po mnoha radách jsem došla k tomuhle:
Fujitsu - Siemens Amilo Xi 2528
17", T8100, 2GB, 250GB, DVD±RW, BT, VHP
(podrobnější specifikace třeba tady: http://cybex.cz/Produkt.aspx?Type=Z&Prh ... FPC-207184 )
cena s daní je v současnosti lehce pod 28.000 Kč
na co to chci - na práci, ale taky zpracování fotek (proto 17" obrazovka... tu mi nevymlouvejte

co mě ještě trochu zrazuje je baterka - nenašla jsem možnost sehnat nějakou lepší. nevíte, existuje pro tenhle notebook baterka s větší kapacitou, než jaká je originální? je jasné, že grafika a displej si hodně vezmou, ale přece jenom... dvě hodiny (a to ještě kdoví jestli a jak dlouho) jsou docela málo. můj stařičký travelmate měl výdrž skoro pět hodin a ještě teď ty dvě hodiny na baterku (pořád je tam ta samá... pět a půl roku provozu) zvládá, i s wifi.
taky to pomalé dobíjení za provozu... existuje i adaptér s rychlodobíjením? zase jsem rozmazlená od Acera... ale toho radši už nechci, na tomhle mi den po záruce odešel motherboard a půl roku na to podsvícení displeje...
a jenom taková pitomost, ale zajímá mě... to dálkové ovládání - dá se to použít jenom na to media center, nebo to funguje i trochu univerzálněji (stačí základní věci jako ovládání hlasitosti a dálková náhrada mezerníku...)? nikde jsem se o tom nedočetla... je to drobnost, ale znáte to, vylezte z postele a vypněte muziku, když už skoro spíte

tohle Xi 2528 se mi zdá dobré, je to výsledek delšího pátrání... ještě jsem dostala doporučení na nějaké HP (Pavilion dv6690ec), výkonem a cenou docela zajímavé, ale to má zase "jen" 15.4" a taky dost pitomé rozvržení konektorů...
doporučíte ještě něco jiného? shrnutí: chci 17", 2GB ramky, nějakou slušnou grafiku, taky aby to chvíli vydrželo (řekněme dalších 5 let), a kdyby byla šance na větší výdrž na baterku, taky to potěší. cena do těch 28.000 Kč, radši i míň... však než to našetřím, ještě třeba ceny kapku klesnou...

předem díky za tipy a rady.