Notebook (cca. 25000,integrovana grafika). Win/Linux ???

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
r4wMUnt34q
občas něco napíše

Notebook (cca. 25000,integrovana grafika). Win/Linux ???

Příspěvekod r4wMUnt34q » 21 říj 2007 16:22

Cavte, chcel by som aby mi Jezisko doniesol noutbuuk, vcelku vykonny okolo 25000, na seminarky, napalovanie DVD, wifi aby to malo a dlhu vydrz baterie... Hry na nom hravat nechcem nejak extra... Tento sa mi celkom paci [odkaz]. Rozmyslam aj nad operacnym systemom, ci tam dat windows xp, resp. je tam napisana vista, ale vsetci na windows nadavaju, tak rozmyslam o nejakom Linuxe... V zivote som s Linuxom nerobil, ale som velmi prisposobivy a pomocou nejakej prirucky to hadam rychlo zvladnem... Co by ste mi teda odporucili ? Dakujem za kazdy nazor ;)

EDIT: Nasiel som este tento [odkaz] a tento [odkaz]
Naposledy upravil(a) r4wMUnt34q dne 21 říj 2007 16:49, celkem upraveno 1 x.

Palma
píše často

Příspěvekod Palma » 21 říj 2007 16:49

Nejlepší rada:
počkej s koupí až po vánocích, viz tuším třetí topic odzhora nebo tak nějak CeCo na to má docela dobrý proslov .

Linuxu se neboj, na práci s Filmy, hudbou texty internetem a spol uplně stačí, akorád ti na tom nepojedou hry pro windows, her co jedou pod windows a mají verzi i pro linux je relativně málo. napadá mne Quake 3 arena a Heroes 3. když tak mne prosím doplňte.
Ale je možná nějaký emulátor, ví o tom někdo něco bližšího???

A ten cos poslal je jeden dost vychvalovaných NB na tomto foru. Určitě s ním neprohloupíš :wink:

r4wMUnt34q
občas něco napíše

Příspěvekod r4wMUnt34q » 21 říj 2007 16:51

Akurat som to od CeCa cital, ale moj otec je podnikatel a mozno bude lepsie pred vianocami :), neviem. Myslim, ze aj Counter-strike je na linux :)

Btw, a co sa tyka pripojitelnosti na nejaky data projektor a tak... Vsetko v pohode Linux zvlada ?

Ma vlastne Linux nejake nedostatky okrem nejakych hier a drsnych grafickych aplikacii, co na nom nejdu ? A je niekde nieco podla coho si vyberiem Linux ? Lebo mam pocit, ze je ich viac... Alebo Mac OS mi tam nepojde ? Len tak sa pytam :)

CeCo

Příspěvekod CeCo » 21 říj 2007 17:03

V tom pripade radsej kup ihned; ja uz 5ty tyzden cakam na jeden notebook pre kamaratku...

C

Solitary
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Solitary » 21 říj 2007 17:20

Spousta her pujde emulovat pod linux... takze netreba specialni Linuxove verze, proste se to tam nainstaluje jak windowsacka verze s .exe soubory, bohuzel ne vsechny hry.

zaphod
občas něco napíše

Příspěvekod zaphod » 21 říj 2007 18:37

Odporúčam dual boot Windows/Linux, hlavne pokiaľ si začiatočník v Linuxe. Najmenej problémov v Linuxe je s Intel chipsetom/wifi. Alebo sa poradiť s http://www.linux-on-laptops.com/ http://www.abclinuxu.cz/hardware/sestavy/notebooky či sú nejaké problémy s hardware.
Acer Aspire 5738ZG/Intel T4400/ATI HD4650 | Win7 HP/Ubuntu 9.10

r4wMUnt34q
občas něco napíše

Příspěvekod r4wMUnt34q » 21 říj 2007 18:41

Jasne, diky moc chalani...

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 21 říj 2007 18:42

jinak ten prog. na spousteni windowsackych her v linuxu se jmenuje Cedega
edit: co lze spustit pres cedegu:
http://games.cedega.com/gamesdb/index.mhtml
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

xmarek
píše často

Příspěvekod xmarek » 21 říj 2007 19:13

Pokud jsi v Linuxu nikdy nepracoval tak doporučuji koupi notebooku s Windows XP nebo Vista. Provozovat Linux na notebooku bez znalosti kompilaci kernelu, instalace Grubu/Lila a alespoň základní znalosti skriptovacího jazyka není zrovna jednoduché. Jistě pokud uživatel předpokládá, že si tam nainstaluje nějakou "user friendly" distribuci a bude používat předkompilovaný kernel tak by měl být v pohodě. V okamžiku kdy narazí na problém např. nefungující wifi apod. tak je lidově řečeno v .....
==================================================
Takže má rada zní koupit notebook s Windows. Samozřejmě pak tu existuje ještě jedna alternativa, ale ta není zrovna legalní a tu nedoporučuji.

r4wMUnt34q
občas něco napíše

Příspěvekod r4wMUnt34q » 21 říj 2007 19:38

No asi ta predsa len posluchnem, este sa popytam inde a tak. Na Vistu len kydaju vsetci, sak na ktory Windows nie, ale vyskusam XPcko... Ci Vista neni az taka zla ?

xmarek
píše často

Příspěvekod xmarek » 21 říj 2007 19:44

Windows Vista dle mého soudu není ještě použitelný OS. Z mých osobních zkušeností má ještě spoustu dětských nemocí. Např. problémy ze souborovým systémem, swapování, nekompaktibilita ovládačů, software apod. Ve firmě máme několik počítačů včetně mého s Vistou a názory jsou vesměs negativní. A to i od vývojářů pro platformu Windows. :(

Solitary
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Solitary » 21 říj 2007 20:01

Jakoby Windows XP umeli rozumne swapovat :roll: kdo mi poradit jak donutit XPcka vypnout swap tak mu dam pusu... kdyz sem se o to pokusil, popr. sem nastavil tak nizkou hodnotu ze by mira swapovani byla zanedbatelna, vzdy me vesele upozornil na nizkou hodnotu virtualni pameti a swapoval ve velkem meritku vesele dal... prelozeno: XPcka proste mrdaj na to co chce uzivatel.

To ze mam 2GB ram je mi totalne k nicemu, kdyz napr. NHC bere od 3-10MB z RAM a zbyle 40MB si swapuje. S firefoxem to zachazi 50:50 60MB RAM, 60MB swap... ted koukam 120MB RAM, 120MB swap. Uzasny, ale takhle si zrovna funkcni system nepredstavuju.

Rozhodne bych se byt tebou nebal si zacit s linuxem, clovek se to casem nauci, jen musi chtit se to naucit. Kdyz mu tam nepujde wifina, zvukovka, neni problem si zagooglovat a dohledat proc, co a jak. Je to hlavne o mire pouzivani, kdyby deti od ZS pouzivali hlavne Linux, tak by pak taky dumali nad Windows a nevedeli kde co najit a jak to provest.

Mountin
píše často
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Mountin » 21 říj 2007 20:32

ani jeden z těch problémů co jsi zmiňoval jsem na Vistě nepotkal teda pokud za problémy s seftwarem nebereš to že jsem nerozchodil Migth and Magic 6... ae tomu se ani nedivim.. jedinej problém u mě zatim je nekompatibilita KPF s Vistou ale to není chyba Winu ale Sunbletu
Live youre life, like it's youre last day... and then die
FSC Amilo Xa 1526: Tur.X2 TL56; 1024MB RAM; 160GB 5400.0; Go7600 256MB; Microsoft VHP; 17"

xmarek
píše často

Příspěvekod xmarek » 22 říj 2007 08:16

Solitary píše:Rozhodne bych se byt tebou nebal si zacit s linuxem, clovek se to casem nauci, jen musi chtit se to naucit. Kdyz mu tam nepujde wifina, zvukovka, neni problem si zagooglovat a dohledat proc, co a jak. Je to hlavne o mire pouzivani, kdyby deti od ZS pouzivali hlavne Linux, tak by pak taky dumali nad Windows a nevedeli kde co najit a jak to provest.
S tím mi nezbývá než souhlasit. Bohužel pro mnoho lidí je problém se učit cokoliv nového. V okamžiku když narazí na problém a někdo jim poradí, kde najít řešení, tak občas slyším hlášky typu: "Ježiši ono je to v angličtině!". Jeden chytrý člověk řekl: "Chtěl bych měďák za každého člověka co nečte manuály". :(

Zpět na „Jaký vybrat notebook“