Ahoj,
z vlastní zkušenosti - nedoporučuju. Měl jsem ntb za 35 000, byl jsem s ním spokojenej, ale po dvou letech odešel (Lenovo TP R61). Navíc pro použití, jaký chceš, se ntb vyloženě nehodí.
Kvůli displeji. Pravděpodobně neexistuje ntb displej (snad kromě high-endových Lenovo Thinkpadů za 2-4 násobek částky, kterou chceš investovat, nevím...), na kterém by se dalo rozumně pracovat s fotkou, grafikou nebo videem, pokud tu práci myslíš vážně (a pokud máš na stole Eizo, asi myslíš).
Imo by sis měl ujasnit, co vlastně chceš. Jestli přenosnej stroj, kterej někde otevřeš a prohlédneš/základně upravíš a zveřejníš fotky, tak kup něco do 14 palců, imo MacBookPro 13 nebo snad i 15.
Pokud ale chceš přenosnej workstation, smiř se s tím, že budeš v každým případě zklamanej. (Z vlastní zkušenosti nouzový řešení - taháš s sebou externí disky, myš, v lepším případě i klávesnici - zkus 10 hodin střihat na klávesnici ntb... a ještě limit displeje, navíc to není zrovna ergonomický řešení...) Pokud potřebuješ pracovat na dvou místech zároveň, je v podstatě nutný mít tam monitor a periferie. Případně teda jezdit autem.
Co se týče výkonu, pro střih nebo fotku doporučuju jakejkoliv MacBook pro, pro tyhle činnosti lepší ntb neexistujou už proto, že na MacOS zdaleka nepotřebuješ takovej výkon, jako ve Windows.
Co znamená grafika? Photoshop? Vektor? 3d? Postprodukce? Jedině snad 3d využje silnou grafickou kartu (ale do tohohle úplně nevidím), jinak ti stačí snad už i integrovaná, silná grafika v ntb topí (kvůli ní mi odešel ten TP) a aterku taky zrovna nešetří.
Každopádně koukej po ntb s VELKÝM rozlišením displeje, čím větší, tím lepší.
**
Já jsem zjistil, že se mi v podstatě na podobné účely (+ hru Mafia 2, z čisté nostalgie) stačí low-end ntb za 15 000, který sice nemá hardware poslední generace, ale ten s sebou tahat nepotřebuju. Koupil jsem zrovna Lenovo Y550 (furt na něj nadávám, zejména na Win7, s pohodovým workflow Macu se rozhodně nedá srovnat), je to silnější, než ntb, který jsem měl naposledy a pokud ten stroj za dva roky stejně odejde

je to aspoň levnější řešení. A na opravdovou práci stolního Maca. (Nedělám 3d grafiku, jak už jsem psal.)