notebook na fotky, práci, filmy... - Amilo Xi2528 nebo jiný?

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
entropy
píše často

notebook na fotky, práci, filmy... - Amilo Xi2528 nebo jiný?

Příspěvekod entropy » 08 bře 2008 13:22

ahoj, protože můj starý notebook pomalu odchází, uvažuju o novém a šetřím. :)

po mnoha radách jsem došla k tomuhle:
Fujitsu - Siemens Amilo Xi 2528
17", T8100, 2GB, 250GB, DVD±RW, BT, VHP
(podrobnější specifikace třeba tady: http://cybex.cz/Produkt.aspx?Type=Z&Prh ... FPC-207184 )
cena s daní je v současnosti lehce pod 28.000 Kč

na co to chci - na práci, ale taky zpracování fotek (proto 17" obrazovka... tu mi nevymlouvejte :) , je to velká těžká kráva a člověk na to snad ani nesežene trochu slušně vypadající tašku, ale tohle už nezměním), a když na tom pro odreagování poběží i nějaké hry ne jako slideshow, taky bude dobře. :wink:

co mě ještě trochu zrazuje je baterka - nenašla jsem možnost sehnat nějakou lepší. nevíte, existuje pro tenhle notebook baterka s větší kapacitou, než jaká je originální? je jasné, že grafika a displej si hodně vezmou, ale přece jenom... dvě hodiny (a to ještě kdoví jestli a jak dlouho) jsou docela málo. můj stařičký travelmate měl výdrž skoro pět hodin a ještě teď ty dvě hodiny na baterku (pořád je tam ta samá... pět a půl roku provozu) zvládá, i s wifi.

taky to pomalé dobíjení za provozu... existuje i adaptér s rychlodobíjením? zase jsem rozmazlená od Acera... ale toho radši už nechci, na tomhle mi den po záruce odešel motherboard a půl roku na to podsvícení displeje...

a jenom taková pitomost, ale zajímá mě... to dálkové ovládání - dá se to použít jenom na to media center, nebo to funguje i trochu univerzálněji (stačí základní věci jako ovládání hlasitosti a dálková náhrada mezerníku...)? nikde jsem se o tom nedočetla... je to drobnost, ale znáte to, vylezte z postele a vypněte muziku, když už skoro spíte :roll: :) jestli to funguje trochu univerzálně, bude to docela příjemná třešnička na dortu.

tohle Xi 2528 se mi zdá dobré, je to výsledek delšího pátrání... ještě jsem dostala doporučení na nějaké HP (Pavilion dv6690ec), výkonem a cenou docela zajímavé, ale to má zase "jen" 15.4" a taky dost pitomé rozvržení konektorů...

doporučíte ještě něco jiného? shrnutí: chci 17", 2GB ramky, nějakou slušnou grafiku, taky aby to chvíli vydrželo (řekněme dalších 5 let), a kdyby byla šance na větší výdrž na baterku, taky to potěší. cena do těch 28.000 Kč, radši i míň... však než to našetřím, ještě třeba ceny kapku klesnou... :)

předem díky za tipy a rady.

polo

Příspěvekod polo » 08 bře 2008 14:05

5-rokov na FS a k tomu gril grafika to bude chciet vela stastia...

onne
guru

Příspěvekod onne » 08 bře 2008 14:23

Jelikož tady nebylo zmíňeno nic o náročných hrách a pod. a byla zmíněná kvalita tak mě napadá nějaké Lenovo :wink: Ale našel jsem jen 15.4". Myslím že 5 let výdrž je už docela nereálné :lol:
ThinkPad T420

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 08 bře 2008 14:26

Lenovo vacsie ako 15,4" notebooky nerobi. najkvalitnejsie 17tky robia imho Dell (napr. Vostro 1700) a HP (8710p) ale imho sa nezmestia do ceny.

btw na fotky imho radsej notebook s podporou DVI a LCD monitor.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

tunak
píše často

Příspěvekod tunak » 08 bře 2008 14:52

R61 bude mít na 15.4 větší rozlišení, než to Amilo. Cena je asi stejná. Sice nebude mít takovej výkon, ale tazatelce imho stačí (když musí stačit mě třeba na Avid...).

Teda jestli zmíněná nehraje Crysis a podobný věci.

sirius1983
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod sirius1983 » 08 bře 2008 18:34

na ty fotky se určitě bude hodit větší rozlišení, takže buď něco s WUXGA nebo normal a externí monitor přes digitální výstup...
T420, X31
Prosím, nepište mi soukromé dotazy, otázky patří veřejně na toto fórum.

entropy
píše často

Příspěvekod entropy » 08 bře 2008 19:38

nene... :) Crysis a podobný věci nehraju... spíš jen kdybych si chtěla nostalgicky zavzpomínat na simáky, hry priorita nejsou. zpracování fotek a videa... to už spíš a to je u starýho počítače problém. kdybych nepotřebovala pořádný výkon, tak ty prachy dám na něco jiného. ;)

externí monitor nechci - 1) potřebuju počítač používat na víc místech a 2) ani by na něj nebylo místo. :roll:

jen poznámka k výdrži - jak to tu čtu (na celém fóru), na adresu acerů tu padá jedna nadávka za druhou, a přitom tenhle notebook nijak nešetřím, neustále ho tahám s sebou a za toho pět a půl roku byl "jen" dvakrát v servisu... funguje mu ale (zatím) všechno. to se má člověk smířit s tím, že notebook odejde po uplynutí záruky? :? asi jo...

díky za další tipy, ale to HP 8710p je (s 2GB ramkou) přes 42k i s daní, to je moc... Vostro 1700 ještě o pět víc (při srovnatelné konfiguraci jako to Amilo). tak zatím zůstávám u Xi2528... fakt se potřebuju vejít do cca 25-28k kč (tudíž Dell a spol nemůžu brát v úvahu), nechce se mi slevovat na výkonu (a pak si nadávat), externí monitor nelze... - sirius1983: "něco s WUXGA" - konkrétní tip by byl? :)

a - víte tedy někdo cokoli o možnostech výkonnější baterky a rychlejšího nabíjení u toho FS (5 hodin za provozu je moooc)?

sirius1983
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod sirius1983 » 08 bře 2008 19:42

já vím, že zrovna amilo má v nabídce 17" WUXGA ale ta cena je trochu vyšší...
Se slevou a trochu slabší konfigurací, by se s tím dellem možná dalo něco dělat...
Jak to myslíš s těmi 5 hodinami?
T420, X31

Prosím, nepište mi soukromé dotazy, otázky patří veřejně na toto fórum.

entropy
píše často

Příspěvekod entropy » 08 bře 2008 19:51

sirius1983 píše:já vím, že zrovna amilo má v nabídce 17" WUXGA ale ta cena je trochu vyšší...
Se slevou a trochu slabší konfigurací, by se s tím dellem možná dalo něco dělat...

ty amila ještě projdu, díky - ale ten dell byl pořád skoro za dvakrát tolik, než jsem schopná a ochotná dát - to by musela být hodně velká sleva a hodně velký ústupek s konfigurací. věřím že dell dělá kvalitní notebooky a až si takový budu moct dovolit, ráda si ho koupím, ale teď si to dovolit nemůžu.

sirius1983 píše:Jak to myslíš s těmi 5 hodinami?

takhle... http://notebooky-forum.notebook.cz/viewtopic.php?t=9224 není to sice tentýž model, ale tipuju že to bude podobný, rychlonabíjení to nemá...

tunak
píše často

Příspěvekod tunak » 08 bře 2008 20:08

Věř, že na fotky, kancelařinu a Sims 2 dneska stačí doslova každej notebook.

Pokud chceš výdrž na baterky a dlouhou životnost stroje, vyber si něco s integrovanou grafickou kartou. Sims 2 zvládne opravdu v pohodě.

A nebo ten Thinkpad, který má sice Quadro NVS 140 (= GeForce 8400M GS), tj. topí víc, sežere víc, ale má zas větší výkon.

Thinkpad má dobrej displej (rozhodně mnohem lepší, než to Amilo), není to 17 palcovej obřík, tj. dá se bez problémů přenášet, má kvalitní vyztužený tělo, víc, než dostatečnej výkon...

Pokud se ti nelíbí, zkus nakonfigurovat nějakej HP Compaq.

entropy
píše často

Příspěvekod entropy » 08 bře 2008 21:10

tunak píše:Věř, že na fotky, kancelařinu a Sims 2 dneska stačí doslova každej notebook.

...záleží na tom, co si představuješ pod pojmem stačí. jestli to, že když omylem otevřeš víc než jeden raw, můžeš si jít uvařit kafe a ono se to mezitím nějak načte, a když po úpravách chceš něco vyexportovat, stihne ti i vystydnout... tak já ne, no. :roll: a už vůbec nemluvím o střihu. jistě, na střižnu by to chtělo pořádnej desktop, ale potřebuju notebook.

nechci teď šetřit na výkonu a pár měsíců po koupi si říkat, sakra, přece jenom jsem měla sáhnout po něčem lepším...

tunak píše:Pokud chceš výdrž na baterky a dlouhou životnost stroje, vyber si něco s integrovanou grafickou kartou. Sims 2 zvládne opravdu v pohodě.

integrovanou grafiku už nikdy víc... to už se radši smířím s tím, že bude muset být poblíž zásuvka a já s sebou budu muset tahat adaptér...

tunak píše:A nebo ten Thinkpad, který má sice Quadro NVS 140 (= GeForce 8400M GS), tj. topí víc, sežere víc, ale má zas větší výkon.

Thinkpad má dobrej displej (rozhodně mnohem lepší, než to Amilo), není to 17 palcovej obřík, tj. dá se bez problémů přenášet, má kvalitní vyztužený tělo, víc, než dostatečnej výkon...

Pokud se ti nelíbí, zkus nakonfigurovat nějakej HP Compaq.

podívám se na ně, díky.

tunak
píše často

Příspěvekod tunak » 08 bře 2008 22:49

Ale ten výkon je v podstatě stejnej. A dedikovanou grafiku OPRAVDU na fotky nepotřebuješ. Hodí se jen na 3D (ergo hry a trojrozměrný grafika) a střih, protože akceleruje kódování (a už i dekódování) videa.

Základ je ale dnes C2D procesor (vícejádrový v ntb. zatím nejsou), přičemž TP R61 má už T8100 (2.1Mhz) - a dost paměti. Thinkpad má 2GB, ale v JEDNOM!!! slotu - tj. rozšíření je rozhodně jednoduché.

IMHO pro tebe ideální. (Nebo zkus konfigurátor HP Compaq.)

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 08 bře 2008 23:05

tunak píše:Hodí se jen na 3D (ergo hry a trojrozměrný grafika) a střih, protože akceleruje kódování (a už i dekódování) videa.

aj na 2D v pripade ak pozadujes velke rozlisenie pre pripojenie 30" lcd monitora ale to nebude tento pripad :)

btw imho radsej 15,4" WSXGA ako 17" WXGA+. ked uz 17" tak minimalne WSXGA. WXGA+ je imho uz moc male rozlisenie na tak velky LCD panel a je to rovnako kockate ako 15,4" WXGA.
Naposledy upravil(a) Ghost dne 08 bře 2008 23:17, celkem upraveno 1 x.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

9z9
píše často

Příspěvekod 9z9 » 08 bře 2008 23:11

Do 28k se vejdes v "pohode" na Dell Inspiron 1720 (2GHz, 2GB, 160GB, 8600 256MB, BT, 6cell baterie, 2 roky zaruka). To v pohode je v uvozovkach kvuli tomu, ze je treba:
a) uhadat si u Della slevu (bez slevy je to 30k), takze tech par procent imho sezenes
b) mit znameho, ktery ma u Della slevu (a ze nekteri maji vyraznych 40%).

PS: jen ve snu si dokazu predstavit mladou, jak se taha s jejim 15.4" notasem. Pri 17" a 4-4,5kg si uz nedokazu predstavit ZADNOU holku, ktera by to dobrovolne nosila (na to mi ani ty sny uz nestaci) :-)

edit: ted jsem na www.dell.cz/promo nakonfiguroval 1720 na parametry viz vyse a cena vysla s dani na 26.300Kc

entropy
píše často

Příspěvekod entropy » 09 bře 2008 02:03

hmmm... ten Inspiron - váhám, váhám...

teď se tu ještě rozhlídnu, jak se tak hledá známej se slevou u Dellu :roll:

(a k té poznámce o váze... víš co, fotovýbava taky něco váží a jsem zvyklá tahat to i komplet... "jenom" čtyřkilovej notebook není zas taková tragédie :) )

Zpět na „Jaký vybrat notebook“