a hlavne kvalitný notebook, preto som za 1000 eur nevybral podstatne výkonnejší, ale plastový Pavilion (nehovorím že nekvalitný, len subjektívny názor).
Možno sa pýtaš na čo mi je notebook s výkonom na hry, ale ten výkon sa dá využiť napríklad v CAD aplikáciach, ktorým sa v ďalšom ročníku nevyhnem
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)