X220, programování, repas vs. new, váš názor

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
rewdex
občas něco napíše

X220, programování, repas vs. new, váš názor

Příspěvekod rewdex » 28 zář 2013 23:57

Zdravím,
po roce stráveném s Lenovem E520 se mi utrhl pant na pravé straně a notes možná brzy odejde. Poohlížím se po něčem novém(náhradní pant v čr k nenalezení). Minulý týden jsem začal studovat IT a notebook bude sloužit k programování, sledování přednášek, čtení pdfs. Hry nehraju, na seriály kouknu maximálně občas a proto že mě výkon nezajímá(ani na grafiku se nechystám), zajímá mě ODOLNOST(každonenní nošení sem a tam), TRACKPOINT(geniální věcička :) ), BATERIE(současná mašinka bohužel po 2 hodinkách na netu umírá).

Zajímalo by mě co by jste doporučili budoucímu programátorovi. Osobně mě zatím nejvíc zaujalo Lenovo X220, ale nevím si rady s pár věcma:
- jaký vybrat display? je možné pohodlně programovat na 12.5 uhlopříčce? nebo k ní přikoupit exterák? jaké rozlišení by jste doporučili?
- nebo snad jiný model? lenovo mám rád a trackpointu se nevzdám, ale kdyby někdo poradil alternativu tak se rád mrknu :)
- nějaké tipy na co dát při koupi pozor?

Dále by mě moc zajímalo co nějaké staré modely. IBM prý dřív dělalo super mašinky. Toto mě zajímá snad nejvíce - jak starý notebook by jste brali? Rozmezí mám cca od 2000 do dvaceti tisíc. Nebránil bych se jak novému X230 tak staré X61 za 3500kč. Zajímalo by mě co je pro studenta jako já OPTIMÁLNÍ VOLBA. A má někdo nějaké zkušenosti?
- jak je to třeba s displayema? Starý repasy asi nenabídnou nic moc rozlišení čehož se trochu bojím když do toho budu civět 24 h/denně. Nebo usb 3.0. Jak byste tohle řešili?

Budu vděčný za jakýkoliv komentář :wink:

zivan
guru

Příspěvekod zivan » 29 zář 2013 08:13

Me prijde vyska 768px v programovani omezujici, na velikosti displeje nesejde. Programuji vyjimecne na X220 bez externiho displeje, da se to, ale urcite to neni pohodlne.

Pokud planujes pripojovat externi monitor, mys a klavesnici, tak klidne ber X220, pripadne starsich X200, X201...atd. Pokud ne, tak bych se podival asi po 14" Thinkpadu s vyssim rozlisenim. Fajn by mohla byt odlehcena T420s, ale je tam zas nizsi vydrz na baterii a druha do ultrabase je draha.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP Universal USB-C Dock + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

vitaminus

Příspěvekod vitaminus » 29 zář 2013 09:56

Pouzivam x201 (predchodca x220) na programovanie a da sa to, ale s externim monitorom je to lepsie. Na nosenie do skoly je to genialny notebook. Po 3 rokoch kazdodenneho nosenia (hodeny v ruksaku bez obalu :) ) je stale plne funkcny. Na x220 bude najhorsie asi to blbe rozlisenie, 768 je velmi malo.
Thinkpady maju este jednu vyhodu: Velmi dobru podporu linuxu a to sa ti bude na IT skole hodit.

rewdex
občas něco napíše

X301, programování, repas vs. new, váš názor

Příspěvekod rewdex » 29 zář 2013 12:23

Ještě že jste mi o tomhle řekli!
Kouknu tedy radši po něčem s lepším poměrem stran. Myš a ext. klávesnici nepoužívám a bez ext. monitoru bych se taky radši obešel.
Ta T420/T420s se mi hodně líbila dřív, ale teď mě tam hodně mrzí u 420ky horší mobilita(notes v batohu bez obalu je i můj případ :D ), u 420s baterie.
Ještě jsem objevil Lenovo X301. Konkrétně tohle visí na bazos.cz
http://pc.bazos.cz/inzerat/27797616/Len ... GB-SSD.php
co říkáte??
Jo a ten linux - určitě ano :) Před rokem jsem přešel z woken na ubuntu a byla to zlatá volba. Zpět od unixu mě už nic nedostane.
K té X301, jestli dobře chápu tak je možnost místo mechaniky hodit baterii nebo disk? Co si myslíte o koupi té X301 + místo mechaniky dát ext. baterku?

Python.P
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Python.P » 15 říj 2013 10:19

Jen ve zkratce, X301 už asi ne, má prostě už slaboučké CPU, ale jinak je to prostě pecka stroj, nejvíc sexy TP :)

T420 + linux, no zkoušel jsem Ubuntu a Debian, doma ho používám, ale jakmile jdu "ven" přepínám do oken. Rozdíl ve spotřebě 6h (Linux) vs 11h (wokna) je pro mě rozhodující.

ALE netvrdím že to nepůjde poladit. Nicméně v dnešní době na to prostě nemám čas. Kámoš to má tak že jede wokna a v tom má virtuálně linux.
Docela zajímavé, ale má to své opodstatnění. Drivery pro Wokna jsou v pohodě a vše šlape jak má a pracuje v linuxu tam má zase co chce a potřebuje.
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....

rewdex
občas něco napíše

Příspěvekod rewdex » 17 říj 2013 22:41

Jj, nakonec mě odradil ten procesor. Je škoda, že už se tyhle stroje nevyrábí, hezčí mašinku jsem asi ještě neviděl :) To co je teď v nabídce je bohužel dost bída. Už jen to, že chci trackpoint a pevnou konstrukci to dost vyfiltruje. Když pak přidám to, že je mi proti srsti platit za operační systém kterej nechci(wokna), moc toho nezbývá. Nakonec kdybych měl něco zvolit tak určitě tu T420ku, ale jelikož jsem objevil náhradní panty na E520 za slušnou cenu, vypadá to, že přikoupim novou baterku, trackpointy náhradní a budu čekat a doufat, že ještě vydrží aspoň do tý doby než lenovo obnoví výrobu X301 :D

vitaminus

Příspěvekod vitaminus » 18 říj 2013 17:24

Skor to vyzera na to ze Lenovo zrusi trackpoint.

Zpět na „Jaký vybrat notebook“