Tak došlo už i konečně na mě a moje x220 je přepastovaná.
Okomentovat se to dá jen slovy - "celý lakatoš rozdělat"...
Protože sem google může zavést podobné zoufalce, tak jen pár informací:
- ano, je třeba rozdělat kompletně celý notebook, tedy ven i disk, wifi, ssd, repro, bluetooth, prostě vše. Zůstane jen přidělané LCD ke spodní vaně.
- stačí kvalitní křížový šroubovák, rozměr se dá vyzkoušet na spodních šroubcích (třeba od kávesnice). Objevují se jen dva druhy šroubků - černé patří zespoda noťasu (všude, kde lze vidět), stříbrné bez eloxu patří dovnitř (k motherboardu ,mSata, Bluetooth etc.).
- pokud se rozhodnete i trochu čistit, tak je fajn čistící gelová hmota a stlačený vzduch (já mám balonek na zrcadlovku).
- trochu problémové může být sundání dvou distančních sloupků u VGA monitoru. Ani moje precizní gola se tam nevejde. Začněte tím, že najdete způsob (a vercajk) jak je povolíte. U mě naštěstí nebyly moc dotaženy.
- původní teplovodivou pastu je třeba stundat - pomůžou papírové utěrky, štětec nebo kartáček a izopropylalkohol - já jsem použil štetec na mytí PCB po pájení a to kvůli statice. Neupatlejte zbytečně motherboard. Holt, trvá to...
- teplovodivá pasta musí být elektricky NEVODIVÁ. Mobilní core I5 má hned vedle křemíku tzv. bypass kondenzátory. Cokoliv vodivého může zkratovat a zničit procesor. Já jsem použil obyčejnou pastu Cooler Masater (bílá) a ověřil multimetrem, že je nevodivá.
- pastu netřeba roztírat - doprostřed se dá určité množství a dotažením se pasta rozetře sama za předpokladu že chladič umístíte naproprvé a doprostřed. Viz např. toto:
https://youtu.be/-hNgFNH7zhQ
- chraňte teplovodivý polštářek na chipsetu před poškozením. Blbě se taková věc shání a navíc ji netřeba měnit.
Zde jsou instruktážní videa od Lenova. Moje x220 neseděla 100%. Zřejmě nová revize.
https://www.lenovoservicetraining.com/s ... y=TGVuZw==
Nejedná se o nic složitého, ale do výměny pasty by se měli pouštět jen ti, co mají základy práce s citlivou elektronikou, hromadu trpělivosti a jemnou motoriku.
Jo a rezervujte si dvě hodiny a panáka whisky.
kubisz - díky, taky jsem ho tam cpal. S podivem jde ten šroubek zespoda. Čekal bych jej zvrchu.